Українська культура. Лекції за редакцією Д. Антоновича

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Українська культура: лекції за ред. Д. Антоновича
Автор Д. Антонович
Опубліковано 1993 рік, м. Київ
Видавництво Либідь

Українська культура. Лекції за редакцією Дмитра Антоновича – це збірник лекцій, прочитаних у 1930-х роках українськими вченими-емігрантами в  Подєбрадах (Чехословаччина), редагований та викладений видатним українським істориком Д. Антоновичем.

Ця книга стала класикою в дослідженні української культури та є невіддільною частиною культурної спадщини України.

Українська культура: лекції за редакцією Д. Антоновича
Автор Д. Антонович
Опубліковано 1940 рік, м. Подєбради
Видавництво Український господарський інститут позаочного навчання у м. Подєбради

Історія виникнення збірника[ред. | ред. код]

У 1929 р. чехословацький уряд припинив  фінансування українських закладів вищої освіти. Українська господарська академія прийняла рішення перейти на заочне навчання задля менших витрат, після чого була перейменована в Український технічно-господарський інститут позаочного навчання (далі – УТГІ). Д. Антонович приклав чимало зусиль, щоб домовитися з керівництвом про підготовку збірника лекцій для студентів та тих, хто хотів ближче познайомитися з українською культурою, адже до цього таких змістовних праць на цю тему не було.

Видання[ред. | ред. код]

Збірник мав вийти в 1934 р., проте через великий обсяг дослідження перше видання було здійснене в 1940 р. в Чехословаччині. Згодом його перевидали за кордоном двічі: у 1947 та 1988 рр. Остання публікація була здійснена 1993 р. на теренах України та ввійшла до серії «Пам’ятки історичної думки України».

Зміст[ред. | ред. код]

Книгу починає передмова І. Дзюби та передслово сина Д. Антоновича – Марка.

Збірник складається з 20 лекцій, у яких безпосередньо йдеться про різні аспекти українського культурного життя, а саме: розвиток науки українознавства у XIX — на початку XX ст. та її досягнення (Д. Дорошенко); школу й освіту в Україні (В. Біднов); народну освіту на українських землях і в колоніях (С. Сірополко); рукописні книги (Д. Антонович); українське друковане слово (О. Лотоцький); авторів, друкарів та меценатів (Д. Антонович); українську пресу (С. Наріжний); українську філософію (Д. Чижевський); передхристиянську релігію українського народу (Д. Антонович); заведення християнства (В. Біднов); українську християнську церкву в сучасності (Д. Антонович); українське право (А. Яковлів); українське мистецтво (Д. Антонович); українську архітектуру (В. Січинський); українську скульптуру (Д. Антонович); українське малярство (Д. Антонович); українську гравюру (Д. Антонович); український орнамент (Д. Антонович); українську музику (Д. Антонович); український театр (Д. Антонович).

У «Заключенні» Д. Антонович висловлює подяку своїм колегам-науковцям та керівництву УТГІ за належне фінансування й допомогу у виданні книги.

Викладання в університетах[ред. | ред. код]

Книга запропонована для вивчення студентам-культурологам вищих навчальних закладів України.

Джерела[ред. | ред. код]