Урбан Убальдіні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Урбан делла Ріпа Убальдіні
Urbano della Ripa Ubaldini
Підданство
Велике герцогство Тосканське
Річ Посполита
Національність флорентієць
Місце проживання Флоренція, Краків, Львів
Діяльність купець , банкір
Рід Убальдіні делла Ріпа
У шлюбі з Анна Вільчек
Діти Ян Убальдіні, Констанція Убальдіні (Бандінеллі)
Герб
Герб

герб Ubaldini della Ripa

Урбан делла Ріпа Убальдіні (італ. Urbano della Ripa Ubaldini) — львівський купець та банкір, флорентієць за походженням. Засновник роду львівських патриціїв Убальдіні.

Походження та переїзд до Львова[ред. | ред. код]

Кам'яниця Убальдіні, Площа Ринок, 3

Походив з шляхетного флорентійського роду Убальдіні делла Ріппа і був родичем Папи Римського Григорія ХІІІ. Належав до партії прихильників давньої Флорентійської республіки, що зазнала поразки в 1532 році. Не терпів тиранію Козімо і Франческо Медічі і вибрав добровільне вигнання в Речі Посполитій.

Спершу мешкав в Кракові. Прийняв в себе вдома в Кракові і усіляко сприяв П'єро Рідольфі (італ. Piero Ridolfi), учаснику невдалої змови 1575 р. проти Франческо I Медічі, за що флорентійський суд заборонив йому повертатися до Тоскани та конфіскував усе його майно.

Зрештою, Убальдіні перебрався до Львова, де вже була впливова флорентійська діаспора. Вперше згадується в львівських міських актах в 1580 році. У Львові успішно торгував шовком в партнерстві з іншим італійським купцем Себастьяно Монтелупо (італ. Sebastiano Montelupo) та здійснював банківські операції. В 1595 році орендував у шляхтича Каменецького села Погорільці, Підгайчики та Станимир. Рід Убальдіні, заснований Урбаном, став одним з найбагатших у Львові XVII ст.

Історія кохання до Анни Вільчек[ред. | ред. код]

У Львові Урбан Убальдіні закохався в Анну Вільчек — 18-річну красуню і єдину спадкоємицю багатого львівського патриція, райці та бурмістра Львова Валентина Вільчека. Втім, на її руку претендував теж Павло Єльонек, багатий син міського райці. Конфлікт між Урбаном та Павлом Єльонеком, закінчився в 1580 році бійкою, під час якої Урбан вбив супротивника. Хоч за такий злочин у середньовічному Львові карали на смерть, міський суд помилував Урбана Убальдіні, зваживши на передсмертну заяву Єльонека, який усю провину взяв на себе і просив не карати Урбана, та на неабиякий розголос, який ця справа викликала серед львівських міщанок. Урбан все ж провів деякий час у в'язниці. Зрештою, Урбан і Анна одружилися і дали початок львівському роду Убальдіні.

Сім'я[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]