ФК «Славія» (Прага) в сезоні 1917

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Славія (Прага)
Сезон 1917
Президент Ладислав Матуш
Техн. директор Ян Кошек
Головний тренер Джон Вільям Мадден
Стадіон «Летна», Прага
Ліга І ліга
Місце в лізі 4
Раунд у кубку не проводився
Попередній сезон 1916
Наступний сезон 1918
Домашня
Виїзна

Сезон ФК «Славія» (Прага) 1917 — сезон чехословацького футбольного клубу «Славія».

Склад команди[ред. | ред. код]

Наведено не повний список гравців команди. У зв'язку з воєнними діями через команду за рік пройшла велика кількість гравців, особливо в товариських матчах.

Поз. Нац. Гравець
ВР Чехословаччина Главачек
ВР Чехословаччина Турек
ЗХ Чехословаччина Антонін Раценбергер
ЗХ Чехословаччина Янко
ЗХ Чехословаччина Морвай
ЗХ Чехословаччина Ріхард Веселий
ПЗ Чехословаччина Войтех Заїчек
ПЗ Чехословаччина Р.Вальдгегер
ПЗ Чехословаччина Франтішек Фіхта
Поз. Нац. Гравець
НП Чехословаччина Йозеф Бєлка
НП Чехословаччина Отто Богата
НП Чехословаччина Ян Ванік
НП Чехословаччина Гаєк
НП Чехословаччина Гусак
НП Чехословаччина Вацлав Прошек
НП Чехословаччина Ржегак
НП Чехословаччина Йозеф Седлачек
НП Чехословаччина Вацлав Шубрт

Чемпіонат Богемії[ред. | ред. код]

Проведенням змагань займався Австрійський союз. До вищого дивізіону включили 4 команди: «Славію», «Спарту», «ДФК Прага» і «Вікторію». З наступного сезону до цієї четвірки мали долучитися шість команд, переможців другого дивізіону. Але австрійські представники не врахували давньої ворожнечі між «Славією» і «ДФК Прага». Представники «Славії» з самого початку повідомили, що не гратимуть з ДФК. Голова АФС Фюрц особисто взявся стати посередником у конфлікті, а секретар Гуссманн прибув у Прагу для проведення жеребкування, незважаючи на протест «Славії». В першому турі 22 квітня мали зустрітися «ДФК Прага» — «Спарта» і «Славія» — «Вікторія», а 29 квітня в другому турі грали ДФК — «Славія» та «Спарта» — «Вікторія». Виникли проблеми дисциплінарного характеру у «Вікторії», через що команда не могла зіграти 22 квітня. Тому «Славія» запланувала на 22 квітня матч проти «Сміхова», а на 29 квітня гру проти угорського «Ференцвароша», підкресливши цим самим своє рішення не грати проти ДФК. Австрійський союз спробував затягнути час і переніс матчі другого туру, зобов'язавши «Славію» зіграти матч з «Вікторією» 29 квітня. Не бажаючи зіпсувати стосунки з «Ференцварошем», «Славія» вирішила зіграти в один день обидва матчі. Клуб мав труднощі зі складом, зібравши лише 16 гравців. Тому 6 футболістів зіграли в обох поєдинках. Матч проти «Вікторії» був першим і завершився нічиєю 3:3. Можливо, нічия в цьому матчі була договірною<[1]. Далі на тому ж полі відбувся поєдинок другого дивізіону «Уніон» (Жижков) — «Чеський Лев» (Прага), після чого «Славія» зіграла з «Ференцварошем», здобувши перемогу з рахунком 4:3.

Тим не менше, перенесення другого туру не принесло результату. «Славія» відмовилась грати проти ДФК і отримала технічну поразку 0:3. В третьому турі «Славія» перемогла «Спарту» — 5:0. Інші матчі змагань не відбулися. На засіданні федерації «Славію» покарали, відібравши очка в матчах з «Вікторією» і «Спартою», і віддавши по два очка суперникам, хоча самі результати не були анульовані. Формальним приводом для покарання назвали те, що «Славія» не відзвітувала про своїх гравців[2]. Клуб ДФК Прага з двома перемогами був оголошений чемпіоном.

Матчі[ред. | ред. код]


Турнірна таблиця[ред. | ред. код]

Команди І В Н П ГЗ ГП Р О
1 ДФК Прага 2 2 0 0 7 1 +6 4
2 Вікторія (Жижков) 1 0 1 0 3 3 0 2
3 Спарта (Прага) 2 0 0 2 1 9 -8 2
4 Славія (Прага) 3 1 1 1 8 6 +2 0

Чемпіонат Чехії[ред. | ред. код]

Також був проведений чемпіонат Чехії за участі команд з Праги, Кладно і Пльзені. На початку осені Чеська федерація вийшла з-під впливу Австрійської федерації футболу і з цієї нагоди вирішила провести футбольне змагання. Через те, що тривала Перша світова війну, команди мали великі проблеми зі складами, багато футболістів воювали. Ряд матчів не відбулися, було багато технічних поразок.

Футболісти «Славії» Ян Ванік, Вацлав Прошек, Франтішек Фіхта та Йозеф Седлачек в жовтні 1917 року отримали запрошення зіграти в товариському матчі за збірну Австрії. «Славія» вийшла з Австрійського футбольного союзу ще у 26 вересня, але на засіданні представників клубу більшістю голосів (7 за і 6 проти) було вирішено дозволити їм зіграти. 7 жовтня відбувся матч Угорщина — Австрія (2:1), в якому всі четверо взяли участь. Цей крок футбольна спільнота країни розцінила як порушення і тимчасова комісія Чеського футбольного союзу прийняла рішення дискваліфікувати футболістів. «Славія» не погоджувалася з цим рішенням і не виключила гравців зі складу. Клуби «Крочеглави», «Чеський Лев» і «Кладно» відмовилися грати проти «Славії» і, зрештою, отримали технічні перемоги з рахунком 3:0. Пізніше дискваліфікацію гравцям відмінили. Решту матчів клуб виграв з загальним рахунком 21:4[3]. Поєдинок між «Славією» і «Спартою» кілька разів переносився. Крайнім строком було 9 грудня, але гра не відбулася через відмову «Славії», яку не задовільнили ряд організаційних питань. «Спарті» зарахували перемогу з рахунком 3:0, хоча це матч і так уже нічого не вирішував, адже команда була недосяжною в турнірній таблиці.

Турнірна таблиця[ред. | ред. код]

Команди І В Н П ГЗ ГП О
1 Спарта (Прага) 8 8 0 0 34 6 16
2 Кладно 7 5 0 2 21 15 10
3 Славія (Прага) 8 4 0 4 21 16 8
4 Вікторія (Жижков) 7 4 0 3 13 18 8
5 Сміхов (Прага) 7 2 1 4 15 26 5
6 Крочеглави (Кладно) 6 2 0 4 14 19 4
7 Вікторія (Пльзень) 5 2 0 3 10 15 4
8 Спарта (Кладно) 7 1 1 5 10 17 3
9 Чеський Лев (Пльзень) 5 1 0 4 7 13 2

Матчі[ред. | ред. код]


Товариські матчі[ред. | ред. код]

Інформація про поєдинок ВАК — «Славія» дуже різниться в чеському і австрійському джерелах. Повідомляється різна дата матчу (чеське джерело вказує 28 травня, хоча в цей день команда грала з «Ференцварошем»), автор забитого гола, є великі розбіжності в складах. Спільним є факт, що на останніх хвилинах гри арбітр призначив пенальті і «Славія» зійшла з поля в знак протесту.


Виступи за збірні[ред. | ред. код]

Футболісти «Славії» виступали в складі збірної Богемії і збірної Праги. Також четверо футболістів грали в збірній Австрії.

Збірна Богемії[ред. | ред. код]

1.04.1917
Нижня Австрія 2:2 (2:1) Богемія
Александер Попович Гол 5'
Франц Амон Гол 26'
Звіт
ВАФ-Плац, Прага
Арбітр: Акош Фегері (Угорщина)

Нижня Австрія: Август Краупар («Флорідсдорфер»), Александер Попович («Вінер Аматор»), Вінценц Діттріх («Рапід»), Рудольф Рупець («Рапід»), Фрідріх Вайсс («Флорідсдорфер»), Густав Дойч ((«Флорідсдорфер»), Франц Амон («Флорідсдорфер»), Йоганн Краус («Флорідсдорфер»), Отто Некас («Рудольфгюгер»), Едуард Бауер («Рапід»), Густав Візер («Рапід»); тренер: Гайнріх Речурі

Богемія: Рудольф Клапка («Вікторія»), Антонін Янда[7] («Спарта»), Антонін Раценбергер («Славія»), Р.Вальдгегер («Славія»), Франтішек Фіхта («Славія»), Зоубек («Вікторія»), Крупка («Олімпія»), Йозеф Седлачек («Вікторія»), Ян Ванік («Славія»), Вацлав Прошек («Славія»), Ярослав Копейтко («Вікторія»)

16.09.1917
Богемія 3:1 (1:0) Нижня Австрія
Звіт
Летна, Прага
Арбітр: Акош Фегері (Угорщина)

Богемія: Турек («Славія»), Влк («Вікторія»), Антонін Янда[7] («Спарта»), Кучера («Спарта»), Франтішек Фіхта («Славія»), Йозеф Шроубек («Вікторія»), Вацлав Прошек («Славія»), Ян Ванік («Славія»), Новий («Славія»), Йозеф Седлачек («Славія»), Крупка («Спарта»)

Нижня Австрія: Август Краупар («Флорідсдорфер»), Александер Попович («Вінер Аматор»), Віллібальд Штейскаль («Рапід»), Рудольф Рупець («Рапід»), Франц Седлачек («Вінер АФ»), Фердінанд Лукеш («Зіммерінгер»), Лоренц Гаген («Флорідсдорфер»), Лоренц Нойбауер («Вінер АФ»), Едуард Бауер («Рапід»), Франц Амон («Флорідсдорфер»); тренер: Гайнріх Речурі

Збірна Праги[ред. | ред. код]

5.08. СК Оломоуц — Прага — 0:10 (Ванік-3, Прокоп-3, Седлачек-4)[8]

11.11[9]. Прага — Моравія — 14:1 (Тламіха-2, Ярослав Копейтко-7, Шроубек-2, Коленатий, Крупка, автогол Моравії — Кржиж)

  • ?, Янда, Влк, Градецький, Кучера, Коленатий, Дрмла, Крупка, Копейтко-Прокоп, Шроубек, Тламіха

Прага — Кладно — 12:2[1]

2.12. Прага — Кладно — 4:1 (Седлачек-3, Прокоп)[10]

22.12. Східна Чехія — Прага — 5:2[10]

  • Склад, оголошений за кілька днів до матчу: Главачек («Славія») — Гейда («Вікторія»), Вальдгегер («Славія») — Кучера («Спарта»), Градецький («Вікторія»), Пернер («Спарта») — Берзетті («Сміхов»), Коленатий («Спарта»), Філіповський («Сміхов»), Тламіха («Спарта»), Бек («Вікторія»). Резерв: Гавлік («Вікторія»)[11]. Відомо, що Главачек і Вальдгегер не змогли зіграти[10].

Збірна Австрії[ред. | ред. код]

  • Австрія — Угорщина — 1:4
За Австрію виступали Ян Ванік і Вацлав Прошек. Прошев забив гол[12].
  • Угорщина — Австрія — 2:1
В австрійській команді грали Ян Ванік, Вацлав Прошек, Франтішек Фіхта і Йозеф Седлачек. Седлачек забив гол[13].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Michal Rezek, «Historie FK Viktoria Žižkov do roku 1945», 2018 р. ст.47
  2. Історія «Славії» 1911—1920. Архів оригіналу за 16 лютого 2018. Процитовано 16 лютого 2018.
  3. «Славія» в 1917 році
  4. або Ванік
  5. Гравці клубів БТК, «Ференцварош» і МАК
  6. Гравці розміщені не в порядку ігрових позицій
  7. а б Можливо, його брат Франтішек Янда, який грав на позиції захисника. Але Антонін також регулярно виступав у захисті протягом своєї кар'єри
  8. Národní listy, 6.8.1917 Number 214
  9. Národní listy, 12.11.1917 Number 311
  10. а б в 3.12.1917 Number 332
  11. а б Národní listy, 30.11.1917 Number 329
  12. Австрія — Угорщина — 1:4
  13. Угорщина — Австрія — 2:1

Посилання[ред. | ред. код]