Федерація шахів Азербайджану

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Федерація шахів Азербайджану
Azərbaycan Şaxmat Federasiyası
(AŞF)
Дата заснування 1992
Голова Ельман Рустамов
Члени Фаік Гасанов
Махір Мамедов
Віталій Сапронов
Турал Бахишов
Адреса Баку
Офіційний сайт www.azerichess.az/
www.chess.az

Федерація шахів Азербайджану (азерб. Azərbaycan Şaxmat Federasiyası) — організація, що займається проведенням змагань з шахів на території Азербайджану. Була заснована в 1992 році.

З історії шахів в Азербайджані[ред. | ред. код]

Перші джерела про існування шахів в Азербайджані датуються VI століттям. З поеми відомого азербайджанського поета кінця XIII, почала XIV ст-ів Г.Тебріза — «Мехр і Муштері» стає зрозумілим, що гра в шахи була відома на території Азербайджану ще до поширення тут ісламу. Відомий радянський дослідник історії шахів Ісаак Ліндер стверджує, що шахи в стародавню Русь були принесені з Азербайджану в VIII-IX вв.

Стрімкого розвитку на території Азербайджану гра в шахи отримала лише в IX ст. Одним з найсильніших шахістів Азербайджану свого часу був Джалаледдін Нахчивані.

Шахи і азербайджанська література[ред. | ред. код]

Шахи займали особливе місце і в азербайджанській літературі. В опублікованій у 1963 році у Вісбадені, книзі «Красуня Мехсеті» німецький професор Мейер дає пояснення до рубаї про шахи створених поетесою Мехсеті Гянджеві.

Майстер слова XI-XII ст. Хагані Ширвані у своєму творі «Тахфетул-Ірагейн» говорить про те, що в шахах зв'язок тур дає можливість створення загрози, дуже небезпечним для супротивника. Шахові мотиви знайшли своє відображення в творах великого Нізамі Гянджеві. У всіх поемах, що входять в Хемсе (Пятеріцу), простежується часте звернення до гри в шахи. Гаджі Алі Тебрізі, що жив в XIV столітті, міг грати наосліп одночасно з чотирма гравцями. Він завоював звання першого шахіста, ставши переможцем серед всіх найсильніших шахістів не тільки в своїй країні, а й у всій імперії Теймурленга. Фізулі, в своїй поемі «Лейлі і Меджун», надаючи глибокий сенс побудови шахових фігур, порівнюючи Меджуна з собою говорить про те, що хоча Меджун і жив у більш ранній історичний період, але в світі любові він усього лише пішак, в той час як він (Фізулі) король, і попри те, що в шахах пішак стоїть попереду короля, вона все одно вважається пішаком і Меджун прийшов у світ раніше, всього лише пішак стоїть перед королем.

Державна підтримка[ред. | ред. код]

Президент федерації шахів Азербайджану Ельман Рустамов і президент ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов

5 травня 2009, Президент Азербайджану, глава НОК республіки Ільхам Алієв підписав указ про Державну підтримку шахів. Держпрограма охоплює розвиток шахів в 20092014 рр.-х.[1]

Керівництво федерації[ред. | ред. код]

В 20022007 рр.-х. президентом федерації шахів Азербайджану була Айнур Софієва.

  • Президент федерації — Ельман Рустамов
  • Віце-президент — Фаік Гасанов
  • Віце-президент — Махір Мамедов
  • Секретар кваліфікаційної комісії — Віталій Сапронов
  • Прес-секретар — Турал Бахишов

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]