Фрауенлоб

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Генріх фон Мейсен
Heinrich von Meißen
Псевдонім Фрауенлоб
Народився 1250/1260 р.
Майсен
Помер 29 листопада 1318
Майнц
Поховання Mainz Cathedrald
Країна Німеччина
Діяльність поет
Напрямок лірика
Жанр мінезанг

CMNS: Фрауенлоб у Вікісховищі

Генріх Фрауенлоб або Генріх фон Мейсен (нім. Heinrich Frauenlob / Heinrich von Meißen) — середньоверхньонімецький мінезингер. Прізвисько «Фрауенлоб» (Середньоверхньонімецькою — Frouwenlop) означає «хвала жінці» або ж «хвала Діві Марії».

Біографія[ред. | ред. код]

Фрауенлоб народився в Майсені. Вів мандрівний спосіб життя. Возвеличення різних правителів в його віршах дає нам можливість простежити його подорожі починаючи з 1278 року: Богемія, Каринтія, Данія. 1311 року Фрауенлоб осів в Майсені, де й відкрив першу школу майстерзангу. Помер мінезингер 29 листопада 1318 року. Існує легенда, що жінки власноруч несли домовину поета до його могили, як подяку за прижиттєву глибоку прихильність до протилежної статі. 1783 року його могилу реставрували, а 1841 біля неї возвели пам'ятник поету.

Твори[ред. | ред. код]

Фраунлоб творив у широкому спектрі жанрів: пісні, шпрухи, лейхи тощо.

У його піснях оспівуються звичні для XIII століття теми — куртуазна любов, природа, релігія (Свята Трійця та Діва Марія). Щодо шпрухів, то в них Фрауенлоб виражав свої погляди на поезію та свою власну творчість. З одного боку, він зображує себе як наступника великих поетів минулого (особливо цінує Конрада фон Вюрцбурґа, якому посмертно присвячує вірш, в якому нарікає на те, що разом з Конрадом померло й мистецтво), а з іншого — возвеличує себе над іншими поетами («зі глибини кальдера виринає моє мистецтво»). У своїх лейхах, поет прославляє розп'яття, куртуазну любов та Діву Марію.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Herbermann, Charles, ed. (1913). "Heinrich von Meissen". Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company.
  • Emmerson, R. K., & Clayton-Emmerson, S. Key figures in medieval Europe: an encyclopedia. — Taylor & Francis, 2005. — 784 p. — ISBN 978-0415973854.

Посилання[ред. | ред. код]

Твори Фрауенлоба на Internet Archive