Фристайл (гурт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фристайл
Основна інформація
Жанри поп, диско, шансон
Роки 1988 — донині
Країна Україна Україна
Місто Полтава
Мова російська, українська
freestylemusic.ru

Фристайл — радянський і український музичний гурт з Полтави, утворений у листопаді 1988 року. Керівник, композитор і продюсер групи — Анатолій Розанов. У перші роки фронтменом гурту був Вадим Козаченко, але в 1992 році він покинув колектив, розпочавши сольну музичну діяльність.

Історія[ред. | ред. код]

Колектив музикантів на чолі з Анатолієм Розановим, який працював як акомпануючий склад Михайла Муромова «Вищий пілотаж», підготував до цього часу кілька власних пісень, випробуваних на концертах і тепло зустрінутих глядачами, і, взявши назву «Фристайл», приступив до запису свого дебютного альбоми.

Альбом записувався в Полтаві, рідному місті більшості музикантів, у зібраній на швидку руку «домашній студії», що розташувалася в репетиційній кімнаті одного з полтавських підприємств, де колись починали в художній самодіяльності свій шлях на естраду майбутні «Фристайлівці». Альбом було вирішено назвати «Получите!» — адже більшість полтавських знайомих скептично поставилися до того, що «хлопці з провінції можуть щось таке створити»[1].

До складу групи увійшли музиканти, близько знайомі ще з 1983 року: Сергій Кузнецов (комп'ютер, клавішні, бек-вокал), Сергій Ганжа (гітара, бек-вокал), Ніна Кірсо (вокал), а також приєдналися до них у процесі роботи з Михайлом Муромовим екс-учасники молдавського ВІА «Оризонт» Володимир Ковальов (гітара, бек-вокал) і Анатолій Кірєєв (вокал), Дмитро Данін (клавішні, композитор) та москвич Олександр Білий (клавішні, аранжування)[2]. Пісні складав керівник, він же звукорежисер, Анатолій Розанов, слова пісень написав Сергій Кузнецов.

У процесі створення альбому сталося так, що Анатолій Розанов і Сергій Кузнецов, експериментуючи, написали кілька пісень у дещо іншій стилістиці, ніж та, що підходила для Анатолія Кірєєва, мужнього баритона «а ля Том Джонс», і знадобився тенор. Так в групу влився Вадим Козаченко, теж полтавець, який щойно покинув ансамбль «Фестиваль».

Зведення альбому було здійснено звукорежисером Полтавського обласного радіо Леонідом Сорокіним, відомим роботами з Максимом Дунаєвським і ансамблем «Фестиваль» (фільми «Д'Артаньян та три мушкетери», «Ах, водевіль», «Зелений фургон» та ін.). Але незабаром Олександр Білий повернувся до Москви, а на його місце прийшов ще один полтавець, клавішник, бек-вокаліст Анатолій Столбов. Для того, щоб концертні виступи виглядали більш видовищно, в групу був прийнятий барабанщик Олександр Наливайко (до цього група працювала без барабанщика, з ритм-машиною).

Альбом був переданий для поширення в московську студію звукозапису Андрія Лукінова «Звук». Через пару місяців пісні гурту стали популярними по всій країні, і відомий концертний адміністратор Рафаель Мазітов запросив «Фристайл» на гастролі.

Перший концерт групи відбувся 16 травня 1989 року в Барнаулі. Другий альбом був записаний всього за три тижні в липні 1989 року; у ньому з'явився хіт Анатолія Розанова та Сергія Кузнецова «Я тебе не верю» у виконанні Ніни Кірсо (відеокліп, знятий на цю пісню київським режисером Тетяною Міллер, часто транслювався на різних телеканалах). Але вперше в телеефірі колектив з'явився влітку 1990 року в програмі «50×50» з піснею «Жёлтые розы» (муз. А. Розанов — сл. С. Кузнецов).

Існує думка, що «Фристайл» — це сімейний бізнес-проєкт, що Анатолій Розанов створював групу спеціально для своєї дружини Ніни Кірсо. Уважний аналіз матеріалу перших чотирьох альбомів (1989—1991) показує, що це далеко не так: у першому альбомі пісні були порівну розподілені між усіма трьома солістами. « — Той, хто уважно стежить за нашою творчістю, знає, що на ранніх альбомах я просував не Ніну Кірсо», — говорив Анатолій Розанов[3].

У 1991 році на екранах з'явився кліп на пісню «Больно мне, больно!», що стала мегахітом. У титрах було написано «Вадим Козаченко і група „Фристайл“» і, як наслідок, незабаром Вадим Козаченко пішов з групи, розпочавши сольну кар'єру.

У 1992 році на вакантне місце вокаліста групи «Фристайл», в результаті конкурсу, був прийнятий співак і гітарист з Кременчука Сергій Дубровін. В середині 1990-х років пісня «Ах, какая женщина!», стала візитною карткою «Фристайлу»[4]. З цією піснею група стала Лауреатом телевізійного Фестивалю «Пісня-1996»[5]. Але влітку 2001 року Сергій Дубровін, який і виконував соло в ній, пішов з групи, переїхавши у ФРН, щоб зайнятися сольною кар'єрою.

Більше вокалістів «з боку» було вирішено не шукати, і чоловічі пісні групи став виконувати незмінний учасник «Фристайлу» Сергій Кузнецов, як автор більшості текстів цих пісень, представляє, таким чином, їх «авторський» варіант. Він виступає як соліст групи і в нових звукових треках групи.

У 2004 році аранжувальником гурту «Фристайл» став випускник Одеської консерваторії Юрій Савченко, який до цього зарекомендував себе, роблячи аранжування і ремікси для Крістіни Орбакайте, групи «Прем'єр-міністр», Діани Гурцкая, Бориса Моїсеєва та інших відомих виконавців. З 2005 року Юрій Савченко також бере участь у концертних виступах «Фрістайлу» як другий клавішник; крім того з групою іноді виступає барабанщик Юрій Зірка.

У 2005 році група випустила альбом-збірку «Капелька. Любимые песни», в яку увійшло 17 пісень, заспіваних Ніною Кірсо в різні роки, в тому числі три абсолютно нові номери. З цього ж року понад 100 радіостанцій транслюють нові пісні групи «Фристайл»: «Капелька», «А я тебя любила», «Падали снежинки», «Это всё тебе кажется» та ін

Колектив став Лауреатом Міжнародних музичних премій «Золота шарманка» та «Пісні моря»[6], брав участь у великих збірних концертних програмах «Дискотека СРСР», «Дискотека 1980-х», «Дискотека 1990-х», «Міраж — 18 років», «Кумири 1990-х» і «Пісні 1990-х». Крім цього колектив знімався в телевізійних шоу-концертах «Місце зустрічі — ІНТЕР», «Бенефіс Ніколо», «Фольк-м'юзік», «Наша пісня», «Шлягер-парад», «Ян Табачник» і «Честь маю запросити», часто з'являвся в програмах російських, білоруських та українських телеканалів.

Своє 20-річчя група відзначила великим концертним туром містами Росії[7], Білорусі[8], Молдови та України, який завершився гала-концертом у київському Палаці спорту (відеоверсія цього заходу з успіхом демонструвалася на багатьох українських телеканалах)[9].

Кілька презентацій нових альбомів-збірників пройшли в Москві та Києві: так, в московському клубі «Адмірал» був представлений ювілейний альбом композитора Анатолія Розанова «Ах, какая женщина»[10], а в Києві в клубі «Арена» група виступила разом з великою кількістю молодих артистів, які по-своєму переспівали багато хітів «Фристайлу»[11].

16 лютого 2012 року в Полтаві відбулося відкриття нової звукозаписної музичної студії «Studio Freestyle» — за відгуками багатьох експертів, першою в Україні студією світового рівня, абсолютно унікального проєкту, створеного «з нуля» відповідно всім загальноприйнятим нормам для споруд такого роду[12].

1 червня 2018 року солістка групи Ніна Кірсо перенесла важкий інсульт. Якийсь час «Фристайл» працював суто чоловічим складом, було проведено кілька благодійних концертів за участю зірок української естради; всі збори з цих концертів були перераховані на лікування Ніни. За висновком лікарів, Ніна Кірсо вже не могла повернутися до активного життя, і з лютого 2019 року в групі Фрістайл з'явилася нова солістка Ната Недіна. 30 квітня 2020 року Ніна Кірсо померла[13].

Дискографія[ред. | ред. код]

Магнітоальбоми[ред. | ред. код]

  1. Лютий 1989 — «Получите!»
  2. Серпень 1989 — «Получите! — дубль 2»
  3. Березень 1990 — «Получите! — дубль 3»
  4. Липень 1991 — «Фристайл-4»
  5. Травень 1992 — «Получите! — дубль 5»
  6. Грудень 1993 — «Измученное сердце»
  7. Жовтень 1995 — «Ах, какая женщина»

Грамплатівки[ред. | ред. код]

  1. Грудень 1989 («Мелодия») — Учасники пісенного Фестивалю «Алтин-Алма» (окремий номер — пісня «Ключ»)
  2. Серпень 1991 — «Получите — раз, два, три!» (Студія Союз)[14]
  3. Серпень 1991 — «Четвёртая серия»[15][16]
  4. Жовтень 1991 («Мелодия» — «Русский диск») — Найкраще з поп-музики — Лауреати Фестивалю «Форманту-1991» в м. Качканарі (окремий номер — пісня «Бог тебя накажет»)

Компакт-диски[ред. | ред. код]

  1. 1994 — «И новое, и лучшее» (2 CD — Бекар Records" — BC-225003-2)
  2. 1994 — «Грош цена тебе» (ФРН, агентство Михайла Фрідмана)
  3. 1994 — «Измученное сердце» (ФРН, агентство Михайла Фрідмана)
  4. 1994 — Фристайл — Made in Germany" (ФРН, агентство Михайла Фрідмана)
  5. 1995 — «Прощай навеки, последняя любовь» («Jeff Records»)
  6. 1995 — «Жёлтые розы» («Jeff Records»)
  7. 1995 — «Белая акация» («Jeff Records»)
  8. 1995 — «Больно мне, больно» («Jeff Records»)
  9. 1995 — «Ах, какая женщина» («Jeff Records»)
  10. 1996 — «Фристайл — любимые песни» — 2 CD («Jeff Records»)
  11. 1997 — «Цветёт калина» («Jeff Records»)
  12. 1997 — «Кораблик любви» («Jeff Records»)
  13. 1997 — «Черёмуха» («Jeff Records»)
  14. 2001 — «Звёздный дождь» («STM Records» — «Grand Records»)
  15. 2002 — «Фристайл» (серія «Grand Collection» — «Квадро-Диск»)
  16. 2005 — «Капелька. Любимые песни»
  17. 2009 — «Песни Анатолия Розанова» («МР3-80 треків» — «Квадро-Диск»)
  18. 2010 — «Фристайл Плюс — Хиты и Звёзды» («Артур Мьюзік»)
  19. 2013 — «Фристайл: Нина Кирсо и Сергей Кузнецов» (Серія «Дві зірки», випуск 15, «КвадроДиск»)
  20. 2013 — «Фристайл и Сергей Кузнецов. 50 лучших песен MP3» («КвадроДиск»)
  21. 2014 — «Юбилейный 10»
  22. 2016 — «Цветёт калина»
  23. 2020 — «Люблю тебя очень»
  24. 2021 — «Мама, я люблю его»

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Минуле І Сучасне Полтавської Естради. Архів оригіналу за 26 червня 2019. Процитовано 18 травня 2020.
  2. Фрістайл. Архів оригіналу за 5 вересня 2018. Процитовано 16 березня 2012.
  3. Анатолий Розанов: «От хорошей песни я могу расплакаться». Архів оригіналу за 22 лютого 2014. Процитовано 16 березня 2012.
  4. «Фрістайл». Історія відомого поп-гурту з Полтави, який зміг поєднати різні стилі музики Полтава. poltavchanka.info (укр.). Архів оригіналу за 26 лютого 2021. Процитовано 19 лютого 2021.
  5. Архівована копія. Архів оригіналу за 13 травня 2020. Процитовано 18 травня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  6. Песни моря: Сергей Зверев забывал текст и целовал солистку «Фристайла» (ФОТО) — CELEB.COM.UA. Архів оригіналу за 30 січня 2012. Процитовано 18 травня 2020.
  7. Группа «Фристайл» отметила 21-й день рождения // KP.RU. Архів оригіналу за 28 липня 2018. Процитовано 18 травня 2020.
  8. Прощай навеки, последняя любовь | Вестник Могилева. Архів оригіналу за 14 серпня 2018. Процитовано 18 травня 2020.
  9. Статті / Вечірня Полтава[недоступне посилання з Июнь 2019]
  10. Лучшие песни «Фристайла» вышли на MP3. Архів оригіналу за 20 грудня 2010. Процитовано 14 березня 2012.
  11. «Фристайлу» стукнуло двадцать два (ФОТО) — CELEB.COM.UA. Архів оригіналу за 23 травня 2012. Процитовано 18 травня 2020.
  12. «Studio Freestyle» — гарантия качества!. Архів оригіналу за 10 серпня 2018. Процитовано 18 травня 2020.
  13. Померла співачка з Полтави Ніна Кірсо. Архів оригіналу за 27 жовтня 2021. Процитовано 18 травня 2020.
  14. Грампластинка «Получите — раз, два, три!». Архів оригіналу за 20 лютого 2021. Процитовано 5 квітня 2022.
  15. Грампластинка «Четвёртая серия»
  16. Релиз второй грампластинки группы Фристайл

Посилання[ред. | ред. код]