Хвостюшок терновий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хвостюшок терновий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Родина: Синявцеві (Lycaenidae)
Рід: Хвостюшок (Satyrium)
Вид: Хвостюшок терновий
Satyrium spini
(Schiffermüller, 1775)
Посилання
Вікісховище: Satyrium spini
Віківиди: Satyrium spini
EOL: 265234
NCBI: 876076

Хвостюшок терновий (Satyrium spini) — вид денних метеликів родини Синявцеві (Lycaenidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений у Центральній, Південній і Східній Європі, Західній Азії, Ірані, на Кавказі, у Західному Казахстані, Південному Уралі. В Україні трапляється по всій території, за винятком високогір'я Карпат.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина переднього крила самців — 14-16 мм, самиць — 15-17 мм. Передні крила самців з сірою андроконіальною плямою в центральній клітинці. Задні крила з хвостиками. Передні крила самиць з нечіткою оранжевою плямою у своїй центральній частині. Нижня сторона крил жовтувато-бежева з чіткою білою поперечною смужкою. Анальний кут задніх крил з блакитною плямою невизначених обрисів.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Населяє чагарникові зарості, рідколісся, галявини широколистяних та змішаних лісів. Метелики літають у середині червня — липні. За рік розвивається одне покоління. Самиці відкладають світло-сірі дископодібні яйця по одному або невеликими, до 10 штук, кладками на молоді гілки. Зимують яйця з розвиненою гусеницею. Кормова рослина гусениць — жостер (Rhámnus), крушина ламка, горобина, терен, яблуня. Під час розвитку гусеницями опікуються мурахи. Оляльковується на землі в підстилці, зазвичай біля стовбурів дерев.

Посилання[ред. | ред. код]