Хорошковська Ольга Назарівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Хорошковська Ольга Назарівна
Народилася 19 червня 1939(1939-06-19) (84 роки)
Старі Вороб'ї, Малинський район, Житомирська область, Українська РСР, СРСР
Країна українське
Національність українка
Діяльність науковиця
Alma mater Філологічний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка (1965)
Галузь педагогіка
Заклад Інститут педагогіки НАПН України
Науковий ступінь доктор педагогічних наук[d]
Батько Марченко Назар Микитович
Мати Марченко Наталія Юхимівна
У шлюбі з Хорошковський Іван Михайлович
Діти Хорошковська Наталка Іванівна, Хорошковський Валерій Іванович
Нагороди
Заслужений діяч науки і техніки України
Державна премія України в галузі освіти
Державна премія України в галузі освіти

Ольга Назарівна Хорошко́вська (* 19 червня 1939, Старі Вороб'ї, Малинський район, Житомирська область) — український науковець. Доктор педагогічних наук, заслужений діяч науки та техніки України, лауреат Державної премії України в галузі освіти.

Родина[ред. | ред. код]

Батько, Марченко Назар Микитович, помер під час Другої світової війні.

Мати, Марченко Наталія Юхимівна, померла після тяжкої хвороби через кілька років після Другої світової війни.

Сібсів — четверо: перша старша сестра Марія, друга старша сестра Галина та молодший брат Іван.

Чоловік — Хорошковський Іван Михайлович

Діти — Хорошковська Наталка Іванівна та Хорошковський Валерій Іванович.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася на Поліссі напередодні II Світової Війни. Найстаршу сестру Марію у 14 років забрали в Німеччину. Навчалася у малокомплектній початковій сільській школі. Після початкової навчалася в семирічній школі у сусідньому селі Рутвянка, розташованому за 4 кілометри від Старих Вороб'їв. Середню школу закінчила 1957 року в Києві, куди переїхала разом зі старшою сестрою Марією після смерті матері.

По закінченню школи пані Хорошковська поїхала за комсомольською путівкою працювати на будівництво першої черги каналу Північний Донець — Донбас. Через три роки повернулася й поступила на українське відділення філологічного факультету Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка, який закінчила 1965 року.

Після університету Хорошковська працювала вчителькою української мови і літератури у СШ № 177 м. Києва. Однак у школі не лишилася та перейшла працювати редактором редакції літератури видавництва «Радянська школа» (тепер «Освіта»), а з лютого 1972 р. стала молодшим науковим співробітником Науково-дослідного інституту педагогіки. Одразу зайнялася проблемами навчання української мови у початкових класах шкіл з російською мовою викладання. 1977 р. захистила кандидатську дисертацію з проблеми «Специфіка формування орфографічних умінь і навичок в умовах близькоспорідненої двомовності» (рос.) (на матеріалі української мови у 2-3 класах шкіл з російською мовою навчання). Проблема була дуже актуальною, оскільки спостерігалася масова неграмотність учнів, адже українська мова на той період у школах цього типу була необов'язковою.

З того часу за матеріалами досліджень проблеми навчання української мови як другої у початкових класах шкіл з російською мовою викладання панною Хорошковською написано понад 100 статей. Нею також досліджено проблеми формування граматичних умінь (посібник для вчителів «Розвиток мовлення молодших школярів», 1985), збагачення й активізації словникового запасу (Кутенко Л. О.), відбору словника (Коршун Т. В.), розроблено зміст навчання української мови і створено програми й підручники з української мови для початкових класів шкіл зазначеного типу. У 1999 році видано монографію «Лінгводидактична система початкового навчання української мови у школах з російською мовою викладання», яка 2000 року була захищена як докторська дисертація. У 2001 році пані Хорошковській було присвоєно звання професора а у 2003 — звання «Заслужений діяч науки і техніки України».

Хорошковська також внесла свій доробок у теми навчання найменших школярів (дошкільників і першокласників) української мови як рідної. Для дошкільників Хорошковською, разом з авторським колективом, була розроблена програма «Мова рідна, слово рідне» (див. Програму для дошкільників «Дитина», а також «Експериментальну базову програму розвитку дитини дошкільного віку»), створено посібник з навчання грамоти «Дошколярик», який Міжнародним фондом «Відродження» визнано одним з найкращих. Для учнів шкіл з українською мовою навчання нею видано буквар «У світі чарівних букв». Крім того, разом з авторським колективом розроблено і видано підручники з усного українського мовлення для шкіл з угорською («Чарівне слово») та румунською («Жайворонок») мовами навчання, а також одноосібно створено український Буквар для шкіл з польською мовою викладання, який було видано Львівським видавництвом «Світ» у 2004 році.

У січні 2004 р. пані Хорошковську призначено завідувачем лабораторії української словесності у школах національних меншин України й діаспори при Інституті педагогіки АПН України.

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

У 1996 році на основі освітньої секції при Товаристві міжнародних зв'язків «Україна» (нині «Україна — Світ») членами секції було засновано міжнародну громадську організацію — Освітній науково-методичний центр «Україна — діаспора», головою якого обрано пані Хорошковську. Центр покликаний надавати науково-методичну допомогу учителям українських шкіл діаспори. З цією метою Центром разом з Товариством було організовано і проведено понад 10 семінарів, в тому числі й за межами України (Уфа, серпень 1994 р., грудень 2003 р.; Москва, березень 1995 р.; Тирасполь, квітень 1996 р.). З 1998 року Центром видається науково-методичний часопис «Рідні джерела», призначений для учителів діаспори й України (головний редактор журналу — Хорошковська Ольга Назарівна). Разом з науковцями лабораторії розпочато дослідження проблем змісту навчання української мови як державної у школах національних меншин України.

Державні нагороди[ред. | ред. код]

Книги та статті[ред. | ред. код]

Автор книг:

  • Хорошковська Ольга Назарівна, Лінгводидактична система початкового навчання української мови у школах з російською мовою викладання., Київ, 304 стор., 1999. ISBN

Автореферати дисертацій:

  • Специфика формирования орфографических умений и навыков в условиях близкородственного двуязычия: Автореф. дис. … канд. пед. наук: 13.00.02 /Ольга Назаровна Хорошковская; АПН СССР. НИИ преподавания рус. яз. в нац. шк. — М., 1977. — 27 с..
  • Лінгводидактична система початкового навчання української мови у школах з російською мовою викладання: Автореф. дис. … д-ра пед. наук: 13.00.02. — К., 2000. — 39 с.

Усього Хорошковською написано понад 170 наукових праць.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]