Центр національного відродження імені Степана Бандери

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Центр національного відродження імені Степана Бандери
Центр національного відродження імені Степана Бандери
Абревіатура (ЦНВСБ)
Тип благодійна організація
Засновано 2001
Мета відродження і розвиток Української Нації, української культури, мови, традицій та побудова Української Держави
Країна  Україна
Штаб-квартира Україна Україна, Київ
Розташування 01034, Київ, вул. Ярославів вал, 9
Офіційні мови українська
Директор Тарас Гребеняк[1]
Заступник директора Віктор Рог
Ключові особи Іван Гавдида

Центр національного відродження імені Степана Бандери — міжнародна благодійна організація, метою якої є відродження і розвиток Української Нації, української культури, мови, традицій та побудова Української Держави.

Історія[ред. | ред. код]

Центр Національного Відродження імені Степана Бандери заснований у 2001 році з ініціативи революційної ОУН(б) як міжнародна благодійна установа.

Ідея заснування Центру Національного Відродження імені Степана Бандери полягала в створенні установи, яка би офіційно працювала над консолідацією патріотичної української громадськості навколо вирішення актуальних проблем сьогодення, виходячи з національних інтересів та пріоритетів.

Засновниками Центру Національного Відродження ім. Степана Бандери виступили Всеукраїнський Благодійний Фонд «Соборність», «Українська Видавнича Спілка» та «Українська Інформаційна Служба».

Першим Головою Правління Центру був відомий громадсько-політичний діяч Іван Гавдида [2].

Після загибелі Гавдиди у 2003 році, новим головою центру став Сич Олександр Максимович, мешканець м. Івано-Франківськ.

Надалі, після обрання Сича у Верховну Раду, з 2012 року центр очолював Гребеняк Тарас Володимирович - колишній голова товариства "Вертеп", мешканець м. Тернопіль, а його заступником був історик Василь Бойко, один з колишніх лідерів МНК, також мешканець Тернополя.

У 2020 році Гребеняк пішов з посади директора, залишивши за собою посаду голови Наглядової Ради Міжнародної благодійної установи «Центр Національного Відродження». Новим директором став Рондзістий Тарас Іванович. [3].

Відділення Центру створено в Івано-Франківській, Тернопільській та Львівській областях, представництва у Сумській, Полтавській, Чернівецькій та Волинській областях [4], та за кордоном у Канаді, США, Великій Британії.

Центр співпрацює з «Пластом», «Спілкою Української Молоді», «Молодіжним Націоналістичним Конгресом» та иншими.

Центр брав участь в організації багатьох заходів. За ініціативи Центру відбулося проведення конференцій та семінарів, що стосуються консолідації національно-патріотичних сил, а також налагодження дієвої координації діяльності та співпраці депутатів усіх рівнів. Спільно з іншими націоналістичними та державницькими структурами відзначаються українські національні дати та ювілеї, проводяться презентації книг, які розкривають героїчну боротьбу українців за свою державу.

11 липня 2023 року у конференц-залі Центру Національного Відродження ім. Степана Бандери, в рамках проекту «Свобода народам», відбулася зустріч народних депутатів України та представників поневолених народів так званої російської федерації. В обговоренні взяли участь правозахисник, журналіст та представник АБН-Кавказ Ельхан Нурієв, співзасновник Кримської ліги захисту прав людини, кримсько-татарський дисидент Синавер Кадиров, член Руху за Незалежність Бурятії Марина Ханхалаєва, голова Кавказького Союзу Джабраїл Мірзоєв, заступник голови Конгресу Ойрад-Калмицького Народу Володимир Довданов, представник саха-якутського народу Владислав Амосов, представник ерзянського народу та один із лідерів Ліги Вільних Націй Сиресь Боляєнь. З українського боку, учасниками обговорення стали співголова міжфракційного об’єднання «За деколонізацію і демонтаж російської імперії» Олег Дунда, перший заступник голови комітету ВРУ з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин, а також колишні активісти Конгресу українських націоналістів: юрист Шипілов Леонтій Миколайович, 1977 року народження, уродженець Харкова, та політолог Басараб Михайло Іванович, 1977 року народження, уродженець м. Дрогобич. [5]

Завдань Центру[ред. | ред. код]

  • подання допомоги у розвитку видавничої справи, засобів масової інформації, інформаційної інфраструктури в Україні;
  • сприяння усуненню із суспільної свідомості негативних стереотипів про українські національно-визвольні змагання, ОУН-УПА, націоналізм;
  • сприяння забезпеченню економічних та соціальних реформ в інтересах українського народу шляхом декомунізації, деколонізації України та утвердження соціально-ринкової економіки в опорі на власні сили Української Нації;
  • здійснення благодійної роботи над відновленням і зміцненням українського духу в діаспорах, особливо українських етнічних територіях за кордоном і допомога у справі розвитку національної свідомості, культури, освіти;
  • сприяння утвердженню ролі релігійно-християнського виховання молоді, ролі християнської віри і діяльності традиційних українських Церков у справі розбудови української нації і всього суспільства;
  • надання допомоги в утвердженні української мови, українських національних традицій в українських родинах, в щоденному побуті та суспільному житті;

всебічне сприяння розвиткові державних та приватних ЗМІ в напрямку їх національно-- державницької орієнтації та наповнення українським змістом;

  • встановлення контактів з державними та громадськими органами України та інших країн для сприяння створенню необхідних умов розвитку української освіти, культури, науки, охорони здоров'я;
  • участь у розробці та фінансуванні програм та інших заходів по відродженню історичних та культурних цінностей України;
  • активізація громадськості до участі в суспільно-політичних процесах;
  • об'єднання зусиль усіх патріотичних структур, які стоять на засадах національної ідеї.

Діяльність[ред. | ред. код]

За допомоги ЦНВ щорічно проводиться Молодіжний фестиваль патріотичної пісні «Сурми Звитяги», Молодіжна військово-патріотична та фізкультурно-спортивна гра «Сокіл — Джура», Міжнародний турнір з вільної боротьби серед юнаків, присвяченої пам'яті Степана Бандери, благодійна акція «Свій до свого по своє», благодійна акція «Милосердя», програма «Правда про УПА»[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У Києві відбудеться Національний круглий стіл «Єдність заради перемоги». Архів оригіналу за 20 серпня 2017. Процитовано 20 серпня 2017.
  2. Молодіжний Націоналістичний Конгрес. Іван Гавдида. Архів оригіналу за 12 квітня 2018. Процитовано 20 серпня 2017.
  3. https://opendatabot.ua/c/26113575
  4. Міжнародний Центр Національного Відродження ім. Степана Бандери, всеукраїнський осередок. Архів оригіналу за 13 квітня 2018. Процитовано 20 серпня 2017.
  5. Українська інформаційна служба (16 липня 2023). Україна має стати центром підтримки поневолених народів. Націоналістичний портал.
  6. Центр Національного Відродження ім. С.Бандери розказує правду про УПА. Архів оригіналу за 12 квітня 2018. Процитовано 20 серпня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]