Церква Казанської ікони Божої Матері (Малі Садки)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Казанської ікони Божої Матері (Малі Садки)


Тип церква
Країна  Україна
Розташування Малі Садки
Конфесія ПЦУ
Будівництво 2000

CMNS: Церква Казанської ікони Божої Матері у Вікісховищі

Церква Казанської ікони Божої Матері в Малих Садках — парафія і храм Шумського благочиння Тернопільської єпархії Православної церкви України в селі Малі Садки Кременецького району Тернопільської области.

Дерев'яна церква святого Миколая оголошена пам'яткою архітектури місцевого значення (охоронний номер 1954)[1].

Історія церкви[ред. | ред. код]

У центрі села на найвищому пагорбі близько 460 років тому збудували дерев'яну Миколаївську церкву з дзвіницею. У 1961 році церкву закрили, у приміщенні зробили склад.

Збудувати новий храм вирішили навесні 1995 року. Ініціатором будівництва стала жителька села Ганна Кость, яка разом з чоловіком Степаном активно долучилася до її спорудження. Найбільш активними у будівництві були також: В. Колесник, В. Шевчук, М. Мельничук, М. Ткачук, М. Бомчук, П. Цезарук, Г. Провозюк, Ф. Шматковський, М. Шевчук, І. Андрійчук, М. Кость, В. Цимбалюк, М. Столярчук, А. Провозюк, Д. Шевчук, А. Безух, О. Слюсарчук та багато інших парафіян. Церкву будували за кошти пожертвувань жителів села М. Садки, навколишніх сіл та за сприяння КСП «Полісся».

24 липня 2000 року в день святого рівноапостольного князя Ольги відбулося посвячення церкви на честь Казанської ікони Божої Матері. Здавна престольний празник у селі святкують саме в цей день. Парафія церкви Казанської ікони Божої Матері діє з березня 2005 року.

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Михайло Онищук (з 28 серпня 2005).

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]