Онишківці (Кременецький район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Онишківці
Країна Україна Україна
Область Тернопільська область
Район Кременецький район
Рада Шумська міська громада
Облікова картка Онишківці 
Основні дані
Перша згадка 1545
Населення 625
Поштовий індекс 47174
Телефонний код +380 3558
Географічні дані
Географічні координати 50°07′16″ пн. ш. 26°08′47″ сх. д.H G O
Водойми р. Кума, р. Вілія, озеро ур. Соснина
Відстань до
районного центру
1 км
Місцева влада
Адреса ради 47174, с. Онишківці
Карта
Онишківці. Карта розташування: Україна
Онишківці
Онишківці
Онишківці. Карта розташування: Тернопільська область
Онишківці
Онишківці
Мапа
Мапа

Они́шківці — село в Україні, у Шумській міській громаді Кременецького району Тернопільської області. Розташоване на березі річки Вілія.

Населення — 625 осіб (2016).

Географія[ред. | ред. код]

Село Онишківці розташоване на схід від центру міської громади Шумськ. Більшість території села горбиста, особливо частина, яка називається "Хутори". Землі села межують з містом Шумськ на заході, селом Сураж на півночі, селом Боложівка на сході та селом Бриків на півдні.

Історія[ред. | ред. код]

Поблизу Онишківців виявлено археологічні пам'ятки трипільської та давньоруської культур. Підйомний матеріал з поселення трипільської культури (уламки кераміки) зберігається у Кременецькому краєзнавчому музеї[1]. На околиці села було понад 40 курганів. На території с.Онишківці знайдено скарб з римських монет із часів Траяна.

Сучасна частина с.Онишківці («Хутори») знаходиться на території ранньо-середньовічного городища Шумська.Перша писемна згадка власне про село — 1513 року в наданні Сигізмунда І старого Богушу Боговитинові.

Назва села походить від назви людей оношковці, які отримали свою назву за своїм родоначальником або власником Оношком (розмовний варіант імені Онуфрій). Пізніше село отримало назву Онишківці.

У XVI столітті входило до Суразької волості князів Острозьких.

Історичні згадки про побудування церкви у селі мають дві дати: перша згадка - 10 травня 1713 року, про те що була побудована в честь свята Успіння Пресвятої Богородиці. Друга згадка: 1794 року побудована дерев'яна церква за кошти парафіян. 28 серпня 1993 року на Успіння Божої Матері було освячення церкви цегляної, побудованої за кошти парафіян, яка функціонує і сьогодні.

До 1939 року багато жителів села, хто мав коні та вози, працювали на господарстві Дембіцкої Олени в с. Бриків, а інші працювали у шумських євреїв, доставляючи з Кременця продукти харчування, інвентар, гас. У селі мешкали професійні столяри, які ходили до смт Шумська на будівельні роботи. Загалом селяни жили бідно. В Онишківцях був млин, який стояв на початку села. У 1927 році був спалений за дорученням пані Дембіцкої.

У 1939 році було організовано колгосп, жителів села примусили здати весь інвентар та коней. У роки війни усе забране в селян було частково повернуто. 1948 року створюється колгосп «Вільне життя».

У 1976 році в Онишківцях збудовано приміщення фельшерсько-акушерського пункту, де на даний час знаходиться ФАП, адмінприміщення, бібліотека. У 1967 році збудовано сільський клуб (в даний час не діючий). У 1969 році побудовано початкову школу, у 1990 добудовано дитячий садок, заклади об'єднані і функціонують як Онишковецький НВК.

Тернопільська обласна рада рішенням від 16 жовтня 1998 року внесла в адміністративно-територіальний устрій окремих районів зміни, зокрема у Шумському районі утворила Онишковецьку сільраду з центром у селі Онишківці.

15 січня 2019 року громада парафії церкви Успіння Пресвятої Богородиці, колишньої УПЦ МП, перейшла до об'єднаної Помісної Української Православної Церкви[2].

12 червня 2020 року, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України № 724-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Тернопільської області» увійшло до складу Шумської міської громади.[3]

17 липня 2020 року, в результаті адміністративно-територіальної реформи та ліквідації Шумського району, село увійшло до складу Кременецького району.[4]

Релігія[ред. | ред. код]

Є церква Успіння Божої Матері (1993, мурована), «фігура» (1905).

Пам'ятки[ред. | ред. код]

Споруджено пам'ятник воїнам-односельцям, полеглим у німецько-радянській війні (1988), встановлено 2 пам'ятні хрести.

Соціальна сфера[ред. | ред. код]

Діють Онишковецький НВК, клуб, бібліотека, ФАП, торгівельний заклад.

Відомі люди[ред. | ред. код]

В Онишківцях перебував Заблуда Анатолій Федорович (15 липня 1933 року, село Мартинківці, нині Городоцького району Хмельницької області) — український художник-графік, літератор.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Археологічні пам'ятки Української РСР. — К.: Наукова думка, 1966. — С. 313.
  2. Громада села Онишківці Шумського району перейшла до об'єднаної Помісної Української Православної Церкви[недоступне посилання]
  3. Кабінет Міністрів України - Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Тернопільської області. www.kmu.gov.ua (ua) . Архів оригіналу за 23 січня 2022. Процитовано 9 жовтня 2021.
  4. Постанова Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів»

Джерела[ред. | ред. код]