Цусімська течія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цусімська течія показана цифрою 4

Цусімська течія — північно-західне відгалуження теплої течії Куросіо.

Гідрографія[ред. | ред. код]

Входить в акваторію Японського моря через досить вузьку (47 км) Цусімську протоку, що обумовлює відносно низьку швидкість течії — близько 0,5-1 км/год, що від 10 до 5 разів менше швидкості основного потоку Куросіо [1]. Далі течія проходить з півдня на північ у східній частині Японського моря, поділяючись на три потоки. Саме Цусімська течія визначає помітну різницю температур у східній частині Японського моря (японський берег) у порівнянні з холоднішою західною його частиною (РФ), куди холодні води Охотського моря проникають через Татарську протоку. Різниця температур досягає 5-6 ° C взимку, і 1-3 ° C влітку [2] Тому японський берег має субтропічний клімат, а російський — помірний. Під тиск холодних і важких вод Приморської течії, 70 % субтропічних вод Цусімської і Східнокорейської прямують у Тихий океан через Сангарську протоку, а 30 %, що залишилися, просуваються далі на північ у напрямку Татарської протоки у вигляді течії Соя[3].

Значення[ред. | ред. код]

Тим не менш, пом'якшувальний вплив Цусімської течії відчувається і на території Росії. Наприклад, ця течія прогріває південно-західні схили Західносахалінських гір, де переважають мішані широколистяні ліси. Інші, непрогріті схили, покриває тайга (ялина та курильський бамбук). Одна з гілок Цусімської течії під назвою Соя, оминає острів Хоккайдо і значно пом'якшує клімат південної частини Охотського моря, включаючи Південні Курили [4]. Інша, менш істотна гілка, коли входить затока Посьєта Приморського краю РФ. Ця течія має важливе значення у розвитку флори і фауни акваторії Японського моря. [5]

Також вона відіграє найважливішу роль у кліматі Приморського краю, на початку весни прогріваючи холодні води узбережжя Уссурійського краю з 2 до 15 °C, через що у травні регіон покривають тривалі тумани. У серпні Цусімська течія досягає річного температурного максимуму— вода нагрівається майже 21-22 °C. [6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Японское море->Гидрология->Течения->Характеристика основных течений Японского моря. rus.ferhri.ru (рос.). Процитовано 2 травня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. Термограмма участка моря. www.oceansjsu.com. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 2 травня 2019.
  3. Природопользование, состояние и тенденции изменений морской среды прибрежных районов России в Японском море. pacificinfo.ru (рос.). Архів оригіналу за 17 жовтня 2018. Процитовано 2 травня 2019.
  4. Диссертация на тему «Течение Соя и его влияние на распределение и миграцию морских организмов в Южно-Курильском районе» автореферат по специальности ВАК 11.00.11. www.dissercat.com (рос.). Архів оригіналу за 9 травня 2016. Процитовано 2 травня 2019.
  5. Цусимское течение // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] / гл. ред. А. М. Прохоров. — 3-е изд. — М. : Советская энциклопедия, 1969—1978.
  6. Дальний Восток — Документальное кино — Первый канал. www.1tv.ru (рос.). Процитовано 2 травня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)