Чепурін Пилип Федорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пилип Федорович Чепурін
рос. Филипп Фёдорович Чепурин
Народження 27 жовтня 1911(1911-10-27)
Першопокровка
Смерть 24 серпня 1981(1981-08-24) (69 років)
Бахчисарай
Країна СРСР СРСР
Приналежність РСЧАНКВСРСЧА
Роки служби 19331956
Партія КПРС
Звання  Підполковник
Війни / битви Німецько-радянська війна
Берлінська операція
Нагороди
Герой Радянського Союзу
Орден Леніна Орден Червоного Прапора Орден Червоного Прапора Орден Богдана Хмельницького III ступеня
Орден Червоної Зірки Орден Червоної Зірки

Чепурін Пилип Федорович (рос. Филипп Фёдорович Чепурин; 27 жовтня 1911 р. — 24 серпня 1981 р.) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу (1945 р.). В роки Радянсько-німецької війни командир стрілецького батальйону 990-го стрілецького полку 230-ї стрілецької дивізії (5-ї ударної армії, 1-го Білоруського фронту).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 27 жовтня 1911 року в селі Першопокровці (нині Нижньосірогозького району Херсонської області) в селянській родині. Росіянин.

У Червону Армію призваний Турткульським райвійськкоматом Каракалпацької АРСР. У 1937 році закінчив Харківське кавалерійське прикордонне училище НКВС СРСР імені Дзержинського. Член ВКП(б) з 1940 року. Пішов на фронт у січні 1942 року з посади начальника застави Шуроабадської комендатури. Разом зі своїм підрозділом він бився у Криму, на Північному Кавказі, брав участь у визволенні Молдавії, в боях на плацдармі під Кюстріном на Одері. Був тричі поранений.

Батальйон Чепуріна разом з наступаючими частинами, зламавши опір ворога, одним з перших увірвався до Берліна. Сформовані в батальйоні штурмові групи кинулися до рейхстагу. Але коли бійці наблизилися до мосту через канал, фашисти зустріли їх вогнем артилерії і автоматів. Склалося критичне становище. Комбат Чепурін вирішив: сковуючи ворога з фронту, на підручних засобах переправити ударну групу на протилежну сторону каналу і завдати по гітлерівцям раптовий удар. Це завдання було успішно виконано. Сутичка була короткою і напруженою. Бійці билися вміло, виважено і допомогли розчистити штурмовим групам шлях до Рейхстагу.

За героїзм і виключну військову майстерність проявлені при штурмі м. Берліна Указом Президії Верховної Ради СРСР від 31 травня 1945 року капітану Чепуріну Пилипу Федоровичу було присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Медаль № 6713.

Після війни продовжував службу в армії. В 1951 році закінчив курси «Вистрел».

З 1956 року підполковник П. Ф. Чепурін був у запасі. Проживав у Криму. З 1973 року по 1981 рік працював майстром-інструментальником в Бахчисарайському професійно-технічному училищі № 24. Помер 24 серпня 1981 року.

Нагороди, пам'ять[ред. | ред. код]

Нагороджений орденами

У Бахчисараї іменем Героя названа вулиця. На будівлі СПТУ 24, де працював Пилип Чепурін, встановлено меморіальну дошку.

Посилання[ред. | ред. код]