Чилбир

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Турецький чилбир з черемшею

Чилбир (тур. Çılbır) — турецька страва з яєць, що нагадує яйце пашот. Готується з йогуртом, часто з додаванням часнику[1][2]. Існують письмові джерела, які підтверджують, що чилбир їли османські султани ще в XV столітті. Нині прийнято подавати страву з пряженим маслом, просоченим алепським перцем, який можна замінити паприкою. У балканських країнах, таких як Боснія і Герцеговина, Чорногорія і Сербія, турецьке слово çılbır трансформувалося в чимбур (čimbur), і також стосується страви з яєць[3][4].

У Боснії, особливо місті Зениця, є традиція проводити з нагоди першого дня весни фестиваль Чимбуриджада (Chimburijada). Під час нього жителі зустрічають світанок на березі річки і готують чимбур з яєць, каймаку і цибулі. Яйце як символ зародження нового життя запікається у великих мисках — по сотні штук в одній мисці. Таким чином мешканці Зениці вітають весну, народження нового життя, відродження природи.

Майже ідентична страва «яйця по-панагюрськи» є в Болгарії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Recipe: Eggs Benedict, the Turkish Way (Çılbır) [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.]», FoodsofTurkey.com.
  2. Чылбыр (яйца пашот по-турецки). Архів оригіналу за 11 квітня 2021. Процитовано 11 квітня 2021.
  3. Сербско-русский словарь. П Лавровский. Типография Императорской Академии Наук, 1870. — 806 с. — С.773. Архів оригіналу за 11 квітня 2021. Процитовано 11 квітня 2021.
  4. Чимбур с мясом. Архів оригіналу за 11 квітня 2021. Процитовано 11 квітня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]