Чібісов Дмитро Олегович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дмитро Олегович Чібісов
прокурор Полтавської області
Нині на посаді
На посаді з 19 липня 2018
Народився 23 грудня 1978
Громадянство СРСР СРСРУкраїна Україна
Політична партія
Заслужений юрист України
Заслужений юрист України
У шлюбі з Чібісова Марина Володимирівна

Дмитро Олегович Чібісов (нар. 23 грудня 1978)[1]  — прокурор Полтавської області.

Освіта[ред. | ред. код]

2000 року закінчив Національну юридичну академію України ім. Ярослава Мудрого.

Життєпис[ред. | ред. код]

2000 — початок роботи в органах прокуратури на посаді слідчого Хмельницької міжрайонної прокуратури Вінницької області. У подальшому працював:

Прокурор[ред. | ред. код]

З часу призначення на посаду прокурора Київської області до судів області пред'явлено позовів майже на 11 млрд грн. Задоволено 663 позови (5 млрд грн).[джерело?]

Як приклад, рішенням господарського суду Київської області у грудні 2016 року задоволено позов прокуратури області в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів, ДП «Бориспільське лісове господарство» до ряду юридичних осіб щодо 33 га лісових земель вартістю 171 млн грн. в межах Процівської сільської ради Бориспільського району. Право власності відповідачів скасовано.[2]

Призначення Чібісова прокурором Київської області викликало шквал критики. Зокрема, відома журналістка та екс-керівник прес-служби столичної прокуратури Олена Яхно наголосила, що таке призначення шокує. Вона зазначила, що Чібісова у прокуроських колах усі знають як «фахівця зі збору данини з кіосків»[3].

2017 року Чібісову присвоєно чин державного радника юстиції 3 класу, що прирівнюється до звання генерала.УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №396/2017 — Офіційне інтернет-представництво Президента України. Офіційне інтернет-представництво Президента України (ua) . Архів оригіналу за 25 травня 2018. Процитовано 25 травня 2018.</ref>

Справи[ред. | ред. код]

  • 2017 — повернуто у власність держави з незаконного володіння родини колишнього ректора Податкової академії реабілітаційно-оздоровчий комплекс «Сосновий бір», вартістю 17,7 млн грн та площею 7 тис. м²[4].
  • У березні 2018 року задоволено апеляційну скаргу прокуратури Київської області та скасовано рішення місцевого суду про відмову в задоволенні вимог прокурора щодо витребування на користь держави ділянки лісогосподарського призначення площею 8 га вартістю 225 млн грн.[5]
  • 2017 — прокуратура Київської області знешкодила організовану у складі 10 осіб, яка погрожуючи знищенням бізнесу, займалась вимаганням грошей на території Київщини[6].
  • Викрито злочинне угрупування «чорних трансплантологів» у складі чотирьох осіб, які в інтернет шукали людей для трансплантації нирок[7].
  • Знешкоджено групу наркоторговців у складі 4 осіб, які займались виробництвом та продажем метадону[8].
  • 2017 — скеровано до суду обвинувальний акт щодо організованої групи, яка у нарколабораторії виробляла метадон та продавал його[9]
  • У жовтні 2017 — знешкодили злочинну групу колекторів, яка вимагала у людей гроші[10].
  • У листопаді 2017 — затримано злочинну групу, яка за гроші переправляла громадян В'єтнаму через кордон України для трудової експлуатації[11].
  • У грудні 2017 — затримано учасників злочинного наркоугруповання, що розповсюджувало наркотики[12]

Скандали[ред. | ред. код]

  • Федерація мотоциклетного спорту України (ФМСУ) звинуватила прокурора Чібісова у рейдерському захопленні тренувальної бази в місті Буча на користь забудовників.[13]
  • Працівники органів внутрішньої безпеки прокуратури передали журналістам інформацію, яка викриває систематичне зловживання службовим становищем Чібісовим на посаді прокурора Чернігівської області[14][неавторитетне джерело].
  • Співробітники Чернігівської прокуратури у відкритому листі звинуватили Чібісова у неправомірних діях у поводженні з колективом, моральному знущанню над співробітниками, зловживанні службовим становищем і вживанні наркотичних засобів на робочому місці[15][неавторитетне джерело].
  • Активісти громадської ініціативи «Україна STOP наркотик» пікетували прокуратуру Київської області з вимогою до обласного прокурора Чібісова припинити вживати важкі наркотичні речовини[16][неавторитетне джерело].
  • Посилаючись на виписку з реєстру майнових прав, журналісти повідомили, що Чібісов у грудні 2016 року приватизував державну квартиру площею 84 м² по вул. Григорія Ващенка, 7 у Дарницькому районі Києва. Співвласниками житла стали син і дочка прокурора.[17]
  • Чібісов зірвав засідання Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів (КДКП), яка розглядала відкрите дисциплінарне провадження стосовно нього. На Чібісова до КДКП надійшло близько 10 скарг.[18]
  • Чібісова звинувачували у прикриванні незаконного видобутку піску на Київщини. ЗМІ стверджували, що Чибісов на посаді обласного прокурора Київщини дав неофіційну вказівку до 1 листопада 2017 року отримати рішення судів на «маски-шоу» на більшості легальних підприємств, які добувають пісок на території області. Таким чином, використовуючи прокурорський тиск на суддів та фабрикуючи фіктивні кримінальні провадження, Чібісов витісняє із ринку сильних гравців. На їхнє ж місце прокурор просуває власні підприємства, яким сприяє в отриманні усіх потрібних дозволів"[3][неавторитетне джерело].
  • За даними інтернет-видання «ОРД», Чібісов отримав на підставних осіб 20 квартир у житловому комплексі «Гранд Бурже», будівництво якого наразі відбувається у місті Буча Київської області без належних документів та з численними порушеннями. Було підписано відповідні угоди про спільну діяльність між людьми Чібісова та інвестором[19][неавторитетне джерело].
  • Знайдена у грудні 2017 року вбитою правозахисниця Ірина Ноздровська звинувачувала Київську обласну прокуратуру у бездіяльності щодо розслідування вбивства Дмитром Росошанським своєї сестри — Світлани Сапатінської[20]. За інформацією журналістів — вбивця Дмитро Росошанський є другом Чібісова, через що прокуратура гальмує розслідування справи Сапатінської.[21][неавторитетне джерело]

Нагороди[ред. | ред. код]

Родина[ред. | ред. код]

  • Дружина — Марина Володимирівна,
  • донька Чібісова Каріна Дмитрівна,
  • син Чібісов Тимур Дмитрович.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сьогодні свій день народження святкує прокурор Київщини Дмитро Чібісов. Архів оригіналу за 5 січня 2018. Процитовано 16 квітня 2018.
  2. Прокуратура Київської області, шляхом представницьких повноважень, повернула у державну власність землі лісового фонду загальною площею 32 га. Архів оригіналу за 5 квітня 2022.
  3. а б Наркозалежному прокурору випадково присвоїли звання генерала. Архів оригіналу за 6 січня 2018. Процитовано 5 січня 2018.
  4. Органи прокуратури Київської області повернули державі реабілітаційно-оздоровчий комплекс «Сосновий бір» вартістю 23 млн гривень.
  5. Прокуратура Київської області відстояла свою принципову позицію щодо повернення державі земельної ділянки лісогосподарського призначення площею понад 8 га в Обухівському районі, яка незаконно була передана у власність для будівництва та обслуговування житлових будинків та господарських споруд. Прокуратура Київської області. Архів оригіналу за 14 серпня 2020. Процитовано 16 квітня 2018.
  6. Прокуратурою Київської області спільно зі співробітниками правоохоронних органів знешкоджено організовану групу, яка систематично вчиняла особливо тяжкі злочини відносно підприємців (ФОТО). Прокуратура Київської області. Процитовано 16 квітня 2018.
  7. Прокуратура Київської області спільно з СБУ перекрила транснаціональний канал «чорних трансплантологів» (ФОТО). Прокуратура Київської області. Процитовано 16 квітня 2018.
  8. Прокуратурою Київської області викрито організовану групу наркоторговців та ліквідовано нарколабораторію по виготовленню особливо небезпечного наркотичного засобу – метадону (ФОТО). Прокуратура Київської області. Архів оригіналу за 29 січня 2019. Процитовано 16 квітня 2018.
  9. За процесуального керівництва прокуратури Київської області судитимуть організовану групу, яка у власноруч створеній нарколабораторії виробляла метадон та розповсюджувала його наркозалежним людям. Прокуратура Київської області. Процитовано 16 квітня 2018.
  10. Прокуратура Київської області викрила та знешкодила організовану злочинну групу «колекторів», яка погрожуючи та залякуючи потерпілих гвалтуваннями, фізичними розправами та катуванням, вимагала в них гроші (ФОТО). Прокуратура Київської області. Архів оригіналу за 17 листопада 2017. Процитовано 16 квітня 2018.
  11. Прокуратура Київської області затримала організовану злочинну групу, яка за грошову винагороду незаконно переправляла громадян В’єтнаму через державний кордон України для подальшої трудової експлуатації. Прокуратура Київської області. Процитовано 16 квітня 2018.
  12. Прокурор Київської області Дмитро Чібісов під час брифінгу повідомив про викриття та затримання учасників злочинного наркоугруповання, які розповсюджували по всій території України особливо небезпечні наркотичні засоби, у затриманих під час обшуків вилучено 1 літр опію екстракційного, 400 г метадону (ФОТО, ВІДЕО). Прокуратура Київської області. Процитовано 16 квітня 2018.
  13. У Федерації мотоспорту заявляють, що прокурор Київщини Чібісов в інтересах забудовників «віджимає» комплекс у Бучі. Архів оригіналу за 6 січня 2018. Процитовано 5 січня 2018.
  14. Чибісов Дмитро Олегович: солодке життя, списання пального та сумнівні зв'язки. Архів оригіналу за 7 січня 2018. Процитовано 5 січня 2018.
  15. Работники прокуратуры Черниговской области востали против Чибисова. Архів оригіналу за 6 січня 2018. Процитовано 5 січня 2018.
  16. Активисты требовали от прокурора Киевской области Дмитрия Чибисова прекратить употребление наркотиков. Архів оригіналу за 6 січня 2018. Процитовано 5 січня 2018.
  17. Новый прокурор Чибисов перед назначением на должность приватизировал госквартиру. Архів оригіналу за 6 січня 2018. Процитовано 5 січня 2018.
  18. Прокурор Київської області Дмитро Чібісов зірвав засідання Кваліфкомісії прокурорів. Архів оригіналу за 11 квітня 2019. Процитовано 1 серпня 2019.
  19. Прокурор Київщини Чібісов отримав на підставних осіб 20 квартир у новобудові Бучі. Архів оригіналу за 15 січня 2018. Процитовано 14 січня 2018.
  20. Ірину Ноздровську вбили через бездіяльність прокурора Київської області. Архів оригіналу за 18 квітня 2019. Процитовано 14 січня 2018.
  21. Ірину Ноздровську вбили через бездіяльність прокурора Київської області. Архів оригіналу за 15 січня 2018. Процитовано 14 січня 2018.
  22. Патріарх Філарет нагородив київських прокурорів. Архів оригіналу за 13 жовтня 2018. Процитовано 12 жовтня 2018.
  23. Дмитрий Чибисов купил Орден Святого князя Владимира Великого III степени. Архів оригіналу за 15 січня 2018. Процитовано 14 січня 2018.
  24. Указ президента України 254/2020. Архів оригіналу за 25 лютого 2022. Процитовано 24 лютого 2021.