Юзько Олександр Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр Михайлович Юзько
Олександр Михайлович Юзько на конференції в ТДМУ (3.03.2016)
Олександр Михайлович Юзько на конференції в ТДМУ (3.03.2016)
Олександр Михайлович Юзько на конференції в ТДМУ (3.03.2016)
Народився 10 серпня 1954(1954-08-10) (69 років)
с. Джулинка, Бершадський район, Вінницька область, Україна
Країна  УРСРУкраїна Україна
Національність українець
Діяльність гінеколог
Alma mater ВНМУ
Галузь акушерство і гінекологія, репродуктологія
Заклад Буковинський державний медичний університет
Вчене звання Професор
Науковий ступінь Доктор медичних наук
Членство НАН України
Особ. сторінка yuzko.name

CMNS: Юзько Олександр Михайлович у Вікісховищі

Олександр Михайлович Юзько (нар. 10 серпня 1954, с. Джулинка Бершадського району Вінницької області, Україна) — лікар акушер-гінеколог, вчений у галузі акушерства, гінекології та репродуктології, дитячої та підліткової гінекології, ендоскопічної гінекологічної хірургії.

Завідувач кафедри акушерства та гінекології (1995), головний лікар та науковий керівник КЗОЗ "Медичний центр лікування безпліддя" (1997), член Європейської асоціації гінекологів та акушерів (ESG), Європейської асоціації репродукції людини (ESHRE), Нью-Йоркської академії, Всеукраїнського лікарського товариства (ВУЛТ), президент Української асоціації репродуктивної медицини (УАРМ, 2005), співголова осередку асоціації акушерів-гінекологів Чернівецької області.

Життєпис[ред. | ред. код]

У 1977 р. закінчив Вінницький національний медичний університет імені Миколи Пирогова, отримав диплом лікаря-лікарського порадника. Проходив інтернатуру з акушерства та гінекології 1977-1978 рр. у Вінницькій районній лікарні. Лікар акушер-гінеколог полового будинку № 2 м. Вінниці в 1978-1981 р.

З 1981 р. — асистент кафедри акушерства та гінекології ФУЛ Вінницького медичного інституту в м. Хмельницькому. Доцент з 1990 р. У 1984 р. захистив кандидатську дисертацію, докторську - у 1994 році.

У січні 1995 року обраний за конкурсом на посаду завідувача кафедри акушерства і гінекології Чернівецького медичного інституту. Від 2005 року — завідувач кафедри акушерства та гінекології № 1 Національної медакадемії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика (м. Київ). З 2011 р. – завідувач кафедри акушерства та гінекології Буковинського державного медичного університету.

Має вищі кваліфікаційні категорії з фаху «акушерство та гінекологія» та «організація управління охороною здоров'я», Пройшов спеціалізацію з фаху «онкологія». Стажувався в Німеччині, Австрії, Голландії, Франції, Чехії.

У травні 1995 року мав відношення до створення "Центру репродуктивної медицини" в Чернівцях, на базі якого пізніше відкрився Колективний заклад охорони здоров’я «Лабораторія репродуктивної медицини», який у 2010 році перереєстрований у «Медичний центр лікування безпліддя» (на сьогодні відомий, як Yuzko Medical Center)[1][2][3]

З 2005 року - президент ГО «Об’єднання «Українська асоціація репродуктивної медицини»[4]

Наукові ступені[ред. | ред. код]

Від 1984 року — кандидат медичних наук, від 1990 року — доцент, від 1994 року – доктор медичних наук, від 1995 року – професор. В 1999 році обраний академіком Української академії наук національного прогресу за спеціальністю «Медицина», а в 2005 році – президентом Української асоціації репродуктивної медицини. З 2011 року  проректор з розвитку Буковинського державного медичного університету.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Олександр Михайлович Юзько

Олександр Михайлович Юзько ввів у практичну медицину Буковини малоінвазивні ендоскопічні гінекологічні операції, створив службу дитячої та підліткової гінекології. Вперше в західному регіоні ввів методику запліднення ін вітро (IVF) при лікуванні безпліддя. Він є науковим керівником КЗОЗ «Медичний центр лікування безпліддя» (м. Чернівці).

Методична діяльність[ред. | ред. код]

Науковий керівник 110 кандидатських та 3 докторських дисертацій. Автор близько 500 друкованих робіт, у т. ч. 6 монографій, 34 підручників і навчальних посібників, електронної книги і 18 відеофільмів.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки за роботу «Допоміжні репродуктивні технології лікування безпліддя» (2011)
  • Почесні грамоти МОЗ України, НМАПО ім. П.Л.Шупика, Київської та Чернівецької ОДА, департаментів охорони здоров’я.
  • Почесна грамота і медаль Верховної Ради України «За особливі заслуги перед українським народом» — за вагомий особистий внесок у розвиток медичної освіти і науки, підготовку висококваліфікованих медичних кадрів, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм (2011).[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Історія центру - Про медичний центр - Медичний центр - Yuzko Medical Center – IVF.ua. ivf.ua (укр.). Процитовано 3 травня 2023.
  2. Клиника Yuzko medical center в Черновцах: Отзывы, Цены, Запись онлайн | doc.ua. doc.ua. Процитовано 3 травня 2023.
  3. Олександр Юзько: «Медицина сьогодні здатна допомогти будь-якій сім’ї мати дитину». www.golos.com.ua (укр.). Процитовано 3 травня 2023.
  4. «Об’єднання «Українська асоціація репродуктивної медицини». Youcontrol (українська) .
  5. Розпорядження Голови Верховної Ради України № 321 від 8 квітня 2011.

Джерела[ред. | ред. код]