Ягуб Мамедов

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ягуб Мамедов
азерб. Yaqub Məmmədov
азерб. Yaqub Cavad oğlu Məmmədov
1 Голова Міллі Меджлісу Азербайджанської Республіки
5 березня 1992 — 18 травня 1992
Попередник Посаду започатковано
Наступник Іса Гамбар
Народився 3 березня 1941(1941-03-03) (83 роки)
Алі-Ісмаілли, Кедабекський район, Азербайджанська РСР
Відомий як політик, лікар
Країна Азербайджан
Alma mater Азербайджанський медичний університет
Нагороди
орден Трудового Червоного Прапора орден Дружби народів

Я́губ чи Я́куб Джава́д-огли́ Маме́дов (азерб. Yaqub Məmmədov; нар. 3 березня 1941 року, село Алі-Ісмаілли Кедабекського району, Азербайджанська РСР) — азербайджанський вчений і політичний діяч, виконувач обов'язків президента Азербайджану у 1992 році, нині в опозиції.

Наукова кар'єра[ред. | ред. код]

Якуб Мамедов закінчив факультет педіатрії Азербайджанського медичного університету (АМІ) з 1966 року й викладав патофізіологію у цьому ж університеті. За цей час він опублікував 370 наукових робіт, присвячених в основному проблемам лімфології.[1]

Політична кар'єра[ред. | ред. код]

У розпал політичного хаосу в Азербайджані після відновлення незалежності, ускладненого воєнними діями в зоні вірмено-азербайджанського Карабаського конфлікту Ягуб Мамедов, що займав на цей момент посаду ректора Азербайджанського медичного університету, був обраний спікером Національних зборів Азербайджану 5 березня 1992 року за підсумками голосування на позачерговій сесії парламенту замість Ельміри Кафарової, яка подала у відставку.[2] Наступного дня президент Аяз Муталібов був змушений залишити свій пост. Відповідно до Конституції в.о. президента до наступних президентських виборів став спікер Ягуб Мамедов.[3][4] Перебуваючи на цій посаді, Мамедов 7 травня зустрівся у Тегерані з президентом Вірменії Левоном Тер-Петросяном для підписання угоди про припинення вогню й початок перемовин за посередництва Ірану. Однак угоду було порушено наступного ж дня, коли вірменські сили захопили Шушу.[5] У своїх інтерв'ю Мамедов завжди відмовлявся брати на себе відповідальність за втрату Шуші.[6]

14 травня 1992 року колишній президент Аяз Муталібов повернувся до влади після того, як парламент зняв з нього відповідальність за політичну недалекоглядність, що призвела до різні у Ходжали. Однак наступного ж дня його було скинуто в результаті підбуреного Народним фронтом Азербайджану заколоту. 18 травня Муталібов вдруге подав у відставку, а Якуб Мамедов поступився постом спікера обраному на його місце Ісі Гамбару.[7][8] Мамедов висунув свою кандидатуру на президентських виборах 1992 року, але не зміг набрати понад 5% голосів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 4 травня 2012. Процитовано 6 травня 2011.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Ягуб Мамедов візьме участь у виборах президента
  3. [1]
  4. Історія парламентаризму в Азербайджані [The history of parliamentarism in Azerbaijan]. Архів оригіналу за 13 липня 2013. Процитовано 6 травня 2011.
  5. Conciliation resources. Chronology. Архів оригіналу за 13 липня 2013. Процитовано 6 травня 2011.
  6. [2]
  7. Azerbaijan: Heads of State: 1990-2010. Архів оригіналу за 13 липня 2013. Процитовано 6 травня 2011.
  8. [3]