Ярмусь Степан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ярмусь Степан
Народився 1925
Кременецький район, Тернопільська область, СРСР

Ярмусь Степáн (Ярмусь Степан Онисимович) (25 травня 1925(1925) - 9 квітня 2015) — православний церковний діяч, богослов.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у с. Лідихів на Волині. Теологічну освіту здобув у Колегії св. Андрея (Вінніпег, 1962–1974) і семінарії в Сан-Франциско (1981). Священик з 1956 у Лондоні, з 1963 у Канаді. Редактор «Вісника» (1969–1975) і ж. «Віра й культура» (з 1981), професор Колегії св. Андрея у Вінніпезі з 1977, з 1983 голова президії Консисторії Української православної церкви в Канаді.

Був особистим секретарем митрополита Івана Огієнка, почесним науковим співробітником Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г.Сковороди НАН України, почесним професором Київської православної Богословської академії Київського патріархату і кафедри філософії Східноєвропейського університету імені Лесі Українки.

Після здобуття Україною незалежності о. Степан Ярмусь неодноразово приїздив на Батьківщину, виступав з лекціями, друкувався в українських виданнях, переймався проблемами українського православ’я. Відзначений державними і церковними нагородами.

Видавець творів П. Юркевича, автор студій:

підручників з гомілетики, загального богословія, церковного права, історії української церкви. Про сили зла, проти яких нам судилося поставити спротив, бо знати їх і не противитися їм дорівнювало б злочину проти людства. Вінніпег 2012 Канада

Література[ред. | ред. код]


Переклад з англійської-Марії Корчевич


Вінніпег 2012 Канада

Посилання[ред. | ред. код]