∪-добуток

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

-добуток (кап-добуток, cup product, добуток Колмогорова — Александера) — в алгебраїчній топології операція, що двом групам сингулярних когомологій порядків p і q ставить у відповідність групу порядку p + q. З цим добутком когомології на просторі X утворюють градуйоване кільце, що позначається H(X).

Означення[ред. | ред. код]

Нехай Xтопологічний простір і — відповідні сингулярні когомології. Для стандартного симплекса і для підмножини нехай позначає стандартне вкладення симплекса, що є опуклою комбінацією вершин у симплекс в попередньому позначає точку в де i-та координата рівна 1, а всі решта 0 (нумерація координат є від 0 до n).

Для початку добуток визначається для коланцюгів: якщо cpp-коланцюг і dqq-коланцюг, то значення їх -добутку на базових сингулярних симплексах за означенням рівне:

Кограниця двох коланцюгів cp і dq відповідно рівна

З цієї формули відразу випливає, що -добуток двох коциклів теж є коциклом. Також -добуток кограниці і коциклу в довільному порядку є кограницею. Дійсно, якщо наприклад dq є коциклом то з попередньої формули його добуток з кограницею рівний тобто теж є кограницею.

Таким чином введений добуток індукує добуток на когомологічних групах

Властивості[ред. | ред. код]

-добуток задовольняє такі властивості з яких зокрема випливає, що з операціями додавання і -добутку є кільцем:

(градуйована комутативність).
для гладкого відображення
(дистрибутивність)
(асоціативність).

Зв'язок з когомологіями де Рама[ред. | ред. код]

Для когомологій де Рама аналогом -добутку є звичайний зовнішній добуток диференціальних форм, що задовольняє рівності:

.

Згідно теореми де Рама класи когомологій де Рама і сингулярних когомологій є ізоморфними. Якщо позначати — клас когомологій диференціальної форми, то при ідентифікації згідно теореми де Рама справедливим є твердження

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]