Acer lincolnense

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Acer lincolnense
Період існування: пізній еоцен
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Сапіндові (Sapindaceae)
Рід: Клен (Acer)
Вид:
A. lincolnense
Біноміальна назва
Acer lincolnense
Wolfe & Tanai, 1987

Acer lincolnense — це вимерлий вид клена, описаний із групи викопних листя та плодів. Вид відомий з еоценових відкладень, відкритих в американському штаті Монтана. Орієнтовно поміщено в живу секцію Acer Cissifolia.

Опис[ред. | ред. код]

Листя A. lincolnense розділені на три листочки, бічні мають перисті жилки та мають довжину від 1.5 до 4.8 см. Листки мають первинні, вторинні, третинні та четвертинні жилки. Як і в інших видів Acer, плоди — самара з прикореневим горішком і верхівковим крилом. Горішки мають форму ланцетної форми з вузькою округлою верхівкою та опуклою базальною стороною. Горішок має довжину 1.0 см, ширину 0.4 см, з рубчиком 0.4 см у місці прикріплення плоду до другого плоду під кутом 30°. Уздовж апікальної сторони горішка проходить товста жилка, а по зовнішньому краю крила – 7 нещільно згрупованих жилок. Крило має довжину 1.2 см і ширину 0.7 см із широко загнутим зовнішнім краєм і хвилеподібними жилками, які розходяться одна від одної під кутом від 5° до 10°[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wolfe, J.A.; Tanai, T. (1987). Systematics, Phylogeny, and Distribution of Acer (maples) in the Cenozoic of Western North America. Journal of the Faculty of Science, Hokkaido University. Series 4, Geology and Mineralogy. 22 (1): 23, 74, 75, 240, & plate 4.