Acer toradense

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Acer toradense
Період існування: 56.0
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Сапіндові (Sapindaceae)
Рід: Клен (Acer)
Секція: Acer sect. Torada
Вид:
A. toradense
Біноміальна назва
Acer toradense
Wolfe & Tanai, 1987

Acer toradense — вимерлий вид клена, описаний з двох викопних самар. Вид відомий виключно з ранньоеоценових відкладень, відкритих на північному сході штату Вашингтон, Сполучені Штати, і прилеглої території на півдні центральної Британської Колумбії, Канада. Це один із трьох видів, що належать до вимерлої секції Torada[1].

Опис[ред. | ред. код]

Самари Acer toradense мають чіткі роздвоєні хребти на горішку, які є унікальними для секції Torada. Загальна форма самари яйцеподібна із середньою довжиною до 3.3 см і шириною крил 1.4 см. Парні самари A. toradense мають кут прикріплення 45°. Попри те, що за морфологією вони дуже схожі на A. washingtonense, два ймовірно споріднені види можуть бути розділені грубою сіткою жилок, яка є на A. toradense, а не на A. washingtonense. Самари A. stonebergae відрізняються як від A. toradense, так і від A. washingtonense своїм значно більшим загальним розміром[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Wolfe, J.A.; Tanai, T. (1987). Systematics, Phylogeny, and Distribution of Acer (maples) in the Cenozoic of Western North America. Journal of the Faculty of Science, Hokkaido University. Series 4, Geology and Mineralogy. 22 (1): 1—246. Архів оригіналу за 4 жовтня 2011. Процитовано 16 листопада 2011.