Danainae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Данаїди
Монарх (Danaus plexippus)
Монарх (Danaus plexippus)
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Надродина: Денні метелики (Papilionoidea)
Родина: Сонцевики (Nymphalidae)
Підродина: Danainae
Триби

Див.текст

Синоніми
* Danaidae
Посилання
Вікісховище: Category:Danainae
Віківиди: Danainae
EOL: 2682736
ITIS: 694025
NCBI: 127218
Fossilworks: 245000

Данаїди (Danainae) — підродина метеликів родини Німфаліди (Nymphalidae). У цій підродині знаходиться близько 300 видів, приблизно 57 родів, 10 підтриб і три триби.

Опис[ред. | ред. код]

Поширені в тропічних і субтропічних областях. Середнього розміру метелики з розмахом крил від 6 до 12 см. В цілому самці цієї родини дрібніше самиць. У більшості з них на крилах є малюнок з темних ліній. У данаїд на грудях відкриваються протоки отруйних залоз, що виділяють обпалюючий секрет, що робить їх абсолютно неїстівними. Забарвлені дуже яскраво і контрастно, що служить попередженням для хижаків. Гусениці данаїд годуються на різних видах молочаїв.

Ареал[ред. | ред. код]

Поширення обмежене тропічним і субтропічним поясами, одиничні види зустрічаються за межами цих поясів. Більшість видів в тропіках Азії і Африки, метелики Ithomiini поширені в неотропічній зоні, Tellervini поширені в Австралії і східному регіоні. У Палеарктиці зустрічається 4 види.[1].

Міграція[ред. | ред. код]

Серед данаїд зустрічаються види, що здійснюють далекі міграції. Так, мандрівний монарх (Danaus plexippus) здійснює щорічні осінні перельоти з північних штатів США в південні. Весною метелики повертаються назад, залітаючи навіть в Канаду. Цікаво, що вони практично завжди летять по одних і тих же маршрутах.[2] Далекі перельоти і негаразди погоди дозволили монархові потрапити в невластиві для нього місця. У 1840 році він був зареєстрований в Новій Зеландії, в 1870 — в Австралії, в 1880 — на Канарських островах, а потім і в Європі.

Імітація[ред. | ред. код]

Деякі цілком їстівні для інших тварин метелики імітують данаїд формою і забарвленням крил, а також звичками. Цікавий випадок мімікрії спостерігається у африканського кавалера дардануса (Papilio dardanus). Самці цього виду мають типовий вигляд кавалерів з довгими хвостовими виростами на задніх крилах, тоді як самиці наслідують який-небудь неїстівний вид з родини данаїд. У цього виду кавалерів спостерігається внутрішньовидовий поліморфізм, при якому самиці можуть наслідувати данаїди різних видів, завдяки чому шанси виду на виживання значно збільшуються.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Некрутенко Ю. П. Дневные бабочки Кавказа. Определитель.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 6 березня 2013. Процитовано 16 лютого 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)