Eidos-Montréal

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Eidos-Montréal
Тип дочірнє підприємство
Галузь Відеоігри
Засновано 26 листопада 2007; 16 років тому (2007-11-26)
Засновник(и) Стефан Д'Асту
Штаб-квартира Монреаль, Канада
Ключові особи
  • Девід Анфоссі
  • (голова студії)
  • Андреан Меньє
  • (технічний директор)
Продукція § Розроблені ігри
Співробітники 442 (2022)[1]
Холдингова компанія
eidosmontreal.com

Eidos-Montréal — канадський розробник відеоігор, що базується в Монреалі та належить CDE Entertainment, дочірній компанії Embracer Group. Студія була заснована у 2007 році на чолі зі Стефаном Д'Асту як частина Square Enix Europe, дочірньої компанії Square Enix. Eidos-Montréal розробила кілька успішних ігор серії Deus Ex, включно з приквелом Human Revolution (2011) та його продовженням, Mankind Divided (2016). Студія була відповідальна за розробку перезапуску[en] серії Thief 2014 року, а також Shadow of the Tomb Raider (2018), останньої частини з трилогії перезапуску серії Tomb Raider. Крім того, студія розробила Guardians of the Galaxy (2021), що ґрунтується на однойменних коміксах видавництва Marvel. Eidos-Montréal також розробила пропрієтарний ігровий рушій Dawn Engine, який використала для Mankind Divided і Guardians of the Galaxy. Embracer придбала студію в 2022 році.

Історія[ред. | ред. код]

У лютому 2007 року Eidos Interactive заявила про плани відкрити студію в Монреалі[2], а 26 листопада була заснована Eidos-Montréal на чолі з генеральним директором Стефаном Д'Асту[3]. Він заявив, що, на відміну від інших студій, Eidos-Montréal веде розробку силами невеликих команд, які загалом налічують 350 співробітників, але протягом більш тривалого часу[4]. Того ж року Eidos-Montréal анонсувала свій перший проєкт, яким став рольовий бойовик Deus Ex: Human Revolution, третя частина в серії Deus Ex[5], яка була випущена в серпні 2011 року[6]. У жовтні було випущено окреме завантажуване доповнення The Missing Link[en][7]. У травні 2012 року було повідомлено, що студія розробляє науково-фантастичну гру під кодовою назвою Project W[8], яка була інтелектуальною власністю студії й згодом скасована[9]. Д'Асту пішов зі своєї посади в липні 2013-го, посилаючись на «непримиренні розбіжності» зі Square Enix[10].

Студія здійснювала нагляд над створенням спінофу Deus Ex: The Fall, який розробила N-Fusion Interactive[11]. Вона також відповідала за розробку багатокористувацького режиму для Tomb Raider (2013), перезапуску однойменної серії від Crystal Dynamics[12]. Студія знову співпрацювала з Crystal Dynamics під час розробки продовження, Rise of the Tomb Raider (2015)[13]. У лютому 2014 року було випущено пригодницький стелс Thief[en][14], який анонсували ще у 2009-му[15]. Концепцію гри розбудовували упродовж тривалого часу і пізніше вона була оголошена як перезапуск однойменної серії[16]. У березні того ж року Square Enix звільнила 27 співробітників студії[17]. З жовтня 2011 року студія розробляла Deus Ex: Mankind Divided, продовження Human Revolution, яке було випущено в серпні 2016-го[18][19]. Розробники створили ігровий рушій § Dawn Engine для Mankind Divided, щоби замінити Crystal Engine, який використовувався в попередній частині[20]. Пізніше для гри було випущено ігровий режим Breach як окреме доповнення, а також неінтерактивний віртуальний тур VR Experience[21]. У січні 2017 року журналіст Джейсон Шраєр[en] повідомив, що студія скасувала заплановане продовження Mankind Divided[22].

Eidos-Montréal стала головною студією, відповідальною за розробку Shadow of the Tomb Raider[23][24], продовження Rise of the Tomb Raider та останньої частини з трилогії перезапуску, яка була випущена у вересні 2018 року[25]. У 2019 році Eidos-Shanghai стала частниною Eidos-Montréal[26]. Студія вкотре співпрацювала з Crystal Dynamics, коли та розробляла Marvel's Avengers (2020)[27]. У червні 2020 року було повідомлено про створення структурного підрозділу Eidos-Sherbrooke[28], метою якого було проведення основних науково-дослідних робот разом із відділом Eidos-Labs[29]. У жовтні 2021 року було випущено пригодницький бойовик Marvel's Guardians of the Galaxy, який студія почала розробляти після укладення угоди між Marvel Entertainment і Square Enix про виробництво ігор за мотивами коміксів Marvel у 2017-му[24][22]. Того ж місяця Eidos-Montréal перейшла на чотириденний робочий день, що зробило її першою AAA-студією, яка прийняла таку практику[30][31].

У травні 2022 року Square Enix досягла угоди з компанією Embracer Group щодо купівлі Eidos-Montréal та інших активів Square Enix Europe[32]. Тоді ж було оголошено про те, що студія розробляє кілька проєктів, використовуючи рушій Unreal Engine 5[33], у той час, як Embracer виявила зацікавленість до створення продовжень, римейків і ремастерів таких ігор Eidos-Montréal, як Deus Ex та Thief[34]. Це придбання було завершено 26 серпня[35]. У листопаді Шраєр повідомив, що студія працює принаймні над трьома проєктами: наступною частиною в серії Deus Ex; грою за новою інтелектуальною власністю; і співпрацює з Playground Games над рольовим бойовиком Fable з однойменної серії[36]. Також було повідомлено, що деякі колишні працівники студії Onoma[en] приєднаються до Eidos-Montréal після того, як Embracer вирішила закрити Onoma[37]. Того ж місяця підрозділ Eidos-Shanghai було відокремлено від Eidos-Montréal та долучено як Gearbox Studio Shanghai до Gearbox Entertainment, іншої компанії Embracer[38]. У січні 2023 року Eidos-Sherbrooke було закрито[39]. У січні 2024 року Eidos-Montréal звільнила 97 співробітників через «глобальне економічне становище, труднощі в індустрії [відеоігор] і всеосяжну реструктуризацію» Embracer Group[40]. Водночас Шраєр написав, що студія також скасувала неанонсовану гру Deus Ex після двох років її розробки[41].

Розроблені ігри[ред. | ред. код]

Рік Назва Платформа Видавець
2011 Deus Ex: Human Revolution Mac OS X, Microsoft Windows, PlayStation 3, Wii U, Xbox 360 Square Enix Europe
Deus Ex: Human Revolution — The Missing Link[en][a] Square Enix
2014 Thief[en] Microsoft Windows, OS X, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
2016 Deus Ex: Mankind Divided Linux, macOS, Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One Feral Interactive[en][b], Square Enix Europe
2017 Deus Ex: Breach[c] Microsoft Windows Square Enix
Deus Ex: Mankind Divided — VR Experience[d]
2018 Shadow of the Tomb Raider Google Stadia, Linux, macOS, Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One Square Enix Europe
2021 Marvel's Guardians of the Galaxy Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S

Додаткова розробка[ред. | ред. код]

Рік Назва Платформа Розробник Видавець
2013 Tomb Raider Google Stadia, Linux, Microsoft Windows, Nvidia Shield TV[en], OS X, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One Crystal Dynamics Square Enix Europe
2015 Rise of the Tomb Raider Google Stadia, Linux, macOS, Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One Feral Interactive[b], Microsoft Studios[e], Square Enix Europe
2020 Marvel's Avengers Google Stadia, Microsoft Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S Square Enix

Технології[ред. | ред. код]

У грудні 2014 року студія представила пропрієтарний ігровий рушій Dawn Engine, який мав використовуватися у майбутніх проєктах Deus Ex, першим із яких, як пізніше з'ясувалося, став Deus Ex: Mankind Divided[42]. Рушій ґрунтується на сильно модифікованій версії Glacier 2 від IO Interactive, що використовувався для розробки Hitman: Absolution[43]. Dawn був створений після того, як розробники Eidos-Montréal «зрозуміли, що їхнє творче бачення так чи інакше обмежене» через те, що вони покладалися на чинні рушії[44][45]. Графічна складова була «майже повністю» переписана, щоби «повною мірою використати можливості ПК та консолей [восьмого покоління]». Створення Dawn було складним завданням навіть для найдосвідченіших співробітників студії[46]. Пізніше рушій було використано для Marvel's Guardians of the Galaxy[47].

Однією з особливостей Dawn Engine є покращена система діалогів та катсцен у порівнянні з Glacier 2. Він побудований на «системі об'єктів», яка дає змогу дизайнерам створювати нові моделі поведінки без допомоги програмістів[46]. Технологія волосся є покращеною версією TressFX від AMD[48], розробленою відділом Eidos-Labs. Рушій має системи для об'ємних променів[en] та щільності повітря, а також підтримку щільних внутрішніх та зовнішніх просторів і багатьох динамічних об'єктів. Рушій використовує оклюзивне обрізання від Umbra[en][49]. Під час розробки Guardians of the Galaxy було додано підтримку трасування променів, технології масштабування зображення DLSS і внутрішньоігрових дзеркал[50].

У травні 2022 року було оголошено, що Eidos-Montréal використовуватиме Unreal Engine 5 для майбутніх проєктів, щоби «зосередитися на контенті», аніж одночасній розробці гри та рушія[51].

Примітки[ред. | ред. код]

Коментарі
  1. Окремий завантажуваний епізод до Deus Ex: Human Revolution.
  2. а б Видання портів для Linux та macOS.
  3. Окреме доповнення ігрового режиму Breach з Deus Ex: Mankind Divided.
  4. Версія Deus Ex: Mankind Divided для віртуальної реальності.
  5. Видання порту для Xbox 360 та Xbox One.
Джерела
  1. Palumbo, Alessio (2 травня 2022). Eidos Montréal Has Adopted Unreal Engine 5 Over In-House Tools. Wccftech (англ.). Архів оригіналу за 2 травня 2022. Процитовано 1 червня 2022.
  2. Carless, Simon (15 лютого 2007). Eidos Sets Up Development Arm In Montreal. Game Developer (англ.). Informa. Архів оригіналу за 19 жовтня 2021. Процитовано 19 жовтня 2021.
  3. Eidos Montreal officially opens. MCV/Develop (англ.). Biz Media. 26 листопада 2007. Архів оригіналу за 28 липня 2013. Процитовано 19 жовтня 2021.
  4. Dobson, Jason (19 лютого 2007). Q&A: Stephane D'Astous On Eidos Montreal's Next-Gen Plans. Game Developer (англ.). Informa. Архів оригіналу за 19 жовтня 2021. Процитовано 19 жовтня 2021.
  5. Q&A: Stephane D'Astous, Eidos Montreal. MCV/Develop (англ.). Biz Media. 30 листопада 2007. Архів оригіналу за 19 жовтня 2021. Процитовано 19 жовтня 2021.
  6. Deus Ex Human Revolution release date. Eurogamer (англ.). Gamer Network. 8 березня 2011. Архів оригіналу за 19 жовтня 2021. Процитовано 19 жовтня 2021.
  7. Іп, Спенсер (10 травня 2012). New Eidos Montreal Game Focuses On An Explorer Searching For A Way To Save His Love. Siliconera (англ.). Gamurs. Архів оригіналу за 15 травня 2012. Процитовано 18 червня 2022.
  8. Capel, Chris J. (11 травня 2018). Eidos Montreal head responds to Final Fantasy Project W rumours. PCGamesN (англ.). Network N. Архів оригіналу за 11 травня 2018. Процитовано 18 червня 2022.
  9. Corriea, Alexa Ray (23 липня 2013). Eidos Montreal GM resigns, cites 'lack of courage' at Square Enix. Polygon (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 19 жовтня 2021. Процитовано 19 жовтня 2021.
  10. Ahern, Colm (11 липня 2013). Interview: Square Enix Producer James Wright on Deus Ex: The Fall. God is a Geek (англ.). Архів оригіналу за 3 липня 2017. Процитовано 19 жовтня 2021.
  11. McCaffrey, Ryan (9 січня 2013). Shipwrecked: Hands-On with Tomb Raider Multiplayer. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 19 жовтня 2021. Процитовано 19 жовтня 2021.
  12. Agnello, Anthony John (14 травня 2018). Eidos Montreal boss David Anfossi talks Shadow of the Tomb Raider, Deus Ex, and The Avengers. VentureBeat (англ.). Архів оригіналу за 22 травня 2018. Процитовано 19 жовтня 2021.
  13. Martin, Liam (9 жовтня 2013). 'Thief' debut gameplay trailer sees Garrett steal a precious jewel. Digital Spy (англ.). Hearst Magazines. Архів оригіналу за 19 жовтня 2021. Процитовано 19 жовтня 2021.
  14. Crecente, Brian (11 травня 2009). Thief 4: It's Official. Kotaku (англ.). G/O Media. Архів оригіналу за 28 червня 2018. Процитовано 19 жовтня 2021.
  15. Plante, Chris (26 квітня 2013). Thief reboot impeded by office politics, high-level departures. Polygon (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 19 жовтня 2021. Процитовано 19 жовтня 2021.
  16. Jason, Schreier (4 березня 2014). Big Layoffs At Thief Developer Eidos Montreal. Kotaku (англ.). G/O Media. Архів оригіналу за 19 жовтня 2021. Процитовано 19 жовтня 2021.
  17. Donaldson, Alex (7 липня 2015). Talking Combat, Conspiracy & Choice with Deus Ex: Mankind Divided's Producer. RPG Site (англ.). Mist Network. Архів оригіналу за 19 жовтня 2021. Процитовано 19 жовтня 2021.
  18. Martin, Michael (18 листопада 2015). Deus Ex: Mankind Divided Has Been Delayed. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 11 квітня 2016. Процитовано 19 жовтня 2021.
  19. Bouvrais, Julien (11 березня 2017). Making of Deus Ex: Mankind Divided — The Story Behind Eidos-Montréal's Dawn Engine. MakingGames.biz (англ.). Computec. Архів оригіналу за 19 жовтня 2021. Процитовано 19 жовтня 2021.
  20. Chalk, Andy (25 січня 2017). Deus Ex: Breach and the Mankind Divided - VR Experience are free on Steam now. PC Gamer (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 12 січня 2018. Процитовано 17 листопада 2021.
  21. а б Schreier, Jason (30 січня 2017). Sources: Eidos Working On Guardians of the Galaxy Game, Future of Deus Ex Murky. Kotaku (англ.). G/O Media. Архів оригіналу за 26 січня 2018. Процитовано 19 жовтня 2021.
  22. Dring, Christopher (11 травня 2018). Eidos Montreal: "We have to try new models for single-player games". GamesIndustry.biz (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 11 травня 2018. Процитовано 19 жовтня 2021.
  23. а б Phillips, Tom (30 січня 2017). Don't expect another big Deus Ex game anytime soon. Eurogamer (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 31 березня 2018. Процитовано 19 жовтня 2021.
  24. Good, Owen S. (15 березня 2018). Shadow of the Tomb Raider trailer teases a trip to Mayan pyramids. Polygon (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 15 березня 2018. Процитовано 19 жовтня 2021.
  25. Eidos-Montréal (15 лютого 2022). Eidos-Montréal 15th Anniversary. YouTube. Alphabet Inc. Процитовано 1 червня 2022.
  26. Robinson, Andy (20 серпня 2019). Avengers game finally shown off in 19-minute gameplay video. Video Games Chronicle (англ.). 1981 Media. Архів оригіналу за 19 жовтня 2021. Процитовано 19 жовтня 2021.
  27. Dealessandri, Marie (16 червня 2020). Square Enix announces new Eidos-Sherbrooke studio. GamesIndustry.biz (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 19 жовтня 2021. Процитовано 19 жовтня 2021.
  28. Lambert, Thibault; Louche, Ugo (13 квітня 2021). WorldGen: Painting the world, one layer at a time. Eidos-Sherbrooke (англ.). Square Enix Europe. Архів оригіналу за 4 травня 2021. Процитовано 18 червня 2022.
  29. Williams, Demi (7 жовтня 2021). Eidos-Montréal becomes first AAA studio to shift to a four-day workweek. NME (англ.). NME Networks. Архів оригіналу за 19 жовтня 2021. Процитовано 19 жовтня 2021.
  30. Clayton, Natalie (7 жовтня 2021). Eidos Montreal shifts to a four-day working week. PC Gamer (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 19 жовтня 2021. Процитовано 19 жовтня 2021.
  31. Plunkett, Luke (2 травня 2022). Square Enix Selling Tomb Raider, Deus Ex & Thief Studios (And The Games As Well). Yahoo! Finance (англ.). Yahoo Inc. Архів оригіналу за 2 травня 2022. Процитовано 1 червня 2022.
  32. Strickland, Derek (2 травня 2022). Eidos Montreal has multiple games in development using Unreal Engine 5. TweakTown (англ.). Архів оригіналу за 2 травня 2022. Процитовано 1 червня 2022.
  33. Ivan, Tom (20 травня 2022). Embracer sees 'great potential' in Crystal Dynamics and Eidos Montreal sequels, remakes and remasters. Video Games Chronicle (англ.). 1981 Media. Архів оригіналу за 20 травня 2022. Процитовано 1 червня 2022.
  34. Mellor, Imogen (26 серпня 2022). Embracer now owns Crystal Dynamics, Eidos-Montréal, and Square Enix Montréal. PC Gamer (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 26 серпня 2022. Процитовано 15 вересня 2022.
  35. Colbert, Isaiah (1 листопада 2022). Video Game Studio Goes Through Expensive Rebrand, Is Then Immediately Shut Down. Kotaku (англ.). G/O Media. Архів оригіналу за 1 листопада 2022. Процитовано 3 листопада 2022.
  36. Schreier, Jason (1 листопада 2022). Embracer Group Shuts Down Montreal Video Game Studio. Bloomberg News (англ.). Bloomberg L.P. Архів оригіналу за 1 листопада 2022. Процитовано 3 листопада 2022.
  37. Sinclair, Brendan (15 листопада 2022). Eidos Shanghai becomes Gearbox Shanghai. GamesIndustry.biz (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 15 листопада 2022. Процитовано 25 листопада 2022.
  38. Roberge, Simon (7 квітня 2023). Eidos n'a plus de studio à Sherbrooke. La Tribune (фр.). LVMH. Архів оригіналу за 19 квітня 2023. Процитовано 18 січня 2024.
  39. Hollister, Sean (29 січня 2024). Embracer lays off 97 Eidos employees and cancels new Deus Ex game. The Verge (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 29 січня 2024. Процитовано 31 січня 2024.
  40. Schreier, Jason (29 січня 2024). Embracer Group Cancels 'Deus Ex' Video Game. Bloomberg News (англ.). Bloomberg. Архів оригіналу за 4 березня 2024. Процитовано 14 березня 2024.
  41. Savage, Phil (4 грудня 2014). Eidos introduce the engine behind the upcoming Deus Ex. PC Gamer (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 6 грудня 2014. Процитовано 18 червня 2022.
  42. Brown, Fraser (4 грудня 2014). Eidos Montreal shows off the Dawn Engine, the "cornerstone" of Deus Ex Universe. PCGamesN (англ.). Network N. Архів оригіналу за 8 грудня 2014. Процитовано 18 червня 2022.
  43. Tyson, Mark (5 грудня 2014). Eidos announces its next-gen game engine: the Dawn Engine. Hexus (англ.). The Media Team. Архів оригіналу за 18 серпня 2016. Процитовано 18 червня 2022.
  44. Designing Deus Ex's futuristic Dawn Engine. GamesRadar+ (англ.). Future plc. 21 квітня 2015. Архів оригіналу за 2 квітня 2016. Процитовано 18 червня 2022.
  45. а б How the Dawn Engine is powering the next wave of Deus Ex games. MCV/Develop (англ.). Biz Media. 11 лютого 2015. Архів оригіналу за 11 січня 2021. Процитовано 18 червня 2022.
  46. Shirey, J. Brodie (27 вересня 2021). Guardians of the Galaxy Is Not Reusing Marvel's Avengers' Game Engine. Screen Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 15 жовтня 2021. Процитовано 18 червня 2022.
  47. Paras, Archie (17 березня 2015). Dawn Engine — First Slide Showcasing AMD's TressFX 3.0. Wccftech (англ.). Архів оригіналу за 19 березня 2015. Процитовано 18 червня 2022.
  48. Improving Geometry Culling for 'Deus Ex: Mankind Divided' (presented by Umbra). GDC Vault. Процитовано 18 червня 2022.
  49. Morgan, Thomas (18 грудня 2021). Guardians of the Galaxy's RT upgrade adds extra shine to a brilliant game. Eurogamer (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 12 травня 2022. Процитовано 18 червня 2022.
  50. Sinha, Ravi (2 травня 2022). Eidos Montreal is Working on "Several" Projects Using Unreal Engine 5. GamingBolt (англ.). Архів оригіналу за 2 травня 2022. Процитовано 18 червня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]