GeForce Now

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
GeForce Now
Тип Хмарний геймінг
Розробник Nvidia
Стабільний випуск
  • бета-версія
  • 1 жовтня 2015
  • Реліз
  • 4 лютого 2020
Версії Windows: 2.0.56[1]
Останнє оновлення щотижнево
Платформа Nvidia Shield, macOS, Microsoft Windows, ChromeOS, Android, iOS, Tizen, WebOS
Українська мова повна підтримка
Вебсайт gfn.am

GeForce Now — бренд, який використовується Nvidia для свого сервісу хмарного геймінгу. Версія GeForce Now Nvidia Shield, раніше відома як «Nvidia Grid», була запущена в бета-версії в 2013 році, а в повному доступі вийшла 1 жовтня 2015 року. Підписка на сервіс надає користувачам необмежений доступ до бібліотеки ігор, розміщених на серверах Nvidia на весь термін дії підписки, що доставляється передплатникам через потокові сервіси. Окрім Nvidia хмарний геймінг пропонують компанії Microsoft, Amazon, Sony та безліч невеликих провайдерів.

У січні 2017 року Nvidia представила GeForce Now на платформах Windows і Mac для користувачів в Північній Америці та Європі у вигляді безкоштовної бета-версії. GeForce NOW дозволяє користувачам отримувати доступ до віртуальних комп’ютерів, де вони можуть встановлювати ігри з існуючих цифрових платформ розповсюдження, зокрема Steam, Epic Games, GOG, Ubisoft і Origin, та грати в них віддалено. Як і в оригінальній версії Shield, віртуальний робочий стіл також транслюється з серверів Nvidia. У 2019 році до вищеназваних ігрових платформ додали Android та іOS[2].

Сервіс вийшов з бета-версії та був запущений для широкого загалу 4 лютого 2020 року[3]. На даний момент доступний на пристроях Windows, macOS, Android, iOS, Shield TV, Chromebook, Tizen і WebOS. Винахідниками технології, на якій працює Geforce NOW були Франк Діард і Сюнь Ван[4][5]. Всі права на патент належать компанії Nvidia[6].

Особливості[ред. | ред. код]

GeForce Now складається з мережі серверів, розташованих у центрах обробки даних у Північній Америці та Європі, які підтримують і обслуговують ігрову бібліотеку GeForce Now для підписників у цих регіонах[7]. 18 березня 2021 року NVIDIA оголосила про відкриття центру обробки даних у Монреалі, Канада, на додаток до двох вже існуючих центрів в Австралії через партнерство з Pentanet.[8] Сервери використовують відеокарти Nvidia Tesla і можуть транслювати ігри з роздільною здатністю до 4K при 60fps або 1440p при 120fps. Nvidia рекомендує інтернет-з’єднання зі швидкістю 50 Мбіт/с для потоку 1080p/60fps, але сервіс також може передавати потоки у 720p/60fps зі швидкістю 25 Мбіт/с, 720р/30fps на швидкості вище 10 Мбіт/с і використовувати адаптивну трансляцію потокового відео для масштабування якості на основі пропускної здатності[9][10]. Апаратне забезпечення на стороні сервера оновлюється з випуском Nvidia нових актуальних технологій для покращення якості потоків[11][12].

Сервіс Geforce Now від компанії NVIDIA згортає свою діяльність у рф. 1 вересня 2023 року, платформа припинить реєстрацію нових користувачів, а 1 жовтня 2023 року — остаточно закриє сервери. Згідно із заявою, користувачам з підписками, що діють після 1 жовтня 2023 року, повернуть гроші. Кошти обіцяють перерахувати на картки протягом двох тижнів після закриття серверів[13].

Ігрова бібліотека[ред. | ред. код]

Оригінальна бібліотека GeForce Now на Shield містила понад 80 ігор станом на березень 2016 року; на Game Developers Conference 2016 Nvidia оголосила про нові ліцензійні угоди з Sega та Warner Bros. Interactive Entertainment. Частина бібліотеки сервісу була доступна для потокового стрімінгу за підпискою. Деякі ігри були доступні лише за так званою «Купи та грай», згідно з якою користувачі повинні були придбати окрему гру, щоб отримати до неї доступ[9][11]. Така модель виявилася неефективною і, врешті, була замінена на нову, актуальну і на даний момент.

Нинішня модель діє за таким принципом: по-перше, для користування сервісом, бажана користувачем гра має належати до бібліотеки GeForce Now (на даний момент більше 1500 ігор)[14]; по-друге, користувач повинен мати дану гру у своїй бібліотеці Steam, Epic Games, GOG, Ubisoft чи Origin[15]. У випадку, якщо бажана гра є безкоштовною (Fortnite, Genshin Impact, Destiny 2, Shatterline, Dota 2 та ін.), то і користування сервісом є безкоштовним.

Nvidia була фігурантом в низці суперечок щодо ліцензійних прав, пов’язаних з іграми в сервісі, особливо в лютому та березні 2020 року, коли сервіс вийшов із бета-версії. Activision Blizzard вилучила із бібліотеки сервісу всі свої ігри у лютому 2020 року, посилаючись на «непорозуміння» щодо умов[16][17][18]. Після придбання Microsoft студії Bethesda, всі їх продукти також були вилучені через політику ексклюзивності насадженої Microsoft[19][20]. На початку березня 2020 року 2K Games також зняла свої продукти з сервісу[21]. А от Ubisoft, навпаки, додала свої ігри до бібліотеки сервісу 24 квітня 2020 року[22].

У 2020 році, Valve оголосила, що запускає бета-версію своїх сервісів Steam Cloud Play, які будуть інтегровані з іншими хмарними ігровими сервісами, включаючи GeForce Now[23][24].

30 вересня 2021 року GeForce Now оголосила, що ігри Electronic Arts, включаючи Battlefield, Mirror's Edge Catalyst, Unravel і Dragon Age: Inquisition, доступні у бібліотеці сервісу[25][26]. З того часу бібліотека сервісу регулярно поповнюється продукцією Electronic Arts.

Станом на лютий 2022 року, бібліотека GeForce NOW налічує понад 1500 ігор[14].

GeForce Now для ПК[ред. | ред. код]

Глобальне покриття Geforce Now станом на лютий 2023 року

На виставці Consumer Electronics Show у січні 2017 року Nvidia анонсувала версію GeForce Now для комп’ютерів Windows і Macintosh. На відміну від версії для Nvidia Shield (яку Nvidia рекламувала як подібну до Netflix)[9], це окрема пропозиція, у якій користувачі можуть орендувати доступ до віддаленого робочого столу з доступом до останньої версії Windows із відеокартою GeForce GTX. Користувачі можуть встановлювати клієнти цифрового розповсюдження, такі як Steam, на віддалений робочий стіл, щоб завантажувати та запускати придбані або безкоштовні ігри. Будуть доступні два цінові рівні з продуктивністю GTX 1060 і GTX 1080 відповідно. Цільовою аудиторією цього продукту Nvidia є користувачі, які хочуть грати в придбані ними сучасні ігри на несумісних з ними комп’ютерах, таких як ноутбуки та комп’ютери з низькими можливостями[27][28][29].

Nvidia оголосила про заплановану бета-версію сервісу в березні 2017 року, але її мовчки скасували. У звіті про прибутки та збитки в травні 2017 року генеральний директор Nvidia Дженсен Хуанг повідомив, що бета-версія буде проведена «незабаром», але компанія «ще багато років від того, щоб знайти правильний баланс між вартістю та якістю обслуговування та поширеність віртуалізації ігрового ПК»[30]. Наприкінці жовтня 2017 року Nvidia запустила безкоштовну відкриту бета-версію послуги, обмежену платформою Macintosh, для англійських користувачів у Північній Америці та Європі[31][32] У січні 2018 року Nvidia включила платформу ПК до сервісу GeForce Now[32], а 4 лютого 2020 року сервіс був запущений для широкої спільноти[3] із в цілому більш позитивними відгуками порівняно з конкуруючим потоковим сервісом Stadia[33][34].

4 лютого 2020 року, коли GeForce Now офіційно завершили період бета-тестування, Nvidia представила два варіанти підписки – безкоштовну («Free») та платну («Founders»).

18 березня 2021 року, GeForce Now змінила параметри підписок на Безкоштовну («Free») та Пріоритетну («Priority»)[35]. На додаток до зміни параметрів, GeForce Now також оголосила, що кожен, хто придбав підписку «Founders» 17 березня 2021 року або раніше, автоматично отримає безстрокову підписку «Founders for Life», яке продовжуватиме коштувати 4,99 доларів на місяць, незалежно від подальшої цінової політики компанії, доки користувач оплачує сервіс без часових перебоїв. 21 жовтня 2021 року Geforce Now додала підписку RTX 3080, яка включає сервери, що працюють на новітніх відеокартах RTX 3080[8].

У січні 2023 року було анонсовано заміну RTX 3080 підписки сервісу на «GeForce NOW Ultimate» на базі відеокарт 4080 RTX серії. Оновлені системи тепер здатні обробляти та транслювати ігри з частотою до 240 FPS. Однак у роздільній здатності 4K ігри можуть транслюватися з частотою кадрів 120 FPS. Також GeForce NOW отримав підтримку ультра широкоформатних моніторів[36][37].

21 лютого 2023 року, Microsoft і Nvidia оголосили про 10-річне партнерство. Угода дозволяє перенесення ігор, як вже випущених, так і майбутніх, із сервісу Xbox Game Pass на GeForce NOW. Список ігор також включає проєкти від Activision Blizzard, підготовка до придбання якої компанією Microsoft ще триває. Згідно з прес-релізом опублікованим одночасно обома компаніями: «Microsoft і NVIDIA негайно почнуть працювати над інтеграцією ПК-ігор Xbox у GeForce NOW, щоб учасники GeForce NOW могли стрімити комп’ютерні ігри, які вони купують у Windows Store, включаючи ігри сторонніх партнерів, у яких видавець надав NVIDIA права на трансляцію. Комп’ютерні ігри Xbox, які зараз доступні в сторонніх магазинах, таких як Steam або Epic Games Store, також можна буде використовувати через GeForce NOW»[38][39][40].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. GeForce NOW Release Highlights
  2. Бабин, Андрій (20 листопада 2020). GeForce NOW тепер доступний на iPhone та iPad. PlayUA (укр.). Процитовано 9 лютого 2023.
  3. а б Smith, Ryan (4 лютого 2020). GeForce NOW Leaves Beta, Game Streaming Service Launches With New RTX Servers. Процитовано 9 лютого 2023.
  4. US Patent Application for METHOD AND SYSTEM FOR CLOUD BASED VIRTUALIZED GRAPHICS PROCESSING FOR REMOTE DISPLAYS Patent Application (Application #20150009222 issued January 8, 2015) - Justia Patents Search. patents.justia.com. Процитовано 9 лютого 2023.
  5. US Patent for System and method for transmitting graphics rendered on a primary computer to a secondary computer Patent (Patent # 9,830,288 issued November 28, 2017) - Justia Patents Search. patents.justia.com. Процитовано 9 лютого 2023.
  6. The Technology Behind NVIDIA GRID Game Streaming (Presented by NVIDIA). www.gdcvault.com. Процитовано 9 лютого 2023.
  7. Nvidia GeForce Now aims to be the ‘Netflix of games’ for just 8 bucks a month. PCWorld (англ.). Процитовано 9 лютого 2023.
  8. а б Eisler, Phil (18 березня 2021). GeForce NOW Gets New Priority Memberships and More. NVIDIA Blog (амер.). Процитовано 9 лютого 2023.
  9. а б в Sarkar, Samit (15 березня 2016). GeForce Now, Nvidia's 'Netflix for games,' expands with Sega and Warner Bros. Polygon (амер.). Процитовано 9 лютого 2023.
  10. Summerson, Cameron (1 жовтня 2015). Hands-On With NVIDIA GeForce Now: Is The World Finally Ready For A Game Streaming Service?. Android Police (англ.). Процитовано 9 лютого 2023.
  11. а б Ganesh T.S (30 вересня 2015). NVIDIA's GeForce NOW - GRID Cloud Gaming Service Goes the Subscription Way. www.anandtech.com. Процитовано 9 лютого 2023.
  12. Honorof, Marshall (9 жовтня 2015). GeForce Now Review: Game Streaming Done (Mostly) Right. Tom's Guide (англ.). Процитовано 9 лютого 2023.
  13. Хмарний сервіс Geforce Now залишить російський ринок. // Автор: Богдан Камінський. 30.08.2023
  14. а б NVIDIA GeForce NOW. NVIDIA (en-us) . Процитовано 9 лютого 2023.
  15. How to play games on GeForce NOW?. NVIDIA (en-us) . Процитовано 9 лютого 2023.
  16. Sarkar, Samit (12 лютого 2020). Activision Blizzard pulls all its games off Nvidia’s GeForce Now streaming service. Polygon (амер.). Процитовано 9 лютого 2023.
  17. Hollister, Sean (11 лютого 2020). Nvidia’s GeForce Now is losing all Activision Blizzard games, a bad sign for cloud gaming. The Verge (амер.). Процитовано 9 лютого 2023.
  18. Good, Owen S. (15 лютого 2020). Nvidia: GeForce Now lost Activision games over ‘misunderstanding’. Polygon (амер.). Процитовано 9 лютого 2023.
  19. Good, Owen S. (21 лютого 2020). Nvidia’s GeForce Now loses Bethesda Softworks games. Polygon (амер.). Процитовано 9 лютого 2023.
  20. Statt, Nick (21 лютого 2020). Bethesda follows Activision in pulling games from Nvidia’s GeForce Now. The Verge (амер.). Процитовано 9 лютого 2023.
  21. Peters, Jay (7 березня 2020). Nvidia’s GeForce Now loses 2K Games titles, following Activision and Bethesda. The Verge (амер.). Процитовано 9 лютого 2023.
  22. Мельник, Сергій (22 квітня 2020). Ubisoft підтримають Nvidia Geforce NOW. PlayUA (укр.). Процитовано 9 лютого 2023.
  23. Saed, Sherif (28 травня 2020). Steam Cloud Play beta now available to developers, supports Geforce Now. VG247 (англ.). Процитовано 9 лютого 2023.
  24. Мельник, Сергій (31 липня 2020). GeForce Now тепер дружить зі Steam. PlayUA (укр.). Процитовано 9 лютого 2023.
  25. GeForce NOW (30 вересня 2021). GFN Thursday: More Electronic Arts Games Streaming on GeForce NOW. NVIDIA Blog (амер.). Процитовано 9 лютого 2023.
  26. Мельник, Сергій (2 жовтня 2021). У GeForce Now з'явилися ігри Electronic Arts. PlayUA (укр.). Процитовано 9 лютого 2023.
  27. Walton, Mark (5 січня 2017). Nvidia brings GeForce Now game streaming to any PC or Mac. Ars Technica (en-us) . Процитовано 9 лютого 2023.
  28. Whitwam, Ryan (6 січня 2017). Nvidia announces GeForce Now streaming service for PCs with pay-per-minute gaming. ExtremeTech (амер.). Процитовано 9 лютого 2023.
  29. Hollister, Sean. Did Nvidia just fix the biggest issue with its GeForce Now cloud gaming service?. CNET (англ.). Процитовано 9 лютого 2023.
  30. Brad Chacos (10 травня 2017). GeForce Now, only later: Nvidia game streaming will need ‘several years’ to scale. PCWorld (англ.). Процитовано 9 лютого 2023.
  31. Nvidia launches GeForce Now macOS beta | bit-tech.net. bit-tech.net (англ.). Процитовано 9 лютого 2023.
  32. а б Frequently Asked Questions About GeForce Now | GeForce. www.nvidia.com. Процитовано 9 лютого 2023.
  33. Machkovech, Sam (4 лютого 2020). RIP Stadia? Nvidia’s newly launched cloud-gaming service is (mostly) a stunner. Ars Technica (en-us) . Процитовано 9 лютого 2023.
  34. Leadbetter, Richard (4 лютого 2020). Has GeForce Now quietly killed Google Stadia?. Eurogamer.net (en-gb) . Процитовано 9 лютого 2023.
  35. GeForce NOW Membership Account. NVIDIA (en-eu) . Процитовано 9 лютого 2023.
  36. Warren, Tom (3 січня 2023). Nvidia’s GeForce Now cloud gaming is getting upgraded to RTX 4080 GPUs. The Verge (амер.). Процитовано 9 лютого 2023.
  37. NVIDIA GeForce NOW RTX 4080 Server Upgrade. NVIDIA (en-us) . Процитовано 9 лютого 2023.
  38. Microsoft and NVIDIA announce expansive new gaming deal. Stories (амер.). 21 лютого 2023. Процитовано 22 лютого 2023.
  39. TheLostSwede (21 лютого 2023). Microsoft and NVIDIA Announce Expansive New Gaming Deal. TechPowerUp (англ.). Процитовано 22 лютого 2023.
  40. Warren, Tom (21 лютого 2023). Microsoft is bringing Xbox PC games to Nvidia’s GeForce Now service. The Verge (амер.). Процитовано 22 лютого 2023.