In Rainbows

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
In Rainbows
Студійний альбом
Виконавець Radiohead
Дата випуску 10 жовтня 2007
Записаний Лютий 2005 - Червень 2007
Жанр Альтернативний рок, артрок, експериментальний рок, арт-поп, електроніка
Тривалість 42:39
Мова англійська
Студія звукозапису Halswell House, Сомерсет
Tottenham House, Вілтшир
The Hospital Club, Лондон
Radiohead's studio, Оксфордшир
Лейбл Самовидання, XL
Продюсер Найджел Ґолдріч
Хронологія Radiohead
Попередній
←
Com Lag (2plus2isfive)
(2004)
Radiohead Box Set
(2007)
Наступний
→
Сингли з In Rainbows
  1. «Jigsaw Falling into Place»
    Випущений: 14 січня 2008
  2. «Nude»
    Випущений: 31 березня 2008
Професійні огляди
Сукупні оцінки
Джерело Рейтинг
Metacritic 88/100[1]
Оцінки оглядів
Джерело Рейтинг
AllMusic 4.5/5 зірок[2]
Pitchfork 9.3/10[3]
Rolling Stone 4.5/5 зірок[4]
The Guardian 5/5 зірок[5]
Entertainment Weekly A[6]

In Rainbows — сьомий студійний альбом англійського альтернативного рок-гурту Radiohead. Альбом було вперше випущено музикантами 10 жовтня 2007 року в інтернет і у формі цифрового релізу для скачування (без підтримки лейблу). Реліз на CD був виданий 31 грудня 2007 лейблом XL. In Rainbows став першим альбомом Radiohead, що вийшов після закінчення контракту з EMI.

Процес запису In Rainbows тривав у Лондоні, Сомерсеті, Вілтширі та Оксфордширі спільно із продюсерами Марком Стентом та Найджелом Ґодрічем. Radiohead працювали над In Rainbows більше ніж два роки (з початку 2005 року). Між записами група гастролювала по Європі та Північній Америці (протягом трьох місяців у середині 2006 року). Композиції з In Rainbows мають більш особистий характер, ніж пісні з інших альбомів групи. У цьому альбомі Radiohead об'єднали різні музичні стилі та інструменти, використовуючи не тільки електронну музику і струнне аранжування, а й фортепіано, челесту і хвилі Мартено.

In Rainbows було презентовано на сайті Radiohead як альбом, за який при скачуванні слухачі могли заплатити будь-яку ціну, яку вони вважають за потрібне. Після роздрібного продажу дисків In Rainbows очолив UK Album Chart і США Billboard 200. До жовтня 2008 року по всьому світу було продано більше трьох мільйонів копій альбому (в обох форматах). In Rainbows отримав схвалення критиків і був проголошений одним із найкращих альбомів 2007 року. У 2009 році платівка отримала дві нагороди Греммі у номінаціях: Best Alternative Music Album і Best Special Limited Edition Package.

Створення[ред. | ред. код]

Історія запису[ред. | ред. код]

Після перерви у записі в 2004, в середині лютого 2005 року Radiohead почали працювати над сьомим студійним альбомом. Регулярна робота над записом почалася в серпні 2005 року, про просування процесу група періодично повідомляла у своєму новому блозі[7]. Запис продовжився і на початку 2006 року, але йшов повільно, посилений тривалою паузою в роботі. У лютому 2006 року група ухвалила рішення попрацювати з новим продюсером, Марком Стентом спільно з колишнім їхнім продюсером Найджелом Ґодрічем. Басист групи, Колін Ґрінвуд так прокоментував це рішення: «Найджел і група знають один одного тепер так добре, що це стало трохи надто надійно».

Група вирішила відправитися в тур, який відкриє ворота для нової роботи. Коментуючи їхню підготовку до туру, Том Йорк сказав: «Раптом всі стали невимушеними, і не було відчуття, що ти знаходишся не в студії … я знову відчув себе шістнадцятирічним». У травні і червні 2006 Radiohead дали концерти в найважливіших містах Європи та Північної Америки і повернулися до Європи на кілька фестивалів у серпні. Під час туру гурт уперше за кілька років грав у не дуже великих приміщеннях, таких як клуби і театри. Також Radiohead брали участь і у великих музичних фестивалях, таких як V Festival і Bonnaroo, на якому вони зіграли свій найдовший сет, що складався з 28 пісень. У свої виступи група включила й нові пісні, таким чином фанати вже могли робити припущення, які з них будуть на новому альбомі.

Після туру група продовжила студійну роботу разом з Годрічем в жовтні 2006 у старому особняку в графстві Вілтшир. Запис, на відміну від застою 2005 року, йшов досить продуктивно, тут було записано остаточні версії «Jigsaw Falling Into Place» і «Bodysnatchers». Подальші сесії продовжилися в Таунтон (графство Сомерсет), де було записано «Videotape» і закінчено «Nude» в кінці грудня 2006 року. На початку року первинні версії пісень було показано представникам компаній звукозапису і обмеженому колу людей. У середині січня 2007 Radiohead відновлюють роботу у своїй студії в Оксфорді, виставляючи на Dead Air Space фотографії, тексти, відеозаписи і семпли до нового альбому. В кінці квітня Йорк повідомив, що в групи вже є диск з готовим матеріалом. У червні у блозі групи Найджел Ґодріч залишив нарізку, що містить шматочки нових пісень, серед яких виявилися відомі за концертами «Jigsaw Falling Into Place», «Down Is the New Up», «Bangers + Mash», «All I Need», «Faust Arp» і «Weird Fishes/Arpeggi». Завершивши роботу над альбомом і червні 2007 року, у липні група вирушила займатися мастерингом у Нью-Йорк.

Музичний і ліричний зміст[ред. | ред. код]

До альбому увійшло багато пісень, які вперше було представлено публіці в турі 2006 року («15 Step», «Bodysnatchers», «All I Need» і «Videotape»). «Arpeggi» та «Open Pick», що також дебютували в 2006-му, були включені в альбом, але з іншими назвами: «Weird Fishes/Arpeggi» і «Jigsaw Falling Into Place» відповідно. Пісня «Nude», яку група виконувала на концертах у турі на підтримку альбому OK Computer, ввійшла в In Rainbows, але з деякими змінами. Композиція «Reckoner», яку виконували на лайвах 2001 року, змінена була повністю (Том Йорк і гітарист Джонні Ґрінвуд працювали над додатковим матеріалом до пісні і надалі не стали використовувати оригінал).

Йорк говорив, що лірика In Rainbows ґрунтується на «безіменному страху людини, яка їде дорогою і думає: „Я можу зробити щось ще“… вона схожа з лірикою OK Computer, але набагато більш жахає». В іншому інтерв'ю Йорк заявив, що цей альбом «про безглузду паніку, що виникає, коли ти усвідомлюєш, що можеш в будь-який момент померти! І що в будь-який час, коли ти кудись прямуєш, у тебе може статися серцевий напад». Ед О'Браєн так описує тематику пісень: «Вони всеосяжні. Не про політику. Про людину».

Оформлення[ред. | ред. код]

Оформленням, як це повелося ще з 1994, зайнявся Стенлі Донвуд. У роботі над цим альбомом Донвуд експериментував з технікою фотогравюри, поміщаючи знімки в кислотні ванни і одержуючи різні результати. Спочатку Донвуд планував займатися вивченням приміського життя, але незабаром зрозумів, що це не відповідає звучанню альбому, сказавши, що «це чуттєвий запис, і я хочу чогось більш органічного». Під час запису Стенлі регулярно приносив те, що зробив, у студію, просячи групу прокоментувати результат. Також він додавав свої роботи на сайт гурту, хоча жодну з них не було використано в кінцевому оформленні альбому.

Описуючи обкладинку альбому, Донвуд сказав: «Вона дуже барвиста, урешті-решт я скористався кольором. Це веселка, але вона отруйна, токсична, вона схожа на ті, що ви бачите в калюжах». Група вирішила не використовувати обкладинку для цифрового релізу, притримав її для фізичного носія, який до того ж містить буклет з текстами пісень та різні роботи Донвуда.

Трек-лист[ред. | ред. код]

Автор музики і слів Radiohead

#НазваТривалість
1.«15 Step»3:58
2.«Bodysnatchers»4:02
3.«Nude»4:15
4.«Weird Fishes/Arpeggi»5:18
5.«All I Need»3:49
6.«Faust Arp»2:10
7.«Reckoner»4:50
8.«House of Cards»5:28
9.«Jigsaw Falling into Place»4:09
10.«Videotape»4:40
42:39

In Rainbows Disk 2[ред. | ред. код]

In Rainbows Disk 2
Мініальбом
Виконавець Radiohead
Дата випуску 3 грудня 2007
Жанр Альтернативний рок, експериментальний рок
Тривалість 26:49
Мова англійська
Лейбл Самовидання
Продюсер Найджел Ґодріч
Хронологія Radiohead
Попередній
←
Com Lag (2plus2isfive)
(2004)
Radiohead Box Set
(2007)
Наступний
→
Професійні огляди
Оцінки оглядів
Джерело Рейтинг
Pitchfork 6.2/10[8]
Rolling Stone 3.5/4 зірки[9]
Stereogum Позитивно[10]

До спеціального видання In Rainbows входив другий диск, In Rainbows Disk 2, який містить вісім додаткових треків. У 2009 році Radiohead зробили Disk 2 доступним для завантаження на своєму веб-сайті[11], а в жовтні 2016 року він був випущений на стрімінгових сервісах[12].

Трек-лист[ред. | ред. код]

Автор музики і слів Radiohead

#НазваТривалість
1.«MK 1»1:03
2.«Down Is the New Up»4:59
3.«Go Slowly»3:48
4.«MK 2»0:53
5.«Last Flowers»4:26
6.«Up on the Ladder»4:17
7.«Bangers + Mash»3:19
8.«4 Minute Warning»4:04
26:49

Персоналії[ред. | ред. код]

Radiohead

Сесійні музиканти

  • The Millennia Ensemble – струнні
    • Евертон Нельсон — керівник
    • Саллі Герберт — диригент
  • Matrix Music School children's choir – хор на «15 Step»

Продакшн

  • Найджел Ґодріч – продюсування, зведення, звукоінженер
  • Річард Вудкрафт – звукоінженер
  • Х'юго Ніколсон – звукоінженер
  • Ден Греч-Маргера – звукоінженер
  • Грем Стюарт – пре-продакшн
  • Боб Людвіг – мастерінг

Дизайн

Чарти[ред. | ред. код]

Чарт Максимальна
позиція
UK Albums Chart 1
Australian ARIA Albums Chart 2
Canadian Albums Chart 1
French Albums Chart 1
Irish Albums Chart 1
New Zealand RIANZ Albums Chart 2
Germany Albums Chart 8
Japan Oricon Albums Chart 11
U.S. Billboard 200 1

Примітки[ред. | ред. код]

  1. In Rainbows by Radiohead. Metacritic. Процитовано 26 квітня 2023.
  2. Andy Kellman. In Rainbows Review by Andy Kellman (англ.). AllMusic. Процитовано 25 квітня 2023.
  3. Mark Pytlik. In Rainbows, Radiohead (англ.). Pitchfork. Процитовано 26 квітня 2023.
  4. Rob Sheffield. Review: In Rainbows (англ.). Rolling Stone. Процитовано 26 квітня 2023.
  5. Alexis Petridis. Radiohead's In Rainbows - a five-star review (англ.). The Guardian. Процитовано 26 квітня 2023.
  6. Will Hermes. In Rainbows (англ.). Entertainment Weekly. Процитовано 26 квітня 2023.
  7. Dead Air Space (англ.). Архів оригіналу за 16 серпня 2007.
  8. Pitchfork. In Rainbows [CD 2] by Radiohead (англ.). Pitchfork. Процитовано 26 квітня 2023.
  9. David Fricke. ‘In Rainbows’ Bonus Disc (англ.). Rolling Stone. Процитовано 26 квітня 2023.
  10. Stereogum. Premature Evaluation: Radiohead – In Rainbows CD2 (англ.). Stereogum. Процитовано 24 квітня 2023.
  11. Radiohead. IN RAINBOWS DISK 2 MP3 (англ.). Waste Radiohead. Процитовано 26 квітня 2023.
  12. Noah Yoo. Radiohead Release In Rainbows Bonus Disc for Streaming: Listen (англ.). Pitchfork. Процитовано 26 квітня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]