Knockin' on Heaven's Door

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Knockin' on Heaven's Door
Сингл Боб Ділан
з альбому Pat Garrett & Billy the Kid
Випущений 1973
Формат винил
Сторона Б «Turkey Chase»
Жанр Фолк-рок
Мова англійська
Композитор Боб Ділан[1]
Лейбл Columbia
Продюсер Gordon Carroll

Knockin' on heaven's Door ("Стукати у ворота раю", алегорично "Бути на порозі смерті") — відома пісня Боба Ділана, написана для саундтреку до фільму "Пет Герретт і Біллі Кід". З часом вона була визнана класичною у творчості музиканта, підтвердженням чого є її неодноразова участь у збірниках найкращих пісень Боба Ділана. Також широку популярність Knockin' on heaven's Door отримала завдяки своїм кавер-версіям.

Назва пісні було використано в заголовку японського анімаційного фільму Cowboy Bebop: The Movie; крім того, Боб Ділан став прообразом при створенні зовнішності головного антагоніста фільму[2].

Кавер-версії[ред. | ред. код]

Одна з кавер-версій цієї пісні, виконана німецькою групою Selig, є саундтреком до однойменного фільму «Достукатися до небес» 1997 року, названого на честь пісні Боба Ділана.

Версії "Knockin' on heaven's Door" виконували такі відомі гурти та музиканти, як Ерік Клептон, Боб Марлі, Grateful Dead, Браян Феррі, Guns N' Roses, Роджер Уотерс з Pink Floyd, U2, Арета Франклін, Воррен Зивон, Randy Crawford, Selig, Авріл Лавін, Bon Jovi, Antony and the Johnsons, The Sisters of Mercy, Nazareth, Cat Power, Daniel Lioneye (сайд-проєкт групи HIM), Tracy Chapman, Raign.

Guns N' Roses[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Кавер від Guns N' Roses

З 1987 року група стала виконувати пісню на концертах. Концертна версія спочатку вийшла на максі-синглі Welcome to the Jungle[en] (в тому ж році). Студійна версія була записана 1990 року для фільму «Дні грому», з невеликими змінами цей варіант увійшов в альбом Use Your Illusion II. Пісню у виконанні Guns N' Roses в цілому досить тепло зустріли й музичні критики, і фанати творчості Боба Ділана. Кавер-версія увійшла в збірку хітів групи і регулярно виконується на концертах.

U2[ред. | ред. код]

Ірландська група U2 неодноразово виконувала Knockin' on heaven's Door на своїх концертах. 

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ISWC Network
  2. Trivia for Kaubôi bibappu: Tengoku no tobira. IMDb. Архів оригіналу за 4 лютого 2012. Процитовано 20 червня 2009.