Megapterygius

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Megapterygius
Період існування: пізня крейда 72 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Клада: Mosasauria
Надродина: Mosasauroidea
Родина: Мозазаврові (Mosasauridae)
Підродина: Mosasaurinae
Рід: Megapterygius
Вид:
M. wakayamaensis
Біноміальна назва
Megapterygius wakayamaensis
Konishi et al. 2023

Megapterygius (що означає «велике крило») — вимерлий рід мозазаврів з пізньокрейдяної формації Тойяхо (член Хасегава Мудді Пісковик) у Японії. Рід містить один вид, M. wakayamaensis, відомий за майже повним скелетом.

Відкриття та найменування[ред. | ред. код]

Зразок голотипу Megapterygius, WMNH-Ge-1140240002, був виявлений у відкладеннях мулистого пісковику Хасегава формації Тояджо поблизу вершини гори Тояджо в префектурі Вакаяма в Японії. Зразок складається з частини черепа, повного ряду шийних і спинних хребців із понад 40 хребцями, ребер, обох передніх ласт і лівої задньої ласти[1].

У 2023 році Коніші та ін. описав Megapterygius wakayamaensis як новий рід і вид мозазавринів на основі цих викопних останків. Родова назва «Megapterygius» походить від давньогрецького mégas, що означає великий, і pterygion, що означає крило, посилаючись на незвичайно великі крилоподібні ласти, які можна побачити у Megapterygius​​. Видова назва «wakayamaensis» вшановує префектуру Вакаяма, де голотип був знайдений і зараз зберігається​​[1].

Японська назва Megapterygius - "Wakayama Soryu", що перекладається як "вакаямський синій дракон". Саме слово «Сорю» використовується для позначення мозазаврів[2][3][4].

Опис[ред. | ред. код]

Мегаптеригій — мозазавр середнього розміру з орієнтовною довжиною черепа 0.8 метра та довжиною тіла приблизно 6 метрів[1]. І передні, і задні ласти довші за череп. Ця особливість не спостерігається в жодного іншого мозазавроїда з веслоподібними кінцівками. Крім того, задні ласти навіть більші за передні, що можна побачити лише у тилозавра[1].

Нервові шипи задніх дорсальних хребців голотипу Megapterygius демонструють різку зміну орієнтації, принаймні п’ять нервових шипів виступають антеродорзально. Це також спостерігається у деяких дельфінових китів, де це відповідає основі спинного плавника. Як і у китоподібних, зміна орієнтації відбувається позаду центру тяжіння тварини. Спинний плавець у мозазавра, якщо він є, міг би забезпечити стабільність під час руху під водою. Мегаптеригій є першим опублікованим доказом такої структури[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Konishi, Takuya; Ohara, Masaaki; Misaki, Akihiro; Matsuoka, Hiroshige; Street, Hallie P.; Caldwell, Michael W. (2023). A new derived mosasaurine (Squamata: Mosasaurinae) from south-western Japan reveals unexpected postcranial diversity among hydropedal mosasaurs. Journal of Systematic Palaeontology (англ.). 21 (1). doi:10.1080/14772019.2023.2277921. ISSN 1477-2019.
  2. 和歌山のモササウルス化石は新種 「ワカヤマソウリュウ」と命名. 毎日新聞 (яп.). Процитовано 13 грудня 2023.
  3. Miller, Michael; Cincinnati, University of. This Japanese 'dragon' terrorized ancient seas. phys.org (англ.). Процитовано 13 грудня 2023.
  4. モササウルスとは? | モササウルス発掘プロジェクト|和歌山県立自然博物館. モササウルス発掘プロジェクト|和歌山県立自然博物館 (ja-JP) . Процитовано 13 грудня 2023.