Parahippus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Parahippus
Період існування: 23.03
череп Parahippus cognatus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Непарнопалі (Perissodactyla)
Родина: Коневі (Equidae)
Підродина: Anchitheriinae
Рід: Parahippus
Leidy, 1858
Вікісховище: Parahippus

Parahippus («біля коня») — вимерлий рід з родини коневих. Він був дуже схожий на Miohippus, але трохи більший, приблизно 1 метр заввишки в холці. Їх скам'янілості були знайдені в Північній Америці, переважно в районі Великих рівнин і Флориди[1].

Опис[ред. | ред. код]

Parahippus був більшим за Miohippus, мав довші ноги й обличчя. Кістки ніг були зрощені, і це разом із розвитком м'язів дозволяло Parahippus рухатися вперед-назад. Було виключено гнучке обертання ніг, щоб тварина була краще пристосована до швидкого бігу вперед по відкритій місцевості, не рухаючись з боку в бік. Найважливіше те, що парагіпп міг стояти на середньому пальці ноги, а не ходити на подушечках, що давало йому можливість бігати швидше; його вага підтримувалася зв'язками під стегновою частиною великого центрального пальця стопи.

Оскільки листяна їжа стала дефіцитом, ці тварини були змушені харчуватися новоутвореними травами, які на той час захопили рівнини, і зуби Parahippus відповідно адаптувалися. Додатковий молярний гребінь, який був змінним у Miohippus, став постійним у Parahippus. Моляри мали високі коронки та тверде покриття для подрібнення трави, яка зазвичай була покрита пилом із високим вмістом кремнію та піском[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Parahippus. Florida Museum (амер.). 16 лютого 2018. Процитовано 7 лютого 2022.
  2. Palmer, D., ред. (1999). The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions. с. 256. ISBN 1-84028-152-9.

Посилання[ред. | ред. код]