Prunus angustifolia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Prunus angustifolia
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Підродина: Мигдалеві (Amygdaloideae)
Триба: Amygdaleae
Рід: Слива (Prunus)
Підрід: Слива (Prunus subg. Prunus)
Секція: Prunus sect. Prunocerasus
Вид:
P. angustifolia
Біноміальна назва
Prunus angustifolia
Marshall, 1785
Ареал

Prunus angustifolia — вид квіткових рослин із підродини мигдалевих (Amygdaloideae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це кущ чи невелике дерево, яке може досягати висоти 4–6 м і ширини 5–6 м, колюче[1]. Гілочки голі. Листки опадні; ніжка 2–14 мм; пластинки від ланцетної до вузькоеліптичної форми, 1.5–6 × 0.8–2 см, краї зубчасті, зубці тупі, залозисті, верхівка гостра, абаксіальна (низ) поверхня гола з волосками вздовж середніх жилок і великих вен, адаксіальна гола. Суцвіття — 2–4-квіткові, зонтикоподібні пучки. Квіти розпускаються до, іноді під час появи листя; гіпантій дзвінчастий, 1.5–3 мм, зазвичай голий, рідко зовні запушений; чашолистки яйцеподібні, 1–2 мм, краї цілі, абаксіальна поверхня гола, адаксіальна волосиста; пелюстки білі, від майже округлих до оберненояйцеподібних, 3–6 мм. Кістянки від червоних до жовтих, від кулястих до еліпсоїдних 15–20 мм, голі; мезокарпій м'ясистий; кісточки яйцеподібні, ± сплощені. 2n = 16[2].

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Ареал: США (Західна Вірджинія, Вірджинія, Техас, Теннессі, Південна Кароліна, Пенсільванія, Оклахома, Нью-Мексико, Нью-Джерсі, Небраска, Міссурі, Алабама, Арканзас, Колорадо, Флорида, Джорджія, Іллінойс, Індіана, Канзас, Кентуккі, Луїзіана, Пн. Кароліна, Міссісіпі, Округ Колумбія, Каліфорнія). Зазвичай зустрічається на піщаних ґрунтах уздовж рядів огорож, на пасовищах, полях, берегах струмків, піщаних дюнах і порушених місцях, часто утворюючи зарості[1].

Використання[ред. | ред. код]

Prunus angustifolia є декоративною рослиною, а також дає плоди для споживання людиною, для чого її культивують у деяких регіонах. Цей вид також є вторинним генетичним родичем японської сливи P. salicina, тому його можна використовувати як донора генів для покращення врожаю[1].

Загрози й охорона[ред. | ред. код]

Зареєстровано, що слива черокі зустрічається приблизно в 26 заповідних територіях по всій території Сполучених Штатів[1].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Pollard, R.P.; Rhodes, L.; Maxted, N. (2016). Prunus angustifolia. The IUCN. Процитовано 21.10.2022. (англ.)
  2. Prunus angustifolia. Flora of North America. efloras.org. Процитовано 21.10.2022. (англ.)