Retinosaurus hkamtiensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Retinosaurus hkamtiensis
Час існування: рання крейда
110 млн р. т.

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Ящірки (Lacertilia)
Інфраряд: Сцинкоподібні (Scincomorpha)
Рід: Retinosaurus
Čerňanský et al., 2022
Вид: R. hkamtiensis
Retinosaurus hkamtiensis
Čerňanský et al., 2022
Посилання
Вікісховище: Retinosaurus
Віківиди: Retinosaurus hkamtiensis

Retinosaurus hkamtiensis — викопний вид ящірок інфраряду сцинкоподібних (Scincomorpha). Описаний у 2022 році.

Відкриття[ред. | ред. код]

Скам'янілість була виявлена ​​в бірманському бурштині з місцевості Хкамті в М'янмі, яке датується раннім альбом приблизно 110 мільйонів років тому. Зразок було легально отримано від дилера дорогоцінних каменів в 2019 році. У бурштині застигла молода особина ящірки. Крім викопного матеріалу ящірки, бурштин також містить кілька жуків.[1]

Опис[ред. | ред. код]

Retinosaurus hkamtiensis був невеликою ящіркою, його добре збережений череп має лише 1 см (але було виявлено лише молодь). На додаток до тривимірно збережених кісток, скам'яніла смола також зберегла луску шкіри і навіть частину дихальної системи у вигляді трахеї та бронхів. Скам'янілість складається з голови та частини тулуба з передніми лапами. Видно форму окремих лусочок, а також частину ока та повік.

Сиситематика[ред. | ред. код]

На основі філогенетичного аналізу було виявлено, що Retinosaurus, ймовірно, належав до широкої групи сцинків, а його найближчими живими родичами є Xantusiidae. Більшість аналізів показують, що рід є дочірнім таксоном до клади, що складається з роду Tepexisaurus і родини Xantusiidae. Оскільки типова особина являє собою незрілу особину, автори опису вказують на те, що будь-які результати філогенетичного аналізу слід інтерпретувати з обережністю.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Čerňanský, Andrej; Stanley, Edward L.; Daza, Juan D.; Bolet, Arnau; Arias, J. Salvador; Bauer, Aaron M.; Vidal-García, Marta; Bevitt, Joseph J.; Peretti, Adolf M.; Aung, Nyi Nyi; Evans, Susan E. (31 січня 2022). A new Early Cretaceous lizard in Myanmar amber with exceptionally preserved integument. Scientific Reports (англ.). 12 (1): 1660. doi:10.1038/s41598-022-05735-5. ISSN 2045-2322. PMC 8803969. PMID 35102237.