Sciurocheirus alleni

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Sciurocheirus alleni
Sciurocheirus alleni
Sciurocheirus alleni
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Родина: Галагові (Galagidae)
Рід: Sciurocheirus
Вид: S. alleni
Sciurocheirus alleni
Waterhouse, 1838
Мапа поширення виду
Мапа поширення виду
Синоніми
Galago alleni
Посилання
Віківиди: Galago alleni
ITIS: 944100
МСОП: 8785

Sciurocheirus alleni (галаго Аллена) — вид лоріподібних приматів родини Галагові (Galagidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в Анголі, Камеруні, Центральноафриканській Республіці, Республіці Конго, Екваторіальній Гвінеї, Габоні, Нігерії. Його природним середовищем проживання є субтропічні або тропічні сухі ліси.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина тіла разом з головою 185-205 мм, хвоста 230-80 мм, Вага 188-340 г. Спина забарвлена у​ темно-рудий або коричневий колір, груди, черевце і стегна світліші.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

У Габоні його зустрічали на деревах на висоті 1-2 м над землею, цілими днями він спить у дуплі одного з улюблених дерев у межах своєї території. Щільність заселення 50-117 галаго на кв.км. При цьому самки займають володіння 3,9-16,6 га, а самці 17-50 га. Дорослі самці агресивні при охороні території, хоча допускають у свої володіння самок, з якими іноді разом сплять, але завжди харчуються роздільно. Молоді самці не залишаються довго в одному місці. Самка розмножується раз на рік, шлюбний сезон в Конго спостерігається у вересні-жовтні і січні-лютому, потомство народжується цілий рік з піком народжень у січні-квітні, коли фрукти та комахи в достатку. Вагітність 133 днів. Новонароджений важить 5-10 г і перші дні життя проводить в гнізді, потім самка забирає його і тягає з собою, залишаючи в листі, поки вона годується, а вранці повертає в гніздо. У місячному віці дитинча здатний слідувати за матір'ю, але іноді вона його несе на собі. У природних умовах живуть до 8 років.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Oates, J. F. & Bearder, S. (2008) Sciurocheirus alleni: інформація на сайті МСОП (англ.) 1 January 2009