Sicista tianshanica

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Sicista tianshanica
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Мишівкові (Sminthidae)
Рід: Мишівка (Sicista)
Вид:
S. tianshanica
Біноміальна назва
Sicista tianshanica
(Salensky, 1903)

Sicista tianshanica (мишівка тяньшаньська[1]) — вид мишоподібних ссавців з родини мишівкових.

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Довжина хвоста перевищує довжину тулуба наполовину чи більше. Смуга на спині відсутня. Забарвлення на спині сірувато-червонувато-буре з додаванням жовтуватого відтінку. Боки світліші. Черево сіро-білувате з блідо-жовтим відтінком, а в дуже старих особин з іржавуватим відтінком. Кінці ступнів укриті білим волоссям. Хвіст зазвичай двоколірний: коричневий зверху й білуватий знизу. Довжина тулуба й голови 62–80 мм, хвіст 99–114 мм, задня ступня від 16 до 19 мм, вуха від 11 до 15 мм, вага від 9 до 14 грамів 2n=32–34[2].

Варіації. Білі плями на нижній частині голови й грудях присутні чи відсутні, залежно від регіону. В особин з північного Тянь-Шаня часто є чорні області на горлі й грудях[2].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Цей гризун поширений від пустельних степів у передгір'ях до альпійського поясу Тянь-Шаню (крім західних хребтів); на висотах 500–3200 метрів; Китай, Казахстан, Киргизстан[3].

Населяє гірські ліси, хвойні та широколистяні, альпійські та субальпійські пояси. Трапляється в чагарникових районах у передгірних степах. Найрясніший вид у лісо-лучних і лісостепових районах на нижній і верхній межі лісу[3].

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Активний переважно в сутінках. Вид впадає в сплячку. Активний період залежить від висоти і може становити від 3 до 5 місяців. Навесні та першій половині літа особини харчуються переважно тваринами (комахами, молюсками та дощовими хробаками). Починаючи з червня в раціоні переважають насіння та ягоди. Розмножується раз на рік (у першій половині липня); розмір виводку 3–7 дитинчат[3].

Загрози й охорона[ред. | ред. код]

Загрози невідомі. Вид трапляється на деяких заповідних територіях[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. а б Shenbrot, G. I. Jerboas: Mammals of Russia and Adjacent Regions. — CRC Press, 2008. — С. 114–139. (англ.)
  3. а б в г Cassola, F. (2016). Sicista tianshanica. The IUCN. Архів оригіналу за 9 липня 2019. Процитовано 16.01.2022. (англ.)