Theloderma

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Theloderma
Телодерма моховита
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Земноводні (Amphibia)
Підклас: Безпанцерні (Lissamphibia)
Надряд: Батрахії (Batrachia)
Ряд: Безхвості (Anura)
Підряд: Neobatrachia
Родина: Веслоногі (Rhacophoridae)
Рід: Theloderma
Tschudi, 1838
Синоніми
Phrynoderma
Посилання
Вікісховище: Theloderma
Віківиди: Theloderma
EOL: 36112
ITIS: 208084
NCBI: 126965

Theloderma — рід земноводних підродини Rhacophorinae родини веслоногі. Має 27 видів.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 2,7 до 9 см. Відмінною особливістю цих земноводних є горбиста шкіра, яка робить їх схожими на лишайники або клаптики моху. Бородавчастими виростами часто вкрита не лише спина, голова і лапи, але й черево. На тлі овального, досить масивного тіла, часто не помітно, що телодерми наділені досить довгими задніми лапами, де добре виражена перетинка, яка доходила майже до кінців пальців, на передніх перетинка відсутня. Округлі присоски розвинені на всіх пальцях. Барабанна перетинка добре помітна, очі великі, високо підняті.

Забарвлення дуже різноманітне: від яскраво-зеленого з червоними плямами до темно-коричневого з білими плямами. Загальна властивість забарвлення всіх видів виражено лише в одному — вона чудово маскує жаб на поверхні субстрату, на якому вони мешкають.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляють гірські, рівнинні дощові тропічні ліси. Ведуть деревний спосіб життя, дуже тісно прив'язані до води. Живляться безхребетними.

Це яйцекладні амфібії.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Поширені від М'янми до Суматри (на півдні) та В'єтнаму та Китаю (на заході). Зустрічаються також в Індії та на о. Шрі-Ланка.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Біологія: Комплексний довідник. /Р. В. Шаламов, Ю. В. Дмитрієв, В. І. Подгорний. — Х.: Веста: Вид-во «Ранок», 2006. — 624 с.
  • Bisby F.A., Roskov Y.R., Orrell T.M., Nicolson D., Paglinawan L.E., Bailly N., Kirk P.M., Bourgoin T., Baillargeon G., Ouvrard D. (red.) (2011). «Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist.». Species 2000: Reading, UK.. Läst 24 september 2012.