Urban Forms Center

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Urban Forms Center
(UFC)
Дата заснування 2014
Голова Євгенія Губкіна
Положення Харків
Офіційний сайт urbanforms.org.ua

Urban Forms Center (укр. «Центр «Урбаністичні форми») — незалежна, некомерційна, неурядова громадська організація. Спеціалізується на сфері сталого розвитку міст і спільнот разом із дослідженням архітектурної й культурної спадщини України та світу. Організація діє з 2014 року.

Діяльність[ред. | ред. код]

Пріоритетами діяльності організації є використання знань та іноземного досвіду для поліпшення якості життя в містах України, сприяння документуванню, дослідженню та збереженню світової та української архітектурної й культурної спадщини, популяризація України на міжнародному рівні, зокрема презентація її історії, архітектурної та культурної спадщини.[1]

Культурна спадщина[ред. | ред. код]

У 2020 році за фінансової підтримки Українського культурного фонду та Zagoriy Foundation[2] Urban Forms Center у партнерстві з малою культурною столицею України 2020–2021 років — містом Славутич, Славутицькою міською радою і Центральним державним науково-технічним архівом України реалізував експериментальний мультимедійний онлайн-проєкт «Енциклопедія архітектури України», який за допомогою різних медіаінструментів демонструє панораму архітектури України. Проєкт, створений на перетині архітектури, історії, критики, кінематографу й візуального мистецтва, спонукає до діалогу. Такий комплексний підхід дає змогу максимально розширити сприйняття матеріального середовища, побачити його з різних боків і сформувати власну думку щодо його актуального стану.[3] Кураторами проєкту виступили Євгенія Губкіна, Катерина Радченко, Ярослав Переходько.[4]

Гендерні питання в архітектурі[ред. | ред. код]

З метою звернути увагу на гендерні проблеми та дослідити роль та внесок жінок у розвиток архітектури, мистецтва та містобудування епохи модернізму[5], було започатковано серію міждисциплінарних конференцій «Модерністки». Конференції стали логічним продовженням однойменної громадської ініціативи, заснованої в Харкові у 2012 році Євгенією Губкіною та Анастасією Гулак, в рамка якої проводилися лекції, воркшопи, екскурсії. Партнерами серії конференцій виступили Представництво Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні та Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені Володимира Заболотного.

11–12 березня 2016 року в Києві у приміщенні ДНАББ ім. В.Г. Заболотного відбулася перша конференція «Модерністки. Гендерні питання в мистецтві, архітектурі та містобудуванні», участь в якій взяли більше 20 дослідниць і дослідників з України, Великої Британії, Нідерландів, Італії, Росії, Польщі, Чехії.

15–16 вересня 2017 року відбулась Друга міжнародна конференція «Модерністки. Насильство в архітектурі і міському просторі», метою якої було висвітлити і дослідити феномен насильства в архітектурі і міському просторі, стимулювати активний та взаємний обмін досвідом у вирішенні проблем просторової дискримінації та забезпечення права різних соціальних груп на міський простір.[6] В рамках конференції також проходив воркшоп «Інклюзивне і гендерно-чутливе проектування», ментором якого стала Ребекка Честнат-Ніс (Штутґартська вища технічна школа, Німеччина), для молодих українських практикуючих архітекторок та урбаністок.[7]

Розвиток міст[ред. | ред. код]

У партнерстві з Центром міської історії Центрально-Східної Європи у 2015 та 2016 роках Urban Forms Center розробляв і координував міждисциплінарні літні школи з серії «Міські літні школи: візії та досвіди»[8][9]. Літня школа у Львові, яка проходила 22–30 серпня 2015 року і була організована у партнерстві з Архітектурною школою МАРШ (Москва, Росія)[10], була присвячена дослідженню історично сформованого району «Новий Львів» із модерністською забудовою 1920–1930-х років та житловою забудовою другої половини ХХ століття.[11] Літня школа у Славутичі, яка проходила 29 червня – 11 липня 2016 року і була організована у партнерстві з Представництвом Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні, мала назву «Ідея міста: перевірка реальністю» і була присвячена дослідженню останнього планованого міста Радянського Союзу та наймолодшого міста в сучасній Україні, побудованого після ядерної катастрофи на Чорнобильській АЕС у 1986 році.[12]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ференс, Любомир (23.11.2018). Сталий розвиток міст та дослідження архітектурної спадщини: чим іще займається ГО Urban Forms Center?. hromadske.radio.
  2. Почала роботу мультимедійна енциклопедія архітектури України, створена за підтримки Zagoriy Foundation. zagoriy.foundation. 22.10.2020. Архів оригіналу за 11 квітня 2021.
  3. Бадьйор, Дарія (23.10.2020). Євгенія Губкіна: «Архітектура – це матеріальне втілення політики». lb.ua. Архів оригіналу за 1 листопада 2020.
  4. Хачатурова, Анжела Хачатурова (24.10.2020). Архітектура та суспільство: хто кого?. zaxid.net. Архів оригіналу за 1 листопада 2020.
  5. Шевченко, Лев (08.03.2016). Жінка в архітектурі: XX століття і сьогодення. Київський міський журнал «Хмарочос». Архів оригіналу за 20 березня 2022.
  6. Притула, Євгенія (07.10.2017). Насилля в архітектурі: від ХХ століття до сьогодення - пошуки шляхів подолання. historians.in.ua. Архів оригіналу за 15 квітня 2022.
  7. Конференція «Модерністки. Насилля в архітектурі і міському просторі». mistosite.org.ua.[недоступне посилання]
  8. Міжнародна архітектурна школа "Новий Львів". Центр міської історії Центрально-Східної Європи. Архів оригіналу за 27 вересня 2020.
  9. Ідея міста: перевірка реальністю. Центр міської історії Центрально-Східної Європи. Архів оригіналу за 28 листопада 2020.
  10. Перехрест, Ольга (09.09.2015). Як відновлять Новий Львів. zaxid.net.
  11. Драбчук, Святослав (25.08.2015). «Новий Львів» на Новому Львові. zbruc.eu. Архів оригіналу за 14 червня 2021.
  12. Кайдан, Тарас (14.07.2016). Славутич пройшов перевірку реальністю: результати досліджень літньої школи. Київський міський журнал «Хмарочос». Архів оригіналу за 25 березня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]

Офіційний вебсайт [Архівовано 29 жовтня 2020 у Wayback Machine.]

Енциклопедія архітектури України [Архівовано 1 листопада 2020 у Wayback Machine.]

Модерністки [Архівовано 20 березня 2022 у Wayback Machine.]