Zagoriy Foundation

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Zagoriy Foundation
(ZF)
Оригінальна назва Фонд родини Загорій
Дата заснування 2015
Тип Благодійна організація
Мета діяльності Розвиток культури благодійності в Україні
Засновники Родина Загорій
Голова Євгенія Мазуренко
ЄДРПОУ 39651048
Джерела фінансування Родинний бізнес («Дарниця
Офіційний сайт zagoriy.foundation

Zagoriy FoundationФонд родини Загорій») — український благодійний фонд, що розвиває культуру благодійності в Україні та надає підтримку некомерційним організаціям. Іншими напрямками роботи фонду є освітні та дослідницькі проєкти, які направлені на підвищення ефективності роботи благодійного сектору.

Історія[ред. | ред. код]

Фонд створено 2015 року Катериною, Глібом та Володимиром Загоріями під назвою «Фонд родини Загорій». Метою фонду було вказано розвиток культури благодійності, підвищення довіри до благодійних інституцій. 2019 року фонд перейменовано на «Zagoriy Foundation».

2022 року, після повномасштабного вторгнення РФ до України одним із основних напрямків роботи фонду стала підтримка некомерційного сектору в Україні.

Діяльність[ред. | ред. код]

За час роботи фонд реалізував та підтримав низку освітніх та мистецьких проєктів, досліджень, та інформаційних кампаній, проводяться грантові конкурси. Співпрацює з Українським католиським університетом[1], Українським Культурним Фондом[2] та Київською Школою Економіки[3]. Згідно відкритій звітності за роки роботи на благодійність та розвиток культури фонд інвестував понад 80 млн гривень[4].

Дослідження[ред. | ред. код]

Фонд є замовником соціологічних досліджень некомерційного сектору в Україні. Найбільшим дослідженням фонду є «Благодійність очима українців» — воно було проведене двічі: у 2019[5][Дослідження 1] і  2021[Дослідження 2] роках.

Також за ініціативою фонду були проведені дослідження на тему «Благодійність в умовах коронавірусу»[6][Дослідження 3], «Довіра до благодійних організацій»[7][Дослідження 4] та «Потреби та робота НУО під час війни»[8][Дослідження 5].

Завдяки партнерству з CAF[en] та IU Lilly Family School of Philanthropy, фонд має права на переклад міжнародних досліджень у сфері благодійності українською мовою, які публікує на своєму сайті[9].

Грантова діяльність[ред. | ред. код]

З 2020 року фонд проводить відкриті грантові конкурси[10][11] та приймає позаконкурсні пропозиції. Основними фокусом грантової підтримки є проєкти, направлені на розвиток культури благодійності в Україні. За 2020—2022 роки було підтримано 75 проєкти на загальну суму близько 12 млн гривень (станом на липень 2022 року)[4].

В рамках грантової підтримки фонду було реалізовано такі програми як «Лідери української благодійності»[12], навчальні програми направлені на створення необхідних умов[13] умов дітей та дорослих з аутизмом[14], а також програма підтримки неурядових організацій під час війни[15].

Освітні проєкти[ред. | ред. код]

Charity Match[ред. | ред. код]

2021 року фонд почав навчальну програму для працівників некомерційних організацій. Метою програми є навчити організації створювати більш ефективні фандрайзингові кампанії, дізнатися більше про організацію роботи, побудову партнерств, комунікацію та звітність.[16]

Школа реабілітаційної медицини[ред. | ред. код]

В період з 2016 по 2019 рік за підтримки фонду на базі Українського католицького університету проводились безкоштовні тренінги, відкриті лекції та навчальні конференції з реабілітаційної медицини та сучасних методів реабілітаційної допомоги[17]. Загалом навчання пройшли понад 1000 учасників[18].

Підприємницька діяльність для ветеранів АТО та ООС[ред. | ред. код]

В період з 2018 по 2020 рік в співпраці з Київською школою економіки було створено освітню програму з основ підприємництва для ветеранів АТО та ООС[19]. Загалом було проведено чотири хвилі навчання для понад 100 учасників, які реалізували понад 50 проєктів[20].

#MeeTheFuture[ред. | ред. код]

У 2018 році було започатковано лекційний цикл, щоб ознайомити українців з носіями нових та актуальних глобальних трендів[21]. Наразі в Україну з лекціями приїжджали: професор Бізнес-школи Каліфорнійського університету в Берклі, Наїм Зафар[22]; політичний активіст і учасник гурту Army of Lovers, Александер Бард; британський композитор і художник, що «вважається першим у світі кіборгом», Ніл Харбіссон[en][23]; американський письменник та автор книги «Нова влада», Джеремі Хейманс[en][24].

Інші проєкти[ред. | ред. код]

Щедрий Вівторок[ред. | ред. код]

Щедрий Вівторок — це міжнародний рух добрих справ, який покликаний об'єднати людей навколо благодійності. У 2018 році Катерина Загорій стала однією з ініціаторів проєкту глобального руху #ЩедрийВівторок в Україні, який вперше стартував 27 листопада того ж року. Щедрий Вівторок популяризує ідею, що добрі справи можна робити різними способами: ділитися власним часом, талантом, грошима чи інформацією.

Медіа Великих Історій[ред. | ред. код]

У 2021 році фонд запустив перше в Україні медіа про благодійність[25] — Медіа Великих Історій[26]. Ресурс розповідає про тренди і новини в благодійності, роботу третього сектору економіки, а також публікує інтерв'ю з експертами та актуальні проєкти.

Global Teacher Prize[ред. | ред. код]

З 2019 року фонд підтримує премію Global Teacher Prize в Україні. Одним з лауреатів премії став Олександр Лисич[27], вчитель хімії з Чернігівщини, що має унікальну хімічну картинну галерею, а бал його учнів на ЗНО з хімії коливається від 180 до 196 балів.

Інформаційні кампанії[ред. | ред. код]

Фонд реалізує інформаційні кампанії, мета яких — розповідати більше про благодійність, руйнування міфів навколо неї та популяризація культури благодійності. До прикладів можна віднести кампанію «Хто за цим стоїть?»[28] — серія пам'ятників видатним меценатам Києва (Галшка Гулевичівна, Микола Бунге та інші) а також інсталяцію «Розтопіть лід упереджень»[29].

Окрім того було проспонсовано багато мистецьких проєктів, таких як виставка Павла Гудімова «Ангели»[30] або анімаційний серіал «Історія небайдужих»[31], що розповідає про життя видатних українських меценатів.

Діяльність під час російського вторгнення в Україну[ред. | ред. код]

Після повномасштабного вторгнення РФ до України, фонд адаптував діяльність до війни[32] та розвиває такі напрямки роботи:

  • Розвиток та координація благодійного сектору в Україні;
  • Підтримка грантерів та партнерів для більш ефективної роботи;
  • Створення та поширення корисних матеріалів про філантропію в Україні;
  • Міжнародна співпраця.

За час війни було проведено грантовий конкурс для підтримки неприбуткових організацій[15] та соціальне дослідження з питань потреб таких організацій[8]. Окрім того було проведено другий навчальний курс Charity Match[33], доповнений матеріалами орієнтованими на роботу під час війни.

Міжнародна співпраця[ред. | ред. код]

Фонд співпрацює з Candid[en][34] — американською організацією, що поширює інформацію про благодійників та бенефіціарів з усього світу[35], зокрема, гранти Zagoriy Foundation доступні на Foundation Maps[36]. Завдяки співпраці з міжнародними медіа про благодійність, зокрема, Alliance Magazine[37] та Philanthropy News Digest[38] фонд регулярно створює та публікує відповідні аналітичні матеріали.

Фонд є членом наступних міжнародних асоціацій:

  • Philanthropy Europe Association (Philea)[39];
  • WINGS;
  • National Center for Family Philanthropy (NCFP)[40];
  • European Venture Philanthropy Association (EVPA)[41].

Нагороди[ред. | ред. код]

Документи[ред. | ред. код]

  1. https://zagoriy.foundation/wp-content/uploads/2019/12/zf-brochure-digital.pdf
  2. https://zagoriy.foundation/wp-content/uploads/2022/01/blagodijnist-ochyma-ukrayincziv-u-2021-1.pdf
  3. https://zagoriy.foundation/wp-content/uploads/2020/05/blagodijnist-v-umovah-koronavirusu.pdf
  4. https://zagoriy.foundation/wp-content/uploads/2020/07/dovira_do_blagodijnyh_organizaczij_v_ukrayini.pdf
  5. https://zagoriy.foundation/wp-content/uploads/2022/04/potreby-tp-robota-nuo-pid-chas-vijny_.pdf

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фонд Родини Загорій Archives - УКУ (укр.). Архів оригіналу за 23 липня 2022. Процитовано 23 липня 2022.
  2. Zagoriy Foundation став стратегічним партнером Українського культурного фонду. www.unian.ua (укр.). Процитовано 23 липня 2022.
  3. Київська школа економіки спільно з Zagoriy Foundation випустили 26 підприємців – ветеранів АТО. https://kse.ua/ua/.
  4. а б Про Фонд - Zagoriy Foundation. zagoriy.foundation (укр.). Процитовано 23 липня 2022.
  5. Благодійність очима українців. socioinform.com (укр.). Архів оригіналу за 23 липня 2022. Процитовано 23 липня 2022.
  6. Благодійність в умовах коронавірусу: коротко про головне .: Ресурсний центр ГУРТ. gurt.org.ua. Процитовано 23 липня 2022.
  7. Дослідження від Zagoriy Foundation «Довіра до благодійних організацій в Україні» | Громадський Простір. www.prostir.ua (укр.). Процитовано 23 липня 2022.
  8. а б Потреби та робота НУО під час війни: опитування | Громадський Простір. www.prostir.ua (укр.). Процитовано 23 липня 2022.
  9. Дослідження - Zagoriy Foundation. zagoriy.foundation (укр.). Процитовано 23 липня 2022.
  10. Zagoriy Foundation оголошує конкурс проектів про культуру благодійності в Україні. РБК-Украина (рос.). Процитовано 23 липня 2022.
  11. Platfor.ma та Zagoriy Foundation оголошують конкурс для соціальних проєктів. Bazilik Media (укр.). 23 жовтня 2021. Процитовано 23 липня 2022.
  12. Лідери української благодійності. Лідери української благодійсності. Процитовано 23 липня 2022.
  13. У Києві пройшов тренінг з обслуговування людей з розладами аутичного спектру для стоматологічних клінік.
  14. «AutismFriendlySpace» надає безкоштовне навчання для стоматологій та перукарень. lvivski.in.ua (uk-UA) . Процитовано 23 липня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  15. а б Конопльова, Марина (27 квітня 2022). Zagoriy Foundation оголосив грант для підтримки неприбуткових організацій у часи війни. ШоТам (укр.). Процитовано 23 липня 2022.
  16. Charity Match — програма для некомерційних організацій | Громадський Простір. www.prostir.ua (укр.). Процитовано 23 липня 2022.
  17. Школа реабілітаційної медицини УКУ пропонує 25% стипендії на навчання - УКУ (укр.). Архів оригіналу за 2 березня 2022. Процитовано 23 липня 2022.
  18. Два роки Школи реабілітаційної медицини УКУ: труднощі, найбільші успіхи і майбутні плани - УКУ (укр.). Архів оригіналу за 23 липня 2022. Процитовано 23 липня 2022.
  19. ЧЕБАН, Олег (7 лютого 2020). Вдала ідея може змінити життя. Урядовий Кур’єр. Процитовано 23 липня 2022.
  20. На Миколаївщині стартувала безкоштовна навчальна Програма з підприємництва для ветеранів АТО/ООС. www.unian.ua (укр.). Процитовано 23 липня 2022.
  21. Meethefuture. meethefuture.com. Архів оригіналу за 12 серпня 2022. Процитовано 23 липня 2022.
  22. Цензор.НЕТ. Українському бізнесу пора вийти із замків, - американський бізнесмен Хейманс. Цензор.НЕТ (укр.). Процитовано 23 липня 2022.
  23. Людина всемогутня. nv.ua (укр.). Процитовано 23 липня 2022.
  24. Ласкаво просимо у світ натовпу. Візіонер Джеремі Хейманс про те, чому стара влада вже не ефективна. nv.ua (укр.). Процитовано 23 липня 2022.
  25. Медіа Великих Історій: в Україні з'явився перший ресурс про благодійність. Platfor.ma (укр.). 24 травня 2021. Процитовано 23 липня 2022.
  26. Медіа Великих Історій - Перше медіа про благодійність - Media.Zagoriy.Foundation. Перше медіа про благодійність (укр.). Процитовано 23 липня 2022.
  27. Ярослав. Вчитель з Чорнотичів отримав 200 тисяч. che.cn.ua (uk-ua) . Процитовано 23 липня 2022.
  28. У Києві встановили п'ять мініскульптур на честь меценатів міста. www.unian.ua (укр.). Процитовано 23 липня 2022.
  29. Розтопіть лід упереджень: в центрі Києва з’явився величезний айсберг. fakty.ua (укр.). Процитовано 23 липня 2022.
  30. АНГЕЛИ Виставка у Львові | Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького. lvivgallery.org.ua. Процитовано 23 липня 2022.
  31. Історії небайдужих: якими були великі українські меценати?. Перше медіа про благодійність (укр.). Процитовано 23 липня 2022.
  32. Zagoriy Foundation у часи війни - Zagoriy Foundation. zagoriy.foundation (укр.). Процитовано 23 липня 2022.
  33. Charity Match — навчальна програма для благодійників. Na chasi (укр.). 6 квітня 2022. Процитовано 23 липня 2022.
  34. Foundations, corporations providing support for Ukraine (05/22/2022).
  35. Candid: The Foundation Center/GuideStar Merger’s Noteworthy Process. Non Profit News | Nonprofit Quarterly (амер.). 5 лютого 2019. Процитовано 23 липня 2022.
  36. Foundation Maps | Candid. Foundation Maps. Процитовано 23 липня 2022.
  37. Adaptation in the face of war: the experience of the Zagoriy Foundation. Alliance magazine. 3 квітня 2022. Процитовано 23 липня 2022.
  38. Charity in times of war.
  39. Zagoriy Foundation. Philea (англ.). Процитовано 23 липня 2022.
  40. Our Funders. NCFP (амер.). Процитовано 23 липня 2022.
  41. Zagoriy Foundation | EVPA. www.evpa.ngo. Процитовано 23 липня 2022.
  42. ПЕРЕМОЖЦІ НАЦІОНАЛЬНОГО КОНКУРСУ «БЛАГОДІЙНА УКРАЇНА-2021». blagoukraine.org. Архів оригіналу за 8 серпня 2022. Процитовано 23 липня 2022.
  43. Blagomay | Новини. charitymay.com. Процитовано 23 липня 2022.
  44. Charities Aid Foundation America - Company Profile and News. Bloomberg.com (англ.). Процитовано 23 липня 2022.
  45. CAF America Hires Leading Chief Financial Officer. News Direct (англ.). Процитовано 23 липня 2022.
  46. Accredible. Accredible • Certificates, Badges and Blockchain. Accredible • Recipient Portal (англ.). Процитовано 23 липня 2022.