VIII район (Турку)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
VIII район
Країна  Фінляндія
Регіон Турку
Населення
 - повне 4720
 - густота (4-те місце)
Площа
 - повна

Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: VIII район

VIII район або Порт Артур (фін. VIII kaupunginosa - Port Arthur швед. VIII stadsdel - Port Arthur, сленгове — Портс фін. Portsa Portsa) — один із центральних районів міста Турку, що входить до Центрального територіального округу.

Район вважається одним із найдорожчих для проживання в Турку.

Географічне положення[ред. | ред. код]

Район розташований на західному березі річки Аурайокі, між вулицею Пуйстокату (фін. Puistokatu) і IX районом.

Історія[ред. | ред. код]

Район був позначений вже у 1828 на плані архітектора Карла Енгеля, але фактично почав активно розвиватися лише ближче до 1900 року, як житловий квартал для робітників, що проживали в Турку. Свою другу назву — Порт Артур — отримав на честь однойменної далекосхідної фортеці Порт Артур (нині — Люйшунькоу), за яку йшла битва під час російської-японської війни 1904.

У 1970-х VIII район мав бути знесений, але отримав підтримку більшості його жителів, і у 1981 був захищений від глобальних перебудов законодавчо.

Пам'ятки[ред. | ред. код]

На території району багато дерев'яних будівель XIXXX століть, розділених невеличкими брукованими вуличками. Це робить район одним із наймальовничіших в Турку.

На території VIII району розташовані: Михайлівський собор і пагорб Каколанмякі з побудованим у XIX столітті старовинним тюремним замком (в 2007 в'язниця була виведена за межі міста, а будівля реконструйована).

Населення[ред. | ред. код]

У 2004 населення району становило 4 720 чоловік, з яких діти молодше 15 років становили 9,26 %, а старше 65 років — 19,10 %. Фінською мовою в якості рідної володіли 91,07 %, шведською — 7,06 %, а іншими мовами — 1,87 % населення району.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]