Тивончук Іван Опанасович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Іван Опанасович Тивончук
Народився 1 серпня 1929(1929-08-01)
селище Степань, Сарненський район, Рівненська область
Помер 2011(2011)
Alma mater Львівський політехнічний інститут
Заклад Львівський політехнічний інститут
Посада Завідувач кафедри теоретичної економіки та економіки України
Науковий ступінь доктор економічних наук[d]
Відомий завдяки: Одноосібній монографії "Зовнішня торгівля та ефективність соціалістичного відтворення".

Тивончук Іван Опанасович (1 серпня 1929, селище Степань, Сарненський район, Рівненська область — 2011) — доктор економічних наук, професор. Завідувач кафедри теоретичної економіки та економіки України Національного університету «Львівська політехніка».

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1 серпня 1929 року в селищі Степань Сарненського району Рівненської області.
1947 року закінчив середню школу в селищі Степань і з 1947 до 1951 рр. навчався на економічному факультеті Львівського торгово-економічного інституту, який закінчив із відзнакою.
З 1951 до 1952 року навчався на курсах підготовки викладачів суспільних наук при Київському державному університеті ім. Т. Г. Шевченка.
З вересня 1952 року працює на кафедрі політичної економії Національного університету «Львівська політехніка» асистентом, старшим викладачем, доцентом.
1961 року захистив кандидатську дисертацію, а 1980 року — докторську дисертацію. Тема докторської дисертації — «Політико-економічні проблеми ефективності міжнародного поділу праці і товарообміну соціалістичних країн».
Із 1992 року — завідувач кафедри теоретичної економіки та економіки України Національного університету «Львівська політехніка».

Має понад 200 наукових і науково-методичних публікацій. Більшість із них присвячена проблемам міжнародних економічних відносин, фінансів і банківської справи.

Проходив наукові стажування за кордоном — у 1976 році у Вищій торговельній школі у Варшаві (Польща), 6 місяців; у Вищій економічній школі в Празі (Чехія) — 3 місяці.

Основні показники наукової діяльності[ред. | ред. код]

Макроекономічні проблеми, пов'язані із взаємодією національної й світової економіки, а також фінанси, фінансові ринки і банківська система.

До числа проблем, які були досліджені і по яких були зроблені відповідні рекомендації для практичного використання, відносяться:

  • Розробка теорії ефективності зовнішньоекономічної діяльності, яка давала можливість колишнім країнам — членам РЕВ оптимізувати свій експорт та імпорт таким чином, щоб отримувати максимальну економічну вигоду.
  • Розробка теорії еквівалентності зовнішньоторговельного обміну. Теорія дає об'єктивні орієнтири для оцінки взаємовигідності товарообміну між країнами.

За розробку даних теорій отримав науковий ступінь доктора економічних наук. Є автором посібника "Макроекономіка" і співавтором 5 посібників з економічної теорії, а також перших навчальних програм з мікро- і макроекономіки, за якими читались дані дисципліни у вишах Львова на початку 1990-х років.

  • Дослідження впливу глобалізації на фінансову систему країни і проблеми фінансової безпеки України. По даній проблемі було надруковано серію статей, в яких розкритий механізм впливу глобалізації на фінансову систему країни і розроблені рекомендації щодо її захисту від негативного впливу міжнародного руху спекулятивного капіталу.

Одноосібна монографія[ред. | ред. код]

Зовнішня торгівля та ефективність соціалістичного відтворення. — Львів: Вид-во Львів. ун-ту, 1978. — 182 с. В монографії викладені основи теорії ефективності зовнішньої торгівлі, а також запропонована теорія визначення еквівалентності товарообміну між країнами.

У співавторстві опубліковано 5 монографій. Наукових публікацій зроблено більше 200. За кордоном надруковано 10 статей. Кількість підготовлених докторів наук — 2, кандидатів економічних наук — 8.

Джерела[ред. | ред. код]