Імамутдінов Магсум Імамутдінович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Імамутдінов Магсум Імамутдінович
Народження 1898
Кизил-Яр (Янаульський район), Бірський повітd, Уфимська губернія, Російська імперія
Смерть 11 березня 1945(1945-03-11)
Ополе, Німецька імперія
Поховання Республіка Польща
Звання рядовий
Війни / битви німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу
орден Леніна медаль «За відвагу»
CMNS: Імамутдінов Магсум Імамутдінович у Вікісховищі

Магсум Імамутдінович Імамутдінов (189811 березня 1945) — сапер 76-го окремого штурмового інженерно-саперного батальйону 16-ї штурмової інженерно-саперної бригади 1-го Українського фронту, рядовий. Герой Радянського Союзу (1945).

Біографія

[ред. | ред. код]

Народився в 1898 році в селі Кизил-Яр Бірського повіту Уфимської губернії (нині Янаульського районуБашкортостану) в селянській родині. Татарин. Освіта початкова. Працював теслею в колгоспі «Буй» Янаульського району.

В Червону Армію призваний 30 жовтня 1941 року Янаульським райвійськкоматом Башкирської АРСР. На фронтах Другої світової війни з лютого 1942 року.

Подвиг

[ред. | ред. код]

Сапер 76-го окремого штурмового інженерно-саперного батальйону (16-а штурмова інженерно-саперна бригада, 1-й Український фронт) Імамутдінов М. І. здійснив подвиг при спорудженні 30-тонного мосту через річку Одер в районі населеного пункту Грошовиц (Грошовице, нині в межах міста Ополе, Польща).

2 лютого 1945 року Магсум Імамутдінов разом з іншими бійцями, стоячи в холодній воді, встановлював рамні опори на фарватері річки. Коли в результаті сильного артилерійського і мінометного вогню противника лід на річці був розбитий, і установка рам без плавзасобів виявилася неможливою, — М.І. Імамутдінов кинувся в крижану воду і разом з іншими бійцями, які послідували його прикладу, встановив раму на місце. Завдяки цьому збірка моста для пропуску важкої бойової техніки і піхоти була закінчена достроково.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 10 квітня 1945 року за зразкове виконання завдань командування і проявлені мужність і героїзм у боях з німецько-фашистськими загарбниками червоноармійцеві Імамутдінову Магсуму Імамутдіновичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Проте, 11 березня 1945 року в одному з боїв М. Імамутдінов загинув.

Похований в селі Хальбендорф, нині дзельниця Półwieś польського міста Ополе.

Нагороди

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Імамутдінов Магсум Імамутдінович. // Сайт «Герои страны» (рос.).
  • Герои Советского Союза: Краткий биографический словарь / Пред. ред. коллегии И. Н. Шкадов. — М.: Воениздат, 1987. — Т. 1 /Абаев — Любичев/. — 911 с. — 100 000 экз. — ISBN отс., Рег. № в РКП 87-95382.