Ерменгарда де Бомон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ірменгарда де Бомон)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ерменгарда де Бомон
англ. Ermengarde de Beaumont
Народилася 1170
Померла 11 лютого 1234
Шотландське королівство
Поховання Файф
Титул королева[d]
Посада Queen Consort of Scotlandd
Батько Richard I of Beaumont-au-Mained[1]
Мати Luce de Laigled[1]
У шлюбі з Вільгельм I Лев[1]
Діти Margaret of Scotland, Countess of Kentd[2][1], Isabella of Scotland, Countess of Norfolkd[2], Олександр II[1] і Marjorie of Scotlandd[2]

Ерменгарда де Бомон (1170 — 11 лютого 1234, Шотландське королівство) — королева Шотландії, дружина короля Шотландії Вільгельма I.

Життя[ред. | ред. код]

Ерменгарда народилася близько 1170 року у родині віконта Річарда I де Бомон-о-Мен[fr] (пом. після 1199) і його дружини Люсі де л’Егль[fr] (пом. до 1177)[3]. Її бабуся по батьківській лінії була Мод (Матільда) Фіц-Рой, позашлюбна дочка короля Англії Генріха І.

5 вересня 1186 року Ерменгарда стала дружиною короля Шотландії Вільгельма I в королівській каплиці Вудстокського палацу поблизу Оксфорда. Церемонію провів архієпископ Кентерберійський Болдуїн Фордський. Шлюб був організований королем Англії Генріхом II, який на той час був визнаний правителем Шотландії: Вільгельм вважав, що її статус нижче його, але погодився після того, як Генріх запропонував оплатити весілля, землю за 100 мерків, виплатити жалування сорока лицарям, а також повернути втрачені ним замки, одним з яких був Едінбург.

Літописець Волтер Бовер охарактеризував Ерменгарду як «незвичайну жінку, наділену чарівним і дотепним красномовством». Хоча у Вільгельма було багато коханок до шлюбу, він ніколи не зраджував дружині після весілля.

Родичі Ерменгарди отримали вигоду з її статусу королеви. Вона головувала разом з єпископом Сент-Ендрюса на складних судових засіданнях. У 1207 році канонік поскаржився на те, що королівський капелан отримав єпископство в Глазго, підкупивши короля і королеву. Королеві Ерменгарді приписують посередництво при перегляді договору 1209 року, ймовірно, через недієздатність її чоловіка. Через хворобу Вільгельма вона прийняла на себе деякі з його обов'язків в останні роки перед його смертю, і є докази, що вона володіла значним впливом у державних справах. У 1212 році вона супроводжувала Вільгельма зі своїми дітьми до короля Англії Іоанна Безземельного, щоб забезпечити призначення їх сина Олександра спадкоємцем. Коли її чоловік помер в 1214 році, Ерменгарда від горя впала в апатію.

Як вдовуюча королева, Ерменгарда присвятила себе заснуванню цистерціанського абатства в Балмеріно в Файфе. Будівництво було завершено в 1229 році, і вона часто відвідувала його зі своїм сином Олександром. Вона довго жила в абатстві.

Ерменгарда померла 11 лютого 1233 року і була похована в заснованому нею монастирі.

Діти[ред. | ред. код]

У Вільгельма I та Ерменгарди де Бомон було четверо дітей:

  1. Маргарита (1193-1259), одружена з Х'юбертом де Бургом, 1-м графом Кента;
  2. Ізабелла (1195-1253), одружена з Роджером Біго, 4-м графом Норфолка;
  3. Олександр (1198-1249), який успадкував батькові і був королем Шотландії в 1214-1249;
  4. Марджорі (1200-1244), одружена з Гілбертом Маршалом, 4-м графом Пембрука.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Kindred Britain
  2. а б в Lundy D. R. The Peerage
  3. Marek, Miroslav. beaumont/beaumont4.html. Genealogy.EU. Архів оригіналу за 28 січня 2021. Процитовано 9 грудня 2020.

Література[ред. | ред. код]

  • Alison Weir, britain's Royal Families: The Complete Genealogy
  • «The Kings and Queens of Scotland» edited by Richard Oram
  • «Scottish Queens 1034-1714» by Розалінда K. Marshall
  • «British Kings and Queens» by Mike Ashley

Посилання[ред. | ред. код]