Іхтіофауна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Іхтіофауна,[1] іхтіофавна[2][3] (грец. ιχθύς (ichthys) — риба та фауна) — сукупність риб певної водойми, басейну, зоогеографічної області тощо. Також під цим терміном розуміють сукупність риб, які жили на планеті у певний період її історії.

Іхтіофауна більшості басейнів неоднорідна, вона складається з видів, різних за своїм географічним походженням, які можна згрупувати у різні фауністичні комплекси. Наприклад, іхтіофауна Чорного моря складається з кількох груп риб. Деякі з них є місцевими видами (жили у морі до його засолення, зараз мешкають у лиманах), інші мігрували з Середземного моря (теплолюбні види), ще одну групу складають види, що потрапили у Чорне море з північних морів під час льодовикового періоду (живуть на глибинах у холодній воді). Видовий та кількісний склад визначається як вихідними фауністичними комплексами з яких формувалась певна іхтіофауна, так і історією басейну, а також сучасними умовами життя у ньому, впливом людини тощо. Найрізноманітніша іхтіофауна тропічних морів (екваторіальні води західної частини Тихого океану), найменш різноманітна іхтіофауна високоарктичних вод.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Іхтіофауна // Словник української мови : у 20 т. — К. : Наукова думка, 2010—2022.
  2. § 131. AU, OU // Український правопис : довідкове видання. — НАН України — Київ, «Наукова думка», 2019.
  3. Кубійович, Володимир (1993). Енциклопедія українознавства (українською) . Наукове товариство ім. Т. Шевченка у Львові.

Література[ред. | ред. код]