Аборигени островів Торресової протоки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аборигени островів Торресової протоки
Прапор аборигенів островів Торресової протоки
Кількість 48 тис
Ареал Австралія Австралія: 48 000
Близькі до: аборигени Австралії, папуаси, меланезійці
Мова кала-лагав-я, креольська мова Торресової протоки, меріам-мир
Релігія Християнство

Аборигени островів Торресової протоки — корінне населення островів Торресової протоки. Хоча острови адміністративно віднесені до австралійського штату Квінсленд, їх аборигени культурно і генетично пов'язані насамперед не з австралійськими аборигенами, а з меланезійцями з Папуа — Нової Гвінеї. Також існують дві громади остров'ян Торресової протоки на прилеглому узбережжі австралійського континенту в містах Бамага і Сейша (обидва в штаті Квінсленд). Чисельність остров'ян становить 6 тис. осіб, а на материку — близько 42 тис. осіб[1].

Культура[ред. | ред. код]

Моряки корабля «Росаріо» звільняють аборигенів, що перевозяться на шхуні «Дафна» для примусових робіт на цукрових плантаціях
Маска аборигенів островів Торресової протоки

Культура остров'ян Торресової протоки має свої відмінні риси з невеликими варіаціями на різних островах протоки. Це культура мореплавців, які підтримували торгівлю з населенням Папуа — Нової Гвінеї. За своїм складом культура складна, включає австралійські, папуаські і австронезійські елементи. Такими ж різнорідними за походженням є мови остров'ян. Вплив культури остров'ян Торресової протоки, зокрема, в релігійних церемоніях, простежується у прибережних папуасів і австралійських аборигенів.

На відміну від континентальних австралійських аборигенів, остров'яни традиційно були землеробами, хоча і доповнювали свій раціон продуктами полювання і збирання. У недавній, постколоніальній історії остров'ян з'явилися нові тенденції, пов'язані з поширенням християнства (баптизм, англіканська церква), а також менш помітні сліди впливу полінезійців (зокрема, мисливців за перлами з острова Ротума), завезених для роботи на цукрових плантаціях в XIX столітті.

Мистецтво, традиційні ремесла, ігри[ред. | ред. код]

Плетена фігура (зображення наведено для прикладу і не належить безпосередньо до мистецтва островів Торресової протоки)

Однією з характерних рис мистецтва остров'ян є плетіння фігур на пальцях (відомих в британській культурі як «котяча колиска»)[2][3][4]. Піонером вивчення мистецтва остров'ян плетіння на пальцях був етнограф Альфред Корт Хеддон, дослідження якого продовжила одна з його доньок.

Мови[ред. | ред. код]

Мова кала-лагав-я складається з декількох діалектів. Вона поширена на більшості островів протоки і західних і центральних островах і належить до мов пама-ньюнга, поширених на більшій частині австралійського континенту. Мова меріам-мир належить до папуаських мов, на ній говорять на східних островах[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Australia's Aboriginal and Torres Strait Islander peoples. Australia Now. Australian Government Department of Foreign Affairs and Trade. Архів [http: //www.dfat.gov.au/facts/indg_overview.html оригіналу] за 15 листопада 2001. Процитовано 10 грудня 2006.
  2. Torres Strait string figure [Архівовано 26 квітня 2015 у Wayback Machine.] example.
  3. A string figure bibliography [Архівовано 16 липня 2015 у Wayback Machine.] including examples from Torres Strait.
  4. 048620152x.html A popular and comprehensive book [Архівовано 26 лютого 2011 у Wayback Machine.] on string figures.
  5. Torres Strait Islanders (PDF). Fact Sheets. Australian Government Department of Families, Community Services and Indigenous Affairs. Архів [http: //www.atsia.gov.au/Facts/ docs / FS_series23.pdf оригіналу] (PDF) за 18 травня 2006. Процитовано 10 грудня 2006.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]