Абранін Едуард Петрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Едуард Петрович Абранін
Народився21 листопада 1930(1930-11-21)
Лепель, Вітебська область, БРСР
Помер2008(2008)
Місце проживанняХарків
Країна Україна
Діяльністьнауковець
Галузьастрономія
ЗакладРадіоастрономічний інститут НАНУ
Науковий ступіньдоктор технічних наук
НагородиПремія ім. М. П. Барабашова (1991)

Едуард Петрович Абранін (1930—2008) — український радянський астроном, співробітник Радіоастрономічного інституту НАНУ, лауреат Премії НАНУ ім. М. П. Барабашова[1].

Біографія

[ред. | ред. код]

Едуард Абранін народився 21 листопада 1930 року у місті Лепель у Вітебській області в теперішній Білорусі. У 1948 році закінчив 10 класів середньої школи та поступив до Харківського політехнічного інституту[2].

27 лютого 1953 року з п'ятого курсу був призваний в армію. На комісії він заявляв, що служити не бажає, а хоче залишитись офіцером запасу із завершеною вищою військовою підготовкою і працювати цивільним фахівцем. Однак він був зарахований слухачем на факультет реактивного озброєння Артилерійської інженерної академії імені Ф. Е. Дзержинського з присвоєнням військового звання технік-лейтенант. Влітку 1954 року з відзнакою закінчив академію, отримавши кваліфікацію фахівця з радіоапаратури та військове звання інженер-лейтенант. 3 червня 1954 року був призначений начальником відділення № 22 Ростовського військового училища. Працював добре, але продовжував мріяти про цивільну кар'єру. Лише після 7 років служби йому вдалося звільнитись в званні інженер-капітана[2].

Абранін завершив освіту у Харківському політехнічному інституті та почав роботу радіоінженером на Харківському заводі імені Т. Г. Шевченка, одному з провідних радянських заводів з виробництва апаратури для балістичних ракет[2].

Незабаром він перейшов на роботу до Радіоастрономічного інституту АН УРСР. З 16 квітня 1965 року працював там старшим інженером-керівником групи під керівництвом члена-кореспондента АН УРСР Семена Брауде. З часом став доктором технічних наук, підготував велику групу молодих вчених, став співавтором низки винаходів[2]. Отримав патенти «Фазована антенна решітка з круговою поляризацією поля»[3] та «Широкополосний підсилювач з лінійним зворотним зв'язком»[4].

Влітку 2002 року вийшов на пенсію, але залишився на посаді провідного конструктора. У квітні 2008 року був виключений зі списків Радіоастрономічного інституту у зв'язку зі смертю[2].

Відзнаки

[ред. | ред. код]

Сім'я

[ред. | ред. код]

Був одружений. Родина мешкала в Харкові на вулиці Дарвіна[2].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Премія імені М. П. Барабашова. narod.ru. Процитовано 8 квітня 2023.
  2. а б в г д е Абранин Эдуард Петрович. narod.ru. Процитовано 8 квітня 2023.
  3. Фазированная антенная решетка с круговой поляризацией поля. findpatent.ru. Процитовано 8 квітня 2023.
  4. Широкополосний підсилювач з лінійним зворотнім зв'язком. База патентів України. Процитовано 8 квітня 2023.

Посилання

[ред. | ред. код]