Лоно Авраамове

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Авраамове лоно)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лоно Авраамове

Ло́но Авраа́мове (івр. חיק אברהם‎) — у Біблії вираз, що позначає місце спочинку праведників у потойбічному світі. Часом трактується як синонім раю або частина пекла, де перебували праведники до зішестя туди Ісуса Христа. Використовується в юдейській та християнській літературній традиції.

Образ Лона Авраамового[ред. | ред. код]

Місце спочинку праведників з такою назвою описується в Євангелії від Луки, у притчі про багатого та бідного на ім'я Лазар. Тоді як багатого, що за життя вже мав численні блага, янголи віднесли до пекла, Лазаря вони доставили у Лоно Авраамове. Лазар у притчі вказує, що «поміж нами та вами велика безодня поставлена, так що ті, що хочуть, переходити не можуть ізвідси до вас, ані не переходять ізвідти до нас»[1].

Поширене уявлення про Лоно Авраамове як частину пекла, куди потрапляли душі праведників (не зазнаючи страждань, але й не маючи радощів) до того, як Ісус Христос забрав їх звідти до раю[2].

Іконографія[ред. | ред. код]

Лоно Авраамове зображається через образ Авраама, котрий сидить на престолі чи біля дерева, і тримає на колінах постать Лазаря, що символізує душу померлого. Такі зображення відомі вже з 880—882 років. Інший поширений образ — це Авраам, що тримає біля себе фігурки дітей, котрі позначають душі праведників[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Луки 16: 22-26
  2. Где находится «Лоно Авраамово». Так куда же все-таки попал Лазарь – в Рай, или в ад? - Журнал ФОМА в Украине. foma.in.ua (ru-ru) . Архів оригіналу за 14 серпня 2018. Процитовано 22 квітня 2020.
  3. АВРААМ. www.pravenc.ru. Архів оригіналу за 29 квітня 2020. Процитовано 22 квітня 2020.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Лоно Авраамове