Авторський нагляд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


А́вторський на́гляд — контроль (нагляд) авторів винаходу чи проекту (креслення, ескізу) за відповідністю створюваного проекту (споруди, будови) художнім замислам і технічним параметрам, передбаченим і зафіксованим у проекті. Авторський нагляд поширений в архітектурі, дизайні, при обладнанні виробництва і т. п.

Загальні положення[ред. | ред. код]

Авторський нагляд являє собою сукупність дій, здійснюваних візуально і документально і спрямованих на визначення відповідності містобудівних, архітектурно-планувальних, художніх, технічних, технологічних та природоохоронних рішень та дій, що здійснюються підрядником в процесі зведення об'єкта будівництва, прийнятим рішенням в робочому проекті об'єкта будівництва і зафіксованим в документації. Авторський нагляд здійснюється архітектором — автором проекту об'єкта архітектури, іншими розробниками затвердженого проекту або уповноваженими ними особами[1].

Законодавче регулювання[ред. | ред. код]

Авторський нагляд в Україні регулюється Законом України "Про архітектурну діяльність" та постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2007 р. N 903 "Про авторський та технічний нагляд під час будівництва об'єкта архітектури".

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Про архітектурну діяльність. Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 12 травня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]