Агнес Дріскол

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Агнес Дріскол
Народилася 24 липня 1889(1889-07-24)[1]
Дженесіо, Генрі, Іллінойс, США
Померла 16 вересня 1971(1971-09-16)[1] (82 роки)
Ферфакс, Вірджинія, США[2]
Поховання Арлінгтонський національний цвинтар[3]
Країна  США
Діяльність математик, криптоаналітик, криптограф
Галузь криптографія
Alma mater Університет штату Огайо і Otterbein Universityd
Заклад Військово-морські сили США, Armed Forces Security Agencyd і Агентство національної безпеки
Учасник Перша світова війна і Друга світова війна
Військове звання yeomand

Агнес Дріскол (англ. Agnes Meyer Driscoll, 1889—1971), відома також як Міс Аггі або Мадам X — американський криптограф.

Біографія[ред. | ред. код]

Агнесс Мей Мейєр народилася в штаті Іллінойс в 1889 році, в 1909-му закінчила коледж в штаті Огайо, в 1911-му отримала ступінь бакалавра мистецтв в Університеті штату Огайо, спеціалізувалася з математики, фізики, іноземних мов і музики. Після закінчення університету, Агнес переїхала до Амарилло (Техас), де очолювала музичне відділення місцевої військової академії, а потім — кафедру математики в середній школі. 22 червня 1918 року, через рік після вступу США в Першу світову війну, Агнес поступила на службу в ВМС США та була призначена в шифрувальний підрозділ начальника зв'язку флоту. Після цього Агнес до 1949 року (за винятком дворічного періоду, коли вона працювала в приватній фірмі), служила як ведучий криптоаналітика ВМС США. Першим її завданням була участь у розробці однієї з перших шифрувальних машин ВМС США — «СМ». У 1923 Агнес звільнилася зі служби і влаштувалася в Hebern Electric Company Code, як технічний консультант. Незважаючи на те, що ця компанія незабаром збанкрутувала, робота в ній була надзвичайно корисна для майбутньої кар'єри Агнес. Вона повернулася на службу у військово-морський флот навесні 1924 року. У серпні 1924 вийшла заміж за Майкла Дріскола, юриста з Вашингтона.

В наступні роки служби Агнес Дріскол зламала японські військово-морські коди[en] — так звану «Червону книгу» в 1920-ті, ій «Блакитну книгу» в 1930 році, а в 1940 — зробила спробу зламати JN-25[en] — оперативний код японського флоту, який ВМС США використали після нападу на Перл-Харбор під час війни на Тихому океані. На початку 1935 Агнес успішно зламала код японської шифрувальної машини M-1 (відомої в США як ORANGE-машина), що використовувався для шифрування повідомлень японських військово-морських аташе по всьому світу.

На початку Другої світової війни Агнес Дріскол вела роботу по злому кодів машини Енігма, яку використовував німецький військовий флот. У 1942—1943 працювала в цьому напрямі спільно з британськими криптографами, під керівництвом Л. Сеффорда і Д. Рочфора[en]. У 1949 році разом з іншими криптологами ВМФ Агнес Дріскол перейшла на роботу в Агентство безпеки Збройних Сил, а в 1952 — у створене на його основі Агентство національної безпеки. Вийшла на пенсію в 1959 році.

Померла в 1971 році, похована на Арлінгтонському національному кладовищі.

В 2000 році її ім'я було увічнено в Залі Слави Агентства національної безпеки.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]