Адмірал Колчак (бронепоїзд)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Адмірал Колчак
Основні дані
Країни експлуатації СРСР СРСР
Період курсування 1919—1920
Деталі маршруту
Склад потяга
Посилання


Бронепотяг «Адмірал Колчак» — легкий бронепотяг Північної армії Міллера (Північного фронту). Побудований у 1919 році. Команда складалась із морських офіцерів. 19 лютого 1920 року під час боїв біля станції Холмогірська захоплений більшовиками. Командир — капітан 1-го рангу Олюнін.

Історія створення[ред. | ред. код]

До початку 1919 року становища на Півночі Росії для Білих армій було несприятливим. Не дивлячись на збільшення чисельного складу військ, потрібно було створювали бронепотяги, що здатні ефективно підтримувати наступ. У квітні 1919 року морськими офіцерами було створено один із таких — «Адмірал Колчак».

23 листопада 1919 року командиром даного потягу, замість В. Н. Лушкова, який пішов пішов у відставку через хворобу, було назначено капітана 2 рангу Мохова (М. М. Струйський), але він також виявився хворим, тому не став командиром.

Бойове застосування[ред. | ред. код]

Бронепотяг застосовувався частинами Північної армії в ході бойових дій, що відбувались недалеко від залізниці Москва — Архангельськ в 1919 — початку 1920 року. 19 лютого 1920 року під час бою біля станції Холмогірська його було захоплено більшовиками та розібрано.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]