Айвенго (фільм, 1982)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Айвенго
англ. Ivanhoe
ЖанрПригодницький фільм
РежисерДуглас Кемфілд
ПродюсерВільям Гілл
Норман Роузмонт
СценаристДжон Гей
На основіАйвенго
У головних
ролях
Джеймс Мейсон
Ентоні Ендрюс
Сем Нілл
Стюарт Беван
ОператорJohn Coquillond
КінокомпаніяColumbia Pictures
Дистриб'юторNetflix
Тривалість156 хв.
Моваанглійська
КраїнаСША США
Рік1982
IMDbID 0084157

«Айвенго» (англ. Ivanhoe) — телефільм, що є однією з екранізацій роману Вальтера Скотта «Айвенго». Прем'єра фільму відбулась 23 лютого 1982 року у США.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Фільм знято за однойменним романом Вальтера Скотта. Айвенго, гордий лицар і друг Річарда Левове Серце, повертається до Англії з хрестового походу. Він виявляє, що в країні царює принц Джон та його прибічники. Айвенго опиняється втягнутим до боротьби, що розгорнулась навколо трону Англії.

Нагороди

[ред. | ред. код]

Цікаві факти

[ред. | ред. код]
  • Зйомки фільму цілком проходили в Англії. Частина здійснювалась в замку Алнвік в Нортумберленді, решта сцен було знято у павільйонах Pinewood Studios в Бакінгемширі.
  • У фільмі, як і в романі Вальтера Скотта, Робін Гуд (Локслі) є сучасником короля Річарда Левове Серце (1189-1199). Насправді ж, на думку сучасних вчених, реальним історичним прототипом Робіна Гуда (Локслі) був або Роберт Гуд, син лісника графа Суррея Адама Гуда, який 1317 року дезертирував з військової служби, або Роберт Гуд, орендар з Вейкфілда, який 1322 року брав участь у повстанні під проводом графа Ланкастерського, а згодом став камердинером короля Едуарда II (1307-1327) [1]. Таким чином, час життя Локслі слід відносити не до кінця XII століття, а до першої половини XIV століття, причому практично все озброєння, обладунки та майже весь історичний антураж фільму саме відповідає цій епосі.

Посилання

[ред. | ред. код]