Альберт Герінг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Альберт Герінг
Albert Günther Göring
Ім'я при народженні нім. Albert Günther Göring
Народився 9 березня 1895(1895-03-09)
Німецька імперія
Помер 20 грудня 1966(1966-12-20) (71 рік)
Мюнхен, Федеративна Республіка Німеччина (до 1990)
·рак підшлункової залози
Громадянство Німецька імперія Німецька імперія
Веймарська республіка Веймарська республіка
Третій Рейх Третій Рейх
ФРН ФРН
Національність німець
Діяльність підприємець
Alma mater Мюнхенський університет Людвіга-Максиміліана
Знання мов німецька[1]
Батько Heinrich Ernst Göringd
Родичі Герман Герінг
Брати, сестри Герман Герінг[1]
У шлюбі з Marie von Ammond[2], Erna von Miltnerd[2], Míla Klazarovád[2] і Brunhilde Seiwaldstätterd[2]
Діти Елізабет Герінг

Альберт Герінг (9 березня 1895 — † 20 грудня 1966) — німецький підприємець, інженер, активно допомагав євреям і німецьким дисидентам під час Другої світової війни. [3]. Молодший брат Германа Герінга.

Сім'я[ред. | ред. код]

Альберт Герінг народився 9 березня 1895 року в передмісті Берліна [4]. Він був наймолодшою дитиною в сім'ї можновладного чиновника імперської колоніальної адміністрації Генріха Ернста Герінга — особистого друга канцлера Німеччини князя О. фон Бісмарка.

Сім'я Герінгів жила зі своїм аристократичним хрещеним батьком єврейського походження, лицарем Германом фон Епенштайном (Hermann von Epenstein) у його замку. Фон Епенштайн був видатним лікарем і виступав сурогатним батьком для дітей, оскільки Генріх Герінг часто був відсутній. Альберт був одним з п'яти дітей, його брати були Герман Герінг і Карл Ернст Герінг, його сестри — Ольга Тереза Софія і Паула Елізабет Роза Герінг[5]. В інтерв'ю BBC єдина донька Альберта Герінга Елізабет сказала, що її батько Альберт зізнався своїй колишній дружині Мілі (матері Елізабет) у тому, що його рідним батьком був Герман Епенштайн.[6]

Антинацистська діяльність[ред. | ред. код]

До приходу нацистів до влади Альберт працював у кіновиробничій галузі, і, на відміну від старшого брата, не брав участі у діяльності нацистської партії. У березні 1938 року, після анексії Австрії Альберт врятував свого колишнього начальника-єврея Оскара Пільцера, арештованого нацистами, і допоміг йому і його родині виїхати з Німеччини.

Під час війни Альберт став директором із експорту в концерні «Шкода» у Чехословаччині. Серед працівників фірми утворився підпільний гурток, який здійснював акції саботажу проти нацистів. Гурток діяв за підтримки Альберта. Коли його ловили, він використовував вплив свого брата для уникнення покарання. У 1942 році Герінг допоміг директору «Шкоди» Яну Моравеку втекти з родиною в Румунію від переслідування гестапо.

У 1943 році Альберт одружився з чешкою Міландою Клазаровою. З точки зору нацизму це був злочин проти чистоти арійської раси[7]

На прохання Альберта Герман Герінг звільнив австрійського композитора Франца Легара, заарештованого за зв'язки з євреями. Також в числі врятованих Альбертом Герінгом були австрійський ерцгерцог Йосип Фердинанд IV і австрійський канцлер Курт фон Шушніг.

У 1944 році Альберт був заарештований гестапо. Герман домігся його звільнення і порадив братові триматися осторонь від політики: наступного разу рейхсмаршал, чий політичний вплив йшов на спад, не зміг би його врятувати. Є свідчення і про інших людей, яким допомагав Альберт Герінг, загалом це 34 людини. Після війни, Альберта Герінга заарештували союзні війська і його допитували під час Нюрнберзького трибуналу. Після свідчень племінника Легара він був звільнений у 1947 році. Незабаром Альберт Герінг був заарештований чехами, але був знову звільнений, коли його діяльність стала відоміша.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Nuremberg Trials Project — 2016.
  2. а б в г https://www.whastingsburke.com/albert-goering/
  3. Wyllie, 2007, с. 7.
  4. Burke, 2009, с. not cited.
  5. Brandenburg, 1935, с. not cited.
  6. Gavin, Esler (27 January 2016). The Good Goering. Seriously. BBC. Radio 4. Процитовано 27 January 2016. Архівована копія. Архів оригіналу за 21 травня 2019. Процитовано 22 травня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  7. Євген Беркович: СПИСОК Герінга. Архів оригіналу за 25 вересня 2013. Процитовано 9 лютого 2013.