Альков

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ліжко в алькові
Альков у пісковику біля міста Моаб (штат Юта, США)

Алькóв або алько́ва[1] (через фр. alcôve, ісп. alcoba, [alˈkoβa] від араб. القبة‎, аль-кубба — «сховище») — це архітектурний термін для ніші в приміщенні, як правило, відгородженої колонами, балюстрадою або драпуванням. Найчастіше альков служить маленькою спальнею, але може бути і місцем для спілкування.

У донжонах середньовічних замків існували своєрідні алькови з вікнами: внаслідок великої товщини стін віконні пройми влаштовувалися в особливих нішах чи амбразурах, на одну-дві сходинки вище підлоги, а перед вікнами розташувалися одна чи дві лави[2].

У географії та геології термін «альков» використовується для позначення депресії у бік скелі, сформованої внаслідок вітрової ерозії. Прикладом алькова є пісковик Навахо на плато Колорадо.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Пошук. Російсько-українські словники (укр.). 27 жовтня 2009. Архів оригіналу за 21 квітня 2020. Процитовано 9 травня 2020. 
  2. Замок, укрепленное жилище // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)

Посилання[ред. | ред. код]