Аль-Іттіхад (Джидда)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Аль-Іттіхад»
Повна назва Саудівський клуб «Аль-Іттіхад»
Прізвисько Тигри (араб. النمور‎)
Засновано 26 грудня 1927
Населений пункт Джидда, Саудівська Аравія Саудівська Аравія
Стадіон «Король Абдалла Спортс Сіті»
Вміщує 62 345[1]
Президент Саудівська Аравія Анмар аль-Хаїлі
Головний тренер Португалія Нуну Ешпіріту Санту
Ліга Саудівська Прем'єр-ліга
2022-23 Діючий чемпіон 1
Домашня
Виїзна
Запасна

Саудівський клуб «Аль-Іттіхад» (араб. نادي الإتحاد العربي السعودي‎), відомий просто як «Аль-Іттіхад», а також «Іттіхад Джидда» (араб. إتحاد جدة‎) — професійний футбольний клуб із міста Джидда, Саудівська Аравія, заснований у 1927 році.

Історія[ред. | ред. код]

Всю свою історію клуб провів у вищому футбольному дивізіоні Саудівської Аравії, нині відомому як Саудівська Професіональна ліга.

Матчі «Аль-Іттіхада» проводяться на головному стадіоні Джидди «Король Абдалла Спортс Сіті», другому за розміром стадіоні у Саудівській Аравії, який вміщує 62 345 глядачів. «Аль-Іттіхад» має давнє суперництво з «Аль-Гілялем», яке називають «Саудівським Ель Класіко» та вважається найвидатнішим і найпопулярнішим щорічним матчем(-ами) у саудівському футболі.

Це найстаріший спортивний клуб Саудівської Аравії, який все ще існує, оскільки клуб заснований у 1927 році. Найуспішнішим періодом в історії клубу були 1990-ті та 2000-ті роки, коли клуб отримав велику кількість титулів і досягнень на національному рівні, на регіональному та навіть глобальному рівнях, кульмінацією якого стало забезпечення клубу 4-го місця на Клубному чемпіонаті світу з футболу у 2005 році в Японії. «Аль-Іттіхад» також братиме участь на Клубному чемпіонаті світу з футболу у 2023 році у Саудівській Аравії.

«Аль-Іттіхад» вважається одним із найуспішніших азійських клубів на внутрішньому та континентальному рівнях, оскільки цей клуб двічі поспіль виграв Лігу чемпіонів АФК (одна з трьох азійських команд, які досягли цього, і перша, кому це вдалося), по одному разу Кубок володарів кубків Азії, Клубний кубок чемпіонів Перської затоки у 2007 році та Кубок арабських чемпіонів у сезоні 2004-05. На національному рівні «Аль-Іттіхад» також є другим найуспішнішим клубом Саудівської Аравії, вигравши дев'ять титулів чемпіонату, п'ять титулів Королівського кубка, вісім титулів Кубка наслідного принца, три титули Кубка Саудівської Федерації футболу й один Суперкубок Саудівської Аравії у 2022 році.

Досягнення[ред. | ред. код]

Національні[ред. | ред. код]

Міжнародні[ред. | ред. код]

Регіональні[ред. | ред. код]

Відомі тренери[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. King Abdullah Sports City. Saudi Pro League Statistics. Архів оригіналу за 14 грудня 2019. Процитовано 14 травня 2016.

Джерела[ред. | ред. код]